Witam w podobnym webasto po awarii swiecy zastosowa³em zwyk³± ¶wiecê ¿arow± od dizla któr± wkêci³em w otwór wykonany w starej ¶wiecy , u¿ywam tego ju¿ kilka lat i o dziwo dzia³a bez problemu .
Bzdura ,w NAFTOWYM TOPLENIU"swieca jest na 4 V 35 A SZukaj w sklepach z czesciami "PRAGI" Swiece sa dostepne w nowej wersji bez metalowej oslonki na spirali . Morzesz rowniez szukac w wojsku .W transporterze opancerzonym " SKOT"byly takie ogrzewania pod symbolem BKN ,swiece sa takie same natomiast silniki na 24 V Do chwili obecnej zajmuje sie nimi ,przerabiam na stacjonarne ,dokladam elektroniczny regulator obrotow ,zasilacz z 230V,i.t.p. ,Dziki tym zmianom na minimallnych obrotach uzyskuje zuzycie paliwa w granicah 250 -300 G na godz i bezdymowe spalanie.Jesli sobje nie poradzisz kontaktuj sie na maila Zkepowicz(malpa)wp.pl.Pomoge.
Dodano po 4 [minuty]:
WITAM.Kolego Daro 122.Mogles to zrobic z DDr-owskim Sirokk oale nie z Naftowym topleniem nie wprowadzaj chlopa w maliny
Dodano po 59 [sekundy]:
WITAM.Kolego Daro 122.Mogles to zrobic z DDr-owskim Sirokk oale nie z Naftowym topleniem nie wprowadzaj chlopa w maliny
Dziwje siê , ¿e go¶æ zaczyna temat a potem przez miesi±c nie interesuje siê nim.Czy tylko dla zabawy? Szkoda czasu na nasze odpowiedzi.Nale¿y zamkn±c temat.
Witam mam ma³y problem a czyta³em na forum ze pan siê na tym zna jakby mo¿na by³o to proszê o pomoc i z góry dziêkuje ale do rzeczy kupi³em od znajomego nagrzewnice ze SKOTA ale nie wiem jak j± pod³±czyæ dosta³em osobno transformator który ma zasilaæ z 230 v na 24 v nagrzewnice skot kompletn± ale nie mam ¿adnego schematu jak to wszystko pod³±czyæ czyli paliwo ¶wiece ¿arow± i transformator jakby móg pan mi przys³aæ krótki opis albo jaki¶ schemat bym by³ bardzo wdziêczny.
Karol kostka.
Audikarol, witam . Niestety instrukcj ani schematu z firmy nie bylo mozliwosci zabrac /wojenno tajne/ .Moge ci tylko pomoc opisowo . Z paliwem to najprostrza sprawa , ze zbiornika do pompki zebatej na silniku glownym . I to wszystko , paliwo jest tloczone otworem w osi wirnika na rozzutnik . Pompka zebata ma wydajnosc stala uzalezniona od obrotow wirnika. Jesli chodzi o zasilanie z trafo to to kozystniej jest zrobic to na dwoch 1 x 100W na silniki /2 szt. po 30W / oczywiscie z mostkiem prostowniczym i drugie160W mozna po odizolowaniu silnikow od masy zasilic swiece pradem zmiennym. Swieca 4V 35A= 140VA.Przy wykonaniu na 1 trafo radze zastosowac mocniejsze.Przy 250W sa problemy z rozgrzaniem swiecy / strata na spirali oporowej / ,tej dlugiej pod agregatem ok. 40 cm Najlepiej wklej tu kilka zdjec to bedzie latwiej zorjetowac sie co masz i w jakim stanie oraz co i jak laczyc
Dodano po 9 [minuty]:
Musze dodac ,ze skanera nie mam i nie moge podeslac zadnych rysunkow , dobze ,ze na stare lata nauczylem sie cokolwiek obslugiwac to pudlo zwane komputerem
Witam . Probuje zalatwic kopie schematu , jutro sie wyjasni .Szkoda ,ze nie pokazales podlaczen przy przekazniku / od dolu podstawy/ Na dzien dzisiejszy Ty lko to : w Skocie jest na gornym pulpicie zwykla stacyjka 5 wyjsciowa /od Ursusa/ zasilenie + na zacisk 30 stacyjki . Z15 stacyjki na 1w kostce agregatu , z 57 na 3 , z 58 na 2 . 57/a w stacyjce wolny. Na pulpicie kontrolka sygnalizujaca podanie napjecia na agregat / nie sygnalizuje jego odpalenia / Ja lacze inaczej, ale to dosyc skomplikowany sposob .Jesli zdobede schemat to jakos sprobuje zamiescic go na forum
Dodano po 6 [minuty]:
A co to za trafo ? Jakiej mocy? Nawiniete drutem od spawarki co najmniej 6mm2. Jakie napjecia na wtornym?
Witam . Probuje zalatwic kopie schematu , jutro sie wyjasni .Szkoda ,ze nie pokazales podlaczen przy przekazniku / od dolu podstawy/ Na dzien dzisiejszy Ty lko to : w Skocie jest na gornym pulpicie zwykla stacyjka 5 wyjsciowa /od Ursusa/ zasilenie + na zacisk 30 . Z15 stacyjki na 1w kostce agregatu , z 57 na 3 , z 58 na 2 . 57/a w stacyjce wolny. Na pulpicie kontrolka sygnalizujaca podanie napjecia na agregat / nie sygnalizuje jego odpalenia / Ja lacze inaczej, ale to dosyc skomplikowany sposob .Jesli zdobede schemat to jakos sprobuje zamiescic go na forum
Dodano po 6 [minuty]:
Witam serdecznie, mam podobny problem ze swoim egzemplarzem 12BKN5. Napisa³em do Pana maila, ale zapytam tez tutaj o kilka szczegó³ów - wiadomo¶ci tez mo¿e przydadz± siê innym. Musze zaznaczyæ ¿e jestem totalnym laikiem je¶li chodzi o elektrykê wiec proszê wybaczyæ je¶li moje pytania bêd± zdradza³y poziom czterolatka A wiêc:
- do którego zacisku na stacyjce pod³±czyæ (-) z zasilania ? Jaki ma on numer ?
- jak - gdzie powinny byæ pod³±czone przewody z przeka¼nika u podstawy obudowy ?
- czy koñcówka ¶wiecy powinna byæ po³±czona kablem z obudow± ? jesli tak, czy to oznacza ¿e na obudowie jest (+) ??
- gdzie - z jakimi zaciskami powinny byæ po³±czone zaciski przeka¼nika ? (u mnie ida do góry obudowy, do ma³ego pude³eczka)
- w którym miejscu na kostce powinny byæ pod³±czone odpowiednie kable z pomki paliwa i silnika elektrycznego ? - w przedniej czê¶ci obudowy, tu¿ przy wylocie ciep³ego powietrza jest czujnik - w jaki sposób i do którego z³±cza go pod³±czyæ ?
To chyba z grubsza wszystkie moje pytania, choæ jak znam siebie co¶ jeszcze bêdzie wymaga³o uzupe³nienia Bêdê bardzo zobowi±zany za wszelk± okazan± pomoc
Witam.Odp.1 - nie do stacyjki lecz na korpus agregatu , 2 nie , swieca podlaczona musi byc pod + z przekaznika 3 przewod elektrozaworu p-py paliwa na foto jest prawidlowo podlaczony 4 podlaczenia na kostcesa widoczne na foto 3 posty wyzej audikarol 13
Mam Webasto 12 bon 3 i potrzebuje schematu do pod³±czenia elektryki. Webasto ma dwa elektrozawory, na pompie paliwa przy silniku i drugi elektrozawór na zewn±trz Webasta. Pompka jest po³±czona z zewnêtrznym elektrozaworem dwoma przewodami paliwowymi.
Cewki elektrozaworów by³y uszkodzone i u¿y³em cewek od LPG
Trafi³em na schemat tego webasta, mo¿e siê komu¶ przyda.
Witam. Mam x7-1m z tatry i te¿ k³opoty z uruchomieniem . Kupi³em ju¿ 2x impulsator, pompke, wentylator, a teraz trafo 630va. Przy 100va nagrzewa ¶wiece a pompka nie daje paliwa, teraz spróbujê z tym 630va mo¿e siê uda. Mam 2 egzemplarze i trochê czê¶ci zamiennych...
Mam tez schematy:
¦wieca jest dostêpna bez problemu w sklepie Katamaran.