Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trzeszczenie dzwięku

Goro 14 Apr 2004 14:56 3414 24
  • #1
    Goro
    Level 11  
    Mam problem z trzeszczeniem dzwięku w SB Live. płyta główna Mercury KOB KT133A, był na niej Duron 900 wszystko ładnie działało, a po wymianie na Athlona 2200XP dzwięk trzeszczy. Wiem że VIA ma problem z SB Live i z innymi od Creativa no więc instalowałem różne sterowniki i na różnych systemach od 95 do XP instalowałem też specjalne patche od VIA i nic. Zauważyłem też że nawet dzwiękówka na płycie również delikatnie trzeszczy.
    Pozdrawiam
  • #2
    kazik70
    Level 28  
    Przełuż kartę do pierwszego PCI, innego pomysłu
    nie mam, na pierwszym lub na pierwszych dwóch
    będzie miała osobne próbkowanie IRQ.

    Nie wydaje mi się że to zwiny procesora trzeszczy,
    bo "co ma piernik do wiatraka?"

    Troche głupie pytanie, ale czy podłanczałeś inne głośniki?
  • #3
    Hrabol
    Level 25  
    to moze jednak masz problemy z przewodem a nie z kartami dzwiekowymi
  • #4
    grzesiox
    Level 19  
    Hmmm a ja też tak miałem jak miałem VIA tylko że to na starych kartach było, nowe już podobno tego problemu nie mają, możesz mieć inny problem wzmacniacz na który podajesz sygnał ma za czułem wejście, sprubuj ściszyć suwakami dzwięk windowsa a pogłośnij sam wzmacniacz, może pomóc.
    Jeśli to sprawa faktycznie softu to uaktualnij BIOS i zainstaluj VIA Hyperion (chyba tak sie to teraz nazywa) - patche do płyt głównych z chipami VIA.
    Pozdrawiam
  • #5
    Goro
    Level 11  
    Dodam że wkładałem do niego inne karty od Creativa i na A2200XP trzeszczało a na D900 wszystko ok, karty instalowałem na wszystkich PCI i......i troche mi zeszło :( ....bo na wszystkich systemach. Z kablem wszystko ok.

    Może jakieś sugestie co do biosu?

    Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #6
    speedy9
    Helpful for users
    Wytrzyj pastę termoprzewodącą na procesorze i wiatraku, tylko dokładnie. Posmaruj procka pastą silikonową (żeby nie miała żadnych dodatków w stylu srebro i inne metale!).
    Nie piszcie od razu że to głupia rada. U mnie pomogło!
  • #7
    Goro
    Level 11  
    Włożyłem na płyte nowego A2200XP i dalej to samo. Pasta silikonowa bez metali.
  • #8
    benito48
    Level 12  
    Witam. Ja mam to samo .Po wymianie płyty razem z Athlon 1700+ fonia zaczęła mi trzeszczeć.Mam kartę dzwiekową Creative.
    Może ktoś pomóc? Trzeszczenie dotyczy tylko dzwięku o wyższych częstotliwościach.
  • #9
    Goro
    Level 11  
    Witam benito48 czy to jest jakaś nowsza płyta ?
  • #10
    benito48
    Level 12  
    Witam .Płyta zostosowana to MAINBOARD AK-2.
    Wymieniona została razem z procesorem no i wtedy wystąpiło trzeszczenie.
    Myślisz że jest to wina płyty?
  • #11
    grzesiox
    Level 19  
    Proste i najlepsze w przypadku klienta wyjście, zgłoś to do serwisu i niech sięoni martwią, wcześniej możesz sprubować jakiś sterowników do płyty głównej, ale jak nie pomoże to do serwisu z całym kompem i pokaż o co chodzi.
  • #12
    kondziub
    Level 21  
    Tez mam podobny (aczkolwiek zarazem inny problem). Podobienstwo polega na tym ze tez mam Vie i Creative. Jest to SB Live 5.1+zestaw 5.1 Inspire. Tez czasami mi cos trzeszczy aczkolwiek wczesniej bylo OK. Roznica polega na tym ze sprzetu nie zmienialem a tylko przeinstalowywalem system. Na wczesniejszej instalacji wszystko bylo w miare OK, ale po roku uzytkowania systemu troxhe sie zuzyl :). Nie wiem jak bylo zaraz po reinstalce, ale na 99% bylo OK i nic nie trzeszczalo. Trzaski daly o sobie znac w momencie doinstalowania latek do systemu z Microsoftu (albo po instalacji czegos innego), ale najbardziej bym obstawial na latki z MS. Najciekawsze jest to ze trzaski nie pojawiaja sie zawsze, ale jest to uzaleznione od tego jak sie uruchomi komputer. Dziwne nie? Raz jest dobrze a po kolejnym resecie juz cos szumi. Pewnie cos sie porobilo w rejestrach lub w sterownikach (odinsatalowalem wszystko z MS i to tez nie dalo rezultatow), wiec chyba czeka mnie kolejny format. Tym razem zaraz po instalacji robie Image.
  • #13
    grzesiox
    Level 19  
    Qrde jak macie na Via chipsecie to ściągnijcie i zainstalujcie sobie najnowszy zestaw Via Hyperion, naprawde dużo daje jeśli chodzi o SBeka, czasem pomaga upgrade BIOSu, ale jeśli płyta na gwarancji to BIOSu nie tykajcie tylko odwieźcie do serwisu jak Hyperiony nie pomogą.
    Możecie się też pobawić suwakami głośności Windowsa (może po prostu sygnał macie przesterowany na wejściu wzmacniacza, też już takie przypadki widziałem)
    Kolejny pomysł to zabawa z DMA urządzeń typu dysk twrdy CD itp. teżczasem pomaga, jak te metody zawiodą polecam serwis :)
  • #14
    kondziub
    Level 21  
    A ten Hyperion jest tylko do nowych plyt czy do wszystkich z Via?
  • #15
    Zbynia
    Level 31  
    ja nie mialem z live takich problemów - tylko przy instalacji sie wieszal ale z tym sobie poradzilem - robie caly system wszystkie latki patche itp.....
    creativa instaluje juz na samym koncu po zainstalowaniu wszelkich programow(najczesciej calej masy muzycznych) i wszystko wtedy idzie ok......


    ps.i wycisz wszelkie niepotrzebne wejscia dzwieku w mikserze - tj. tad,cdrom audio,microphone,line in..........mozliwe ze przez ktores dostaja sie zaklocenia.........
  • #16
    grzesiox
    Level 19  
    Te Hyperiony są do wszystkich płyt, poprawiająprace chipsetów i znimi zintegrowanych urządzeń.
    Ściądniesz je za darmo z wielu witrynek równieżz witrynki VIA.
  • #17
    SanceS
    Level 22  
    Mialem to tez.. i rozne cuda mi sie z ta karta dzialy... Plyte glowna mam na intelu, a tez mi trzeszczalo jak kupilem kontroler Firewire.
    Rady:
    *Zmiencie sloty: pokombinujcie na wszystkie możliwości.
    *Wejdźcie w ustawieniach dźwieku w "Zaawansowaną regulację" i zmiencie wysokie i niskie tony na troszeczke ciszej.
    *Sprawdźcie balans ustawcie maksimum w lewo albo w prawo i zobaczcie czy jakaś różnica jest.
    *puśccie różne rodzaje dźwieku (midy, wavy, mp3) moze na ktorychś działa prawidlowo ? Wtedy kodery do przeinstalowania
    *Nie ustawiajcie glosności wyjściowej na maxa (do 90%)
    *Wyjmijcie karte dźwiekową, niech sobie troche odpocznie ;) uruchomcie kilka razy bez karty. Potem przeczyście sloty i wejście (miękką szmatką).
    *Sprubujcie pożyczyć od kogoś inną kartę, żeby wykluczyć uszkodzenie kabla, glosników.
    *poproście koleg, żeby sprawdził u siebie waszą kartę czy też trzeszczy (jak trzeszczy karta do wymiany)

    Chyba tyle rad.. Nic nie moge wiecej na poczekaniu wymyśleć
  • #18
    kondziub
    Level 21  
    Przydazyla mi sie "drobna" awaria i system sie nie podniosl. Pierwszy raz mi sie nie udalo go przywrocic do stanu uzywalnosci i byl format. Teraz dzwiek chodzi bezproblemow, choc nie instalowalem zadnych sterownikow do plyty glownej. Zobaczmy jak zainstaluje moze sie nie pogorszy :)
  • #19
    Jon-X
    Level 28  
    a trzeszczą wszystkie źródła ? czy trzeszczy wam też MIDI, wejście CD, linia ?
  • #20
    kondziub
    Level 21  
    Po wielu trudach udalo mi sie rozwiazac problem. Winny okazal sie proces spod WXP. Dokladnie chodzi o cos co sie nazywa CPUTEST. Nie wiem od czego to jest ale wkurzal mnie bo zdazalo sie ze zabieral 100% mocy procesora i go trzeba bylo wylaczac recznie zeby komputer odzyskal sily. Kiedys tak z glupia (po ktoryms tam wylaczeniu recznym) stwierdzilem ze wylacze go na stale. No i wylaczylem go w narzedziach administaracyjnych. I tym sposobem juz mialem dzwiek za kazdym razem OK. Po kilku dniach zaczalem sie zastanawiac co takiego zrobilem ze sie naprawilo i doszedlem do wniosku ze nic innego jak wylaczenie na stale tego procesu nie zrobilem, wiec go wlaczylem i dzwiek zaczal trzeszczec a po wylaczeniu znowu wszystko bylo pieknie.
    Wiec u mnie pomoglo dosc nietypowe rozwiazanie, ale polecam sprobowac.
  • #21
    kynasto
    Level 12  
    też mam podobny problem i co ciekawe dotyczy on wszystkch formatów dźwięku oprócz nagrania audio odtwarzanego z cdromu. Mp3 odtwarzane z cdromu też trzeszczą. Kiedyś włożyłem bootowalną płyte z knoppiksem i był potem spokój przez kilka kolejnych instalacji systemu. A pod linuksami wszystko działa. Sprawdzałem na red hacie 9. A teraz znowu się wszystko popsuło i już instalowanie linuksa czy uruchomienie bootowalnego knopiksa nie pomaga i pod windą znowu trzeszczy. Mam winde 98se
  • #22
    Jon-X
    Level 28  
    a przetestowałeś już wszystkie możliwe rozwiązania przedstawione przez Kolegów powyżej ? i może podzielisz się jakimiś szczegółami - co to za karta, jakie masz stery etc...
  • #23
    kali111
    Level 14  
    To znalazłem na stronach dotyczących KX project, są to jakieś alternatywne stery do SB live, audigy itp, ale wydaje mi się że na oryginalnych też może coś pomóc.

    Aby uniknac jakichkolwiek szumow i trzaskow nalezy sprawdzic czy ustawienia BIOS'u sa takie jak ponizej:

    PCI Latency Timer - 64
    PCI Delay Transaction - ENABLED
    PCI Master Read Caching - DISABLED
    CPU to PCI Write Buffer ENABLED
    Fast R-W Turn Around ENABLED
    P2C/C2P Concurrency ENABLED
    PCI Dynamic Bursting ENABLED
    PCI Master 0 WS Read ENABLED
    PCI Master 0 WS Write ENABLED
    PCI Master Pipeline Req ENABLED
    PCI#2 Access #1 Retry DISABLED
    PCI/VGA Palette Snoop DISABLED
    PNP/OS DISABLED
    PCI Master Bus Time-Out - 0

    Taka konfiguracja jest zoptymalizowana pod katem wydajnosci szyny PCI, co jest sprawa priorytetowa jezeli chcemy
    miec czysty dzwiek na niskim latency.

    Jezeli chodzi o plyty glowne z chipsetami VIA, konieczna jest instalacja VIA 4in1
    Dla starszych plyt (na KT133/133A) zalecana jest instalacja VIA 4in1 4.38 (4.35)

    http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=63498&p...&start=0&sid=638dcb7e29e22950a422a26c868b1be2

    http://www.republika.pl/chris_gd/kx.htm
  • #24
    Goro
    Level 11  
    No problem rozwiązany :)

    pomogła aktualizacja biosu, ale procesora dalej nie rozpoznaje

    wszystko działa, rzadnych trzasków


    Pozdrawiam
  • #25
    Chrapek
    Level 11  
    Witam!
    Rada do wszystkich jak macie podłączony kabelek audio to go WYRZUĆCIE on zawsze jakieś syfy z zciąga, system XP i tak z niego nie korzysta a w 98 morzna włączyć cyfrowe odtwarzanie dźwięku (w XP domyślnie) poprostu dźwięk z AUDIO CD będzie przesyłany przez taśme w postaci cyfrowej a nie analogowej a dźwiękówka go zdekoduje. POLECAM zawsze pomaga z syfami na dźwięku!!!!!!