Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-26LE7P, upadł na podłogę

jacmac 20 Feb 2009 17:15 1783 9
    jacmac
    Level 10  
    Cześć
    TV Panasonic TX-26LE7P, spadł na podłogę i przestał działać. Objawy: Po włączeniu wyłącznikiem sieciowym zapala się diodka na froncie. Jeśli nadajemy coś pilotem, diodka mruga lecz głosu brak i ekran ciemny. Po zdjęciu obudowy sprawdziłem na wyjętej płytce zasilacza czy coś nie pękło albo urwało. Wszystko jest OK. Obudowa też cała a matryca na razie to niewiadoma, w każdym razie uszkodzeń mech. nie widać. Sprawdziłem napięcia na wyjściu przetwornicy, jest jedno 24V i drugie 14V. Wszystkie złącza/wtyki są należycie wetknięte. Podpowiedzcie, co dalej? :) To mój pierwszy płaski TV na warsztacie :) na dobitkę na elektrodzie brak schematu.

Jacek
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    Myśle, że po takim udarze mechanicznym musi gdzieś być przerwa, szukać dokładnie , szkło powiększające do ręki, i po kolei całą płytę obejżeć.
    zdzich42
    Level 41  
    Naczęściej pęknięcia w okolicach dużych ciężkich elementów lub przy wkrętach mocujących. Daj płyty pod mocne światło moze sie coś ujawni.
    lisek
    Service technician RTV
    Co masz po innych gniazdach wej. : s-video
    czy gioda zmienia kolor z czerw. na zielony ? czy tylko mruga na czerwono?

Zazwyczaj przy upadku >> sorry >> matryca w tył (tak na 90%)
    jacmac
    Level 10  
    Okazało sie że nie umiałem go właczyć, za krótko trzymałem przycisk na pilocie, trzeba ze 3 mrugniecia odczekać. Kiedy już go włączyłem okazało się że matryca jest fest przyp.... :) i jest tylko do wymiany, choć świeci i coś tam na niej miga a także jest fonia. Z tych faktów mozna wywnioskować że płyty z elektroniką ocalały. Mógłby ktoś podpowiedzieć czy jest sensowne to naprawiać, gdzie i po ile sprzedają takie matryce i czy przy okazji rozwalenia matrycy mogło popsuć się coś jeszcze (co mogło by całkowicie zniweczyć sens naprawy)?
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    Obawiam się, że taniej kupisz nowy sprzęt.
    Pol-UK
    Level 29  
    Sprawdź i napisz jaką masz matrycę, może posiadam. Więcej szczegółów na PW. POZDRAWIAM
    lisek
    Service technician RTV
    Napisz ( tak dla naszej ciekawości ) jaką miałeś Matrycę ?