Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PS2 PlayStation 2 SCPH-50004 Kilka pytań do Fachowców

wary2 21 Feb 2009 19:22 9591 13
Renex
    wary2
    Level 14  
    Witam wszystkich odwiedzających, z góry dziękuje za pomoc i wsparcie...

Muszę powiedzieć, że to moje pierwsze PS2 i nie jestem jeszcze taki obeznany....

A więc tak:
    - chce odblokować mojego ps2 co doradzacie.. Co najlepiej kupić.. Jaki układ.
    - posiadam SCPH-50004 płyta GH-023 jaki jest w niej laser montowany oryginalnie, ja mam HD7 i jestem ciekawy czy to oryginał
    - Wiem, że aby zabezpieczyć PS-ka należy przejść na zasilanie LA 5V i założyć bezpiecznik na rogu płyty tak mniej więcej...
    - jak można sprawdzić czy LA jest sprawny
    - dlaczego słabo czyta płyta cewki 1=4,5 ohm 2=4,3ohm gdzie są bezpieczniki od lasera..

i jeszcze jedno co to jest z tyłu mojego psp taka duża dziura jak by na dysk twardy (u góry tego zakamarka jest jakieś złącze,do czego to służy)

Aha i czy posiada ktoś może polską instrukcję obsługi albo service Manual...

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
  • Renex
    bishofek
    Level 18  
    Polecam mod Modbo. Jeden z najlepszych i jeśli masz umiejętności w posługiwaniu się lutownicą to i sam go zlutujesz :)
  • Renex
    wary2
    Level 14  
    Właśnie widziałem go na Allegro jest w dość atrakcyjnej cenie. I raczej z montażem nie będzie problemu.

Proszę poprawić post - regulamin pkt.10.9 oraz 15 [dzimi]
    wary2
    Level 14  
    Witam znowu mam takie małe pytanko. Czy Po odblokowaniu PS2 MODBO nadal trzeba będzie patrzeć czy gra jest PAL czy NTSF, jeśli mój PLAY jest PAL... Pozdrawiam

Proszę dokładnie przeczytać regulamin a przede wszystkim pkt.10.9 i poprawić tytuł postu. [dzimi].
    bishofek
    Level 18  
    Tak ponieważ PAL to system europejski a NTSF to system U.S.A więc są to dwa różne formaty.
    wary2
    Level 14  
    Cześć czytałem ostatnio o DUO3ULTRA,różnie się ludzie wypowiadali większość polecała Modbo. Możesz powiedzieć dlaczego go nie polecasz...
    wary2
    Level 14  
    Witam mam znowu nowe pytanie czy montując Chip MODBO nadal jest zalecane przejść na zasilanie LA 5V i założyć ten rezystor560 ohm.. Powiem jeszcze że mam jednegoz nowszych ModBo 760 w którym nie trzeba robić FIX czyli tego zabezpieczenia diodam.
    Pozdrawiam
    dariuszj
    Level 20  
    SCPH-50004 to bodajże ver.10 konsoli, czyli ostatnia ze standardowych przed premierą slima (PSTwo). Zmiana zasilania układu LA6508 to nic innego jak właśnie zabezpieczenie cewek tracking i focus lasera (tzw Romeo Mod). Obniżone napięcie 5V wystarczy w zupełności do prawidłowego odczytu, jednocześnie zmniejsza ryzyko przegrzania cewek oraz układu LA w przypadku trudnych do odczytu płyt, gdy laser gubi ścieżkę. Żadnych innych zabezpieczeń, fixów nie polecam. Laser HD-7 to laser produkcji Sanyo stosowany w niektórych seriach konsoli. Wymieniaj tylko na taki sam, wymiana na inny nie wchodzi w grę bez ingerencji w firmware konsoli. Radzę kupować w dobrym sprawdzonym sklepie, nie na Allegro (większość to chłam poserwisowy, lub regenerowane zresztą tandetnie). Chyba wszystkie obecnie sprzedawane chipy (nowe wersje), posiadają fix NTSC-PAL, więc nie ma specjalnie różnicy w stosowaniu wersji gier i tak uzyskasz obraz w standardzie PAL niezależnie od wersji gry. Jedyny problem jaki może wystąpić to synchronizacja ramki na starych telewizorach.
    wary2
    Level 14  
    Witam ponownie... Mianowicie mam następujący problem.... Po odpaleniu PS2 oryginał i audio CD czyta bez najmniejszych problemów jednak z płytą DVD oryginał już nie umie sobie poradzić co radzicie w tej sytuacji...Pozdrawiam
    dariuszj
    Level 20  
    Wymiana głowicy laserowej. Ale uważaj gdzie kupujesz.
    wary2
    Level 14  
    Tak też właśnie stwierdziłem, znalazłem na elektrodzie opis reanimacji lasera czyli kręcenie śrubkami i potencjometrami itp... Niestety muszę stwierdzić, że to nic nie pomogło.... CD czyta naprawdę wspaniale porysowane płyty, Zniszczone oryginały itp... DVD ani jednej....

Szukając Lasera z góry się załamałem.... Ceny są powalające....Możecie mi powiedzieć gdzie idzie dostać najtaniej... Jakiś konkretny laser.. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

A i jeszcze jedno pytanie, z ciekawości. Co tak naprawdę się zużywa w tym czytniku.... Samo oko (laser) no bo przecież optyka się raczej nie psuje....

Dodano po 17 [minuty]:

A i znowu moje złote myśli.... Czytałmatem już dużo na ten te ale nikt nie napisał konkretnie. Można grać z USB czyli nie... I w jaki sposób wypala się płyty na PS2 bo ktoś tu pisał o jakimś "SwapMAGIC"Z góry dziękuje za odpowiedzi
    jarecigsxr
    Level 10  
    Witam,przewaznie cewki leca,co do instalacji jakiegokolwiek ukladu jestem na nie,lepiej wgrac na memorke program memory bot ,umozliwia on odtwarzanie filmu,muzyki i zdj z pamieci przenosnej plus odtwarzanie kopi zapasowych gier,gry wypalamy alkocholem predkosc razy cztery,co do twojego modelu masz mozliwosc podpiecia twardego dysku,jest jednak potrzebny do tego network adapter i program hd loader jest on w najnowszej wersji wgrany w mcbot ,obsluga hdd powyzej 120g,ja mam350g i smiga ze hej....,mozna tez zainstalowac linuxa wtedy mamy malego kompa z naszej czarnuli....pozdro...
    agsfd
    Level 1  
    witam wszystkich, mam pytanko dotyczace tego wlasnie modelu PS2. W najwiekszym skrocie: mam 2 x HD7, jednak niezaleznie od tego, ktory z nich zamontuje w konsoli, ta zachowuje sie tak samo. Do niedawna oba dzialaly perfekcyjnie i trudno mi uwierzyc w zbieg okolicznosci, polagajacy na padnieciu obu jednoczesnie. Problem objawia sie jednak zupelnie tak, jak w przypadku padniecia cewki - czyta cd, nie czyta dvd. Czy przyczyna moze lezec gdzie indziej niz w laserach? Jesli tak to gdzie i co ewentualnie mozna na to poradzic. Z gory bardzo dziekuje za pomoc.