Witam!
Stanąłem przed głupim problemem. W trakcie budowy domu natrafiłem na problem instalacji odgromowej. Stanowi ją płaskownik 160mm^2 opasujący dom, podłączony dodatkowo do dachu (blacho-dachówka), oraz rynien, oraz dociągnięty do skrzynki rozdzielczej postawionej przez Energę na zewnątrz działki (czy raczej będzie, na razie stan jest daleki od stanu zero). Czy to oznacza, że po uderzeniu pioruna muszę kupować nową skrzynkę?
Co prawda JEST niby w niej jakieś podłączenie do tego płaskownika, ale w "środkowej" części, do której dostęp ma tylko pracownik elektrowni. Jednakże dwóch elektryków upiera się przy dwóch rzeczach. Po pierwsze jeden chce, żeby instalację odgromową podłączyć do zbrojenia fundamentów. Te w ogóle nie dotykają ziemi! Po co więc? Beton jest tragicznym przewodnikiem przecież. Drugi upiera się, żeby podłączyć płaskownik do szyny wyrównawczej w rozdzielnicy w domu. Czy to oznacza, że uderzenie pioruna w dom przeniesie się na przewód uziemiający? Poza tym uziemienie tak czy siak jest już podłączone do rozdzielnicy poprzez samo zasilanie.
Od kolegi dostałem radę, żeby zignorować jednego i drugiego i dospawać do tego płaskownika gałąź i zatopić ją w ziemi pod szambem...
Projekt lakonicznie stwierdza "należy wykorzystać uziomy naturalne".
Proszę o wyjaśnienie drodzy forumowicze, który z tej czwórki (wliczając mnie) nie wie o czym mówi, oraz wyjaśnienie jak powinno się to wykonać.
Stanąłem przed głupim problemem. W trakcie budowy domu natrafiłem na problem instalacji odgromowej. Stanowi ją płaskownik 160mm^2 opasujący dom, podłączony dodatkowo do dachu (blacho-dachówka), oraz rynien, oraz dociągnięty do skrzynki rozdzielczej postawionej przez Energę na zewnątrz działki (czy raczej będzie, na razie stan jest daleki od stanu zero). Czy to oznacza, że po uderzeniu pioruna muszę kupować nową skrzynkę?

Od kolegi dostałem radę, żeby zignorować jednego i drugiego i dospawać do tego płaskownika gałąź i zatopić ją w ziemi pod szambem...
Projekt lakonicznie stwierdza "należy wykorzystać uziomy naturalne".
Proszę o wyjaśnienie drodzy forumowicze, który z tej czwórki (wliczając mnie) nie wie o czym mówi, oraz wyjaśnienie jak powinno się to wykonać.