Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Indesit widl126 - kilka problemów ze sprzętem naraz

scythe 20 Feb 2009 13:28 4743 9
    scythe
    Level 11  
    witam na forum:)
    od pewnego czasu czytam wszystko i niektorzy mieli podobne problemy, tylko, ze u mnie jest kilka na raz:)

pralke wlaczylam normalnie jak zawsze na 4 program plus funkcja 'latwe prasowanie' jakos tak- easy iron u mnie. nie wiem w ktorym momencie pralka sie zatrzymala i swiecily sie kontrolki. teraz juz wiem, ze to kody bledu, ale wtedy nie wiedzialam i nie pamietam jakie to byly. poczulam (albo schiz) dziwny zapach - nie spalenizna...jakby taki metaliczny- nie wiem.

zachowanie pralki teraz:
    na jakimkolwiek programie zaczyna prac, pobiera proszek, kreci raz w ta raz w druga (12 razy w kazda chyba:) i w kolko...nie przelacza na nastepny etap. woda sie wlewa az wszystko plywa w srodku w brudnej. slychac 'cyk cyk' hydrostatu, ale i tak sie zapelnia i tak chyba by mogla w nieskonczonosc. - sytuacja przy nastawionej jakiejs temperaturze - po sprawdzeniu wody w trakcie prania - z filtra (odkrecilam,byly monety) stwierdzam, ze nie grzeje, a moze troche bo nie jest taka zimna jak z kranu, nie mniej zimna.

jezeli wlacze osobno na plukanie/wirowanie/spuszczenie wody- robi to, pod koniec spuszcza wode, slychac pompke ALE przed samym odblokowaniem drzwi beben znowu sie napelnia do pewnej wysokosci- nie duzo, nie dosiega drzwiczek- wystarczy zeby ubrania ociekaly woda

przy praniu bez nastawionej zadnej temperatury, pralka przechodzi caly program do konca, ale wybija ta wode przed otwrciem sie, wiec wszystko i tak mokre. myslalam, ze to grzalka...ale....

jako, ze to suszarka - sprawdzam....
    nalewa wody troche- zawsze to robila, normalne...ale....teraz nalewa duzo, widac ze ubrania ociakaja i wlacza sie blad- 2 & 3 swiatlo- podobno blad f06 (?), do tego nie slychac lecacego cieplego powietrza i takiego jakby gotowania wody gdzies przy zbiorniku do proszku- jak zawsze

wylaczam doplyw wody- niechcacy:) - wstawiam na suszenie- suszy pieknie, slychac powietrze itd itp grzeje- nie ma bledow... hmmmm

stwierdzam, ze to ta woda....no i teraz- O CO CHODZI?? POMOCY!!!!!!!!
    nie mam kasy na nowa pralke- ta ma tylko poltora roku- na naprawe tez nie mam- wiem gdzie jest hydrostad- dmuchnelam w niego- bylo cyk przy dmuchaniu i cyk przy puszczeniu. wezyka wole nie odczepiac z dolu bo te 'zawiasy' co go trzymaja mnie irytuja a nie mam nic zeby sobie pomoc-palce bola:)wszystkie przeowdy do ktorych udalo mi sie dostac wygladaja ok itd

jakbym wiedziala czego sie czepic to moze...z czyjas pomoca...a tak to po prostu stoje w miejscu

aha- pralka i szuszarka to dwie osobne grzalki??

ktos ma jakis pomysl??? z gory dziekuje
    Rysiek 19
    Level 18  
    Do sprawdzenia grzałka i moduł.Sprawdz grzałkę omomierzem ma być 26Ohm,i na przebicie do masy.

Dodano po 2 [minuty]:

Mowa o grzałce do podgrzewania wody.
    scythe
    Level 11  
    dziekuje za reakcje:)

no ale czemu ta woda sie tak wybija???i chyba jest tez tak, ze jak pralka wlaczona- chodzi mi o przycisk on/off to tez sie napelnia bo jak od razu nie otworze drzwi przed odblokowaniem i probuje pozniej to automatycznie je blokuje i slychac buczenie, ale nic wiecej nie robi.

no i jeszcze jedno o czym zapomnialam- jak zakrece doplyw wody i wlacze program spuszczenia wody to pralka sie oproznia i jest sucha w srodku- czyli woda nie wraca - problem wiec z napelnianiem swiezej- i po co napelnia skoro juz nie jest na zadnym programie???

p.s. jak sprawdzic ten modul i czy nie ma szans zeby to byl programator- z dwojga zlego wole to drugie- tansze:) pozdrawiam
    Rysiek 19
    Level 18  
    To jest przykład uszkodzenia zaworu pobierającego wodę.Wina programatora jest wątpliwa.Pozdr
    scythe
    Level 11  
    tyle tylko, ze woda sie wlewa jak pralka podlaczona pod prad i po skonczeniu jakiegos programu lub po anulowaniu. bez pradu nie pobiera i przy otwartych drzwiczkach tez nie...
    Rysiek 19
    Level 18  
    Jeżeli dobrze oceniam to może to być wina zapchanego układu hydrostatu.
    scythe
    Level 11  
    dzieki.

taka mam nadzieje wlasnie:) a co z ta suszarka? to tez, nie suszy bo leje sie woda? przy odlaczonej wodzie suszy. to tez uklad hydrostatu?a wody nie grzeje bo jest jej za duzo??? przypominam, ze woda nie byla lodowato zimna jak z kranu tylko po prostu zimna....

wiem jak sie dostac od gory do tego, ale jak od dolu, troche mam obawy czy moge przewrocic pralke na bok bez zabezpieczenia bebna srubami????- nie wiem gdzie je mam. i co pozniej? przeczyscic ten wezyk i ..?
    Rysiek 19
    Level 18  
    Trzeba dostać się do deflegmatora /komory hydrostatu/ i dokładnie wszystko przeczyścić.
    scythe
    Level 11  
    przeczyszczone - nic- dalej pelno wody:(