Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stara spawarka, jak przerobić na coś lepszego ?Duze trafo

Quniuś 19 Feb 2009 18:17 7384 11
    Quniuś
    Level 14  
    Przedewszystkim chciałbym się przywitać bo jestem nowy na tym forum - witam! Z tej strony Konrad. Sprawa ma się następująco, tata kiedyś w kopalni zrobił po godzinach taką spawarkę. Ma ona 2 fazy, 2 diody. Przełącznik ma 6 pozycji z czego jedna to "wyłączanie". Nie mam pojęcia jaki amperaż uzyskuje, tata też nie pamięta szczegółów technicznych. Ale widziałem jak nią spawa. Tutaj mam takie pytanie- jak ją ulepszyć ? Chciałbym wyciągnąć z niej coś więcej, tzn żeby bardziej komfortowo się spawało. Spawarka lubi kleić elektrody do materiału i często (z tego co zaobserwowałem) pali materiał. Jestem bardzo zainteresowany spawaniem i chciałbym się nauczyć, dlatego pytam się Was czy coś da się zrobić. Jak zmierzyć ampreaż na poszczególnych pozycjach przełącznika ? Poprostu przyłożyć 1 wtyk miernika do wyjścia spawarki a drugi do masy ? Jakie macie koncepcje :D

Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Quniuś napisał-
    Quote:
    jak ją ulepszyć ?

Przede wszystkim zrobić obudowę - kółeczka zostawić- odjazdowe :D
    A tak na poważnie- przeczytać cały wątek "Buduję migomat na spawarce elektrodowej", poczytać o regulacji prądu do spawarki, a następnie wrócić do swojego tematu i sprecyzować pytanie.

Miłego dnia.
    mac9366
    Level 13  
    Najpierw przydał by się mostek prostowniczy, jakieś wyłączniki termiczne, regulacja elektroniczna prądu spawania(400zł).No i jakas ladna obudowa.
    lechoo
    Level 39  
    Co tu ulepszać... Proponuję rozebrać, sprzedać miedź i stal na złomie, dołożyć parę zł i kupić inwerter - będziesz wniebowzięty :)
    Mariuszczs
    Level 19  
    raczej rdzeń komuś sprzedaj dodatkowo bo to chodliwy towar
    Quniuś
    Level 14  
    Sprzedanie nie wchodzi w grę, mam do niej sentyment :D Mac9366 możesz rozwinąć swoją myśl ? Jakieś konkretne przykłady ? Bo samo powiedzenie mostek prostowniczy nie wiele mi daje do zrozumienia (jakie diody jak podpiąć), rozumiem że można gdzieś kupić taką regulację ? Czy muszę wykonać ją samemu ?
    Akrzy74
    Nie ma sensu wałkować wszystkiego od nowa! Przeczytaj wątki o podobnej tematyce- pisałem wcześniej. Przycisk "szukaj" nie jest po to, aby zbierał się na nim kurz.
    mac9366
    Level 13  
    Potencjometr na alle.. kosztuje około 150zł. musisz dokupic jeszcze dwie diody (bo już dwie masz no chyba że są to tyrystory).Diody trzeba połączyc w mostek graetza(wtedy masz już prostownik spawalniczy a nie transformator). Najlepiej jak byś założył jeszcze wyłączniki termiczne tylko do tego potrzeba jeszcze stycznik (chyba że znajdziesz 25a lub 32a).No i jak założysz podajnik, uchwyt, butle i reduktor to masz migomat.
    I jakie masz zabespieczenie do tej spawarki 25a czy 32a.
    lechoo
    Level 39  
    Ludzie, ślepi jesteście? W tej spawarce już jest prostownik na 2 diodach - jest tam transformator z odczepem.
    Aby regulacja na tyrystorach działała poprawnie i dało się spawać potrzebny jest jeszcze solidny dławik włączony w szereg obwodu prądu spawania.
    zubel
    Conditionally unlocked
    Jakie napięcie daje ta spawarka na tym prostowniku?
    Quniuś
    Level 14  
    Dokładne pomiary (amperaż i napięcie na poszczególnych pozycjach) zamieszczę puźniej

Tak to wygląda w środku

Akrzy74
    Kolego.
    Założyłeś temat i czekasz aż ktoś ci podsunie jakąś propozycję ?
    Napisałem wcześniej abyś poczytał o spawarkach, a potem "wrócił"do tematu i abyś sprecyzował co chcesz osiągnąć- Ty sam nie wiesz czego chcesz...
    Temat zamykam.