Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

focus tdci 2000 problem z klima non stop ON

20 Feb 2009 09:41 3447 11
  • Level 19  
    Problem tego typu że wentylatory są caly czas wlaczone po wlaczeniu zaplonu nie wiem czy klima tez znaczy sprezarka- mimo wylaczenia na panelu A/C narazie rozmawialem przez tel z klijentem jutro bede pojazd maial u siebie.
    Wszystkie sugestie mile widziane, schemat AC również, a może ktoś miał już taki problem?
  • Level 33  
    Niech wyłączy nawiew na przednią szybę :)
  • Moderator of Cars
    Do sprawdzenia czujniki HP w układzie klimy, zastanawia mnie czy czujnik temperatury silnika a własciwie jego uszkodzenie, nie bedzie powodowało takiego stanu, to też możesz sprawdzić. Zacznij od sprawdzenia tego czujnika, jeśli tam ok, kontrolnie przekaźniki czy któryś nie "wisi". Przekaźniki R11 Klima R15 Pierwszy bieg R16 Drugi bieg wentylatorów.

    Pozdrawiam
  • Level 19  
    przepraszam za wprowadzenie w blad silnik to TDDI nie TDCI, jeden czujnik temp jest z prawej strony w glowicy z jednym kabelkiem i jedna kostka wisi w powietrzu z dwoma kabelkami, ale czujnika nie widac.
    sprawa pilna dziekuje
  • Moderator of Cars
    Sprawdź parametry tego czujnika: opór: 35 000 - 40 000 omów / 20 °C
    opór: 1 900 - 2 500 omów / 100 °C

    Dodano po 1 [minuty]:

    Poszukaj jeszcze czujnika w okolicach termostatu, właściwie jego obudowy.
  • Level 19  
    domex ten samochod to jakies cuda na kiju stylu znaczek ma Tdci a silnik jest TDDI zwykla pompa i wtryskiwacze!
    w glowicy jest jeden czujnik, jak przekaznik 2biegu to chodzi na pierwszym jak go wloze to daje went na maxa
  • Moderator of Cars
    A czy aby silnik nie jest przełożony na inny??

    Jaką temperaturę silnika widzi ECU?
  • Level 19  
    wnioski: jest jeden czujnik w glowicy z prawej strony jednoprzewodowy- podlaczony (czujnik ten robi zwarcie) wskaznik temp po wlaczeniu zaplonu ustawia sie na min, samochod klekotal 20 min i a na wskazniku to samo, do tego czujnika czy 0 do masy czy 30 000 om do masy to wskaznik na min. non stop.

    teraz druga kostka dwu przewodowa, a czujnika nie widac w glowicy- klijent mowi ze samochod kupil bez glowicy a glowice na allegro. tylko tak jak do tej kostki dam rezystor 20 000 na wylaczonym zaplonie i wlaczam zaplon pozniej uruchamiam silnik to went nie rusza. czyli niby ok. rozwieram poloczenie za chwile went rusza na max. znow podlaczam rezystora na pracujacym silniku i juz nie wylaczy sie went. po ponownym uruchomieniu went stop (z rezystorem)

    do domex:

    nie wiem czy silnik jest inny, nie mam pojecia rok na szybach to 2001 na klapie z tylu po prawej TDCi, na silniku oznaczenie DI.

    nie mam do forda fejsu :/ wiec nie powiem co widzi :/
  • Moderator of Cars
    Albo silnik albo głowica jest nie oryginalna. w silniki tdci, czujnik temperatury chłodziwa na 2 piny wyjścia 101 i 102 sterownika, w silniku tddi z klima czujnik jedno przewodowy pin 14 sterownika masa jest silnik.

    Dla forda typowe, jak zdejmiesz wtyczkę czujnika temperatury chłodziwa, startują wentylatory, symulując awarie, jeśli nie znajdziesz tego czujnika, a pewnie go nie znajdziesz bo go w tej wersji nie ma, musiał byś dobrać taki czujnik od tdci i wkręcić go w miejsce tego. Tak to widzę, może ktoś ma inny pomysł?
  • Level 19  
    domex32 nie wydaje mi sie aby ktoś zamieniał silnik od TDCI na TDDI, za duzo roboty, za słaby pojazd. wg mnie trzeba by poprzekładać sterownik instalacje el od silnika. Nie warto. szybciej wnioskuje ze naklejka jest tylko od TDCI, tyle ze dziwia mnie dwie wtyczki ktore wychodza z jednego peszla, czarna jedna zyla, i druga kostka szara- dwie zyly. wieczorem wrzuce foto z komorki
  • Level 10  
    Miałem taki przypadek z wentylatorami, wymieniłem czujnik temperatury w głowicy,po kupnie nowego uważaj zmierz najpierw głębokość otworu. Czasami są dłuższe niż otwór i przy wkręcaniu odrazu uszkadzasz.
    Jesli pomogłem dodaj punkty.
  • Level 12  
    Witam.
    Mam podobny problem w swojej foce 1.8TDCI (2001) zwykła klimatyzacja. Co 5minut włącza się i wyłącza sprężarka od klimy mimo że jest wyłączona na desce. Jak włączę nadmuch (AC-off) to pstryk i włączona sprężarka na 1-2 min. za 5minut się wyłącza i tak w kółko. Jest napędzana niepotrzebnie czy chce czy nie. Mechanik podpinał pod kompa i pokazywało temp. silnika dobrze ale powiedział że klima ma swój czujnik temp. i chyba cisnienia ale to jest nie diagnozowalne z jego kompa i nie naprawi. Czy ktoś poradzi czy on ma rację i jak w prosty sposób sprawdzić i wymienić ten czujnik temp?