Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik modemu Speedtouch 330 pod Windows 7.

21 Lut 2009 19:41 252208 101
  • Poziom 20  
    Witam!

    Poszukuje sterownika do modemu speedtouch 330 pod Windows 7. Niestety nie moge takich znalesc :( Gdzie mam tego szukac?

    Pozdrawiam!
    Poprawiłem. (gsm_virus)
  • Poziom 39  
    Szanowny kolego. Windows 7 jest dopiero w powijakach, te wersje systemu są wersjami BETA. O sterowniki do wszystkich urządzeń jeszcze jest ciężko.
  • Poziom 20  
    Czyli na razie nie mam co liczyć na jakieś sterowniki?
    Poprawiłem. (gsm_virus)
  • Poziom 39  
    Na razie może szanowny kolega tylko szukać.
  • Poziom 20  
    oki rozumiem :)
  • Spec od komputerów
    Sprawdzałeś czy od Visty działają ?
  • Poziom 20  
    Tak ale nie moze znalezc modemu
  • Poziom 13  
    W windows 7 są inaczej portowane sterowniki chodzi o zmiane skrypu w folderze instalacyjnym sterownika.
    Jeśli się zrobi nie odpowiednio niema 100 % przekonania że będą działać poprawnie.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    Pewnie zaskoczę was, ale piszę z Windows 7 na modemie Speedtouch 330 xD Wysyłam obrazki jako dowód:

    Sterownik modemu Speedtouch 330 pod Windows 7.

    Sterownik modemu Speedtouch 330 pod Windows 7.

    Sterownik modemu Speedtouch 330 pod Windows 7.

    Plik sterownika:
    Sterownik modemu Speedtouch 330 pod Windows 7.
    Potrzebujemy także zmodyfikować pewne pliki które wysyłam.
    PPPoA.rar ma 2 pliki. Kiedy mamy wybierać typ połączenia klikamy na "have disc" - wchodzimy do katalogu (Browse...) w którym rozpakowujemy zawartość i wybiermay pppoa2.
    Zmodyfikowałem sterowniki aby działały. Zamiast UK mamy Polska ;]. Typ księgi działa pod netią[kable TP] i pod neostradą.


    Uwaga: Przy instalacji kreator może przez dłuższy czas być bezczynny, więc bez wachania możemy go zamknąć. Wchodzimy do Device Manager i włączamy tam modem, właśnie dla tego kreator nie wykrywał modemu.
    Po włączeniu wznawiamy instalację i jedziem dalej.
    Powodzenia, u mnie śmiga aż miło. Link daję oczywiście ;]

    Code:
    http://www.4shared.com/file/90068872/ab1de242/Vista41C.html
  • Poziom 20  
    POTWIERDZAM! Umnie tez chodzi bez problemu;] Mam niestety tylko problem z dzwiekiem na 5.1. Zainstalowalem sterowniki od Visty ale niestety nie poszly. Niby zostalo prawidlowo zainstalowane ale brakuje mi ikonki kolo godzinki z menadzerem ustawien dzwieku. Ustawialem tez we windowsie na 5.1 i dalej nic. Przy testach chodza 5.1 gloskiki ale jak puszczam muzyke to tylko jeci na 2.0
  • Poziom 1  
    Polecam u mnie dziala az milo. mam jeszcze pytanie bo mam GFX 550 i nie ma strownikow pod ta grafike nie umie sobie z tym poradzic
    Z gory dziekuje za odp;
  • Poziom 2  
    Mam pytanko , czy uruchomił ktoś ten modem po win 7 ale pod usługą multimo ( kable TP'sy) ?
  • Poziom 10  
    JanyPL nie wzial tego pod uwage. U mnie na Win7 7100 x64 nie dziala to.
  • Poziom 1  
    Witam!
    Mam Windows 7 RC 64 bit i mój speedtouch 330 działa bez problemów. Komputer uruchamia się normalnie z podłączonym modemem. Oto link do sterowników, którymi się posłużyłem (http://www.tp.pl/b/binaries_big/SpeedTouch330_for_Vista.exe). Tak więc życzę szczęścia przy instalacji. :)
  • Poziom 1  
    Witam wszystkich mam problem z Speedtouch 330 pod Windows 7 z tym że posiadam Net24(netia) a nie neostrade.
    Zauważyłem ze netia używa innego VPI i VCI i jest też PPPoe a nie PPPoa jak neo.
    pomógł by mi ktoś przerobić skrypt JanyPL żeby działał z Net24
    Z góry thx za pomoc
  • Poziom 1  
    Witam.
    Wielkie dzięki za stery. Na x86 neostrada z tymi sterownikami chodzi wyśmienicie.
  • Poziom 10  
    Witam ponownie.

    Jestem u kolegi, mamy win7 x54 build 7137. Zainstalowaliśmy stery do neta wszystko chodziło jak trzeba.... dopuki nie uruchomiliśmy ponownie komputera. Za każdym razem wita nas blue screen.
    Więc ostrzegam.

    Jak rozwiążę problem to napisze co i jak.
    Przeczytałem gdzieś, że z innymi sterami nie ma problemu.
    Zaraz to rozkminie :D
    Pozdro

    Edit
    Nic nie dało się zrobić, ale w sumie teraz to nie ważne. Niedługo official :D
  • Poziom 10  
    Zinkarah napisał:
    JanyPL, to na x86 czy x64?


    Ja testowałem na x64.


    To jest instalator od anglików dla wersji x64. [przynajmniej tak pisało gdy go pobierałem xD ]

    Jak ktoś ma PPP over Ethernet to wystarczy otworzyć plik ze skryptem od pppoe i pozmieniać wartości na odpowiednie, pod waruniekem, że posiada skrypty dla pppoe i plik konfiguracyjny pppoe.config. Umnie są tylko dla pppoa. [to na screenshocie to jest miniport pod pppoe, nie należy go mylić z normalnym pppoe(pierwsze testy)] [można spróbować przerobić skrypty na pppoe, ale nie mam pewności czy odpalą, ja sam nie mam możliwości testowania]

    mamelke napisał:
    JanyPL nie wzial tego pod uwage. U mnie na Win7 7100 x64 nie dziala to.


    Każdy build jest inny. Nie należy spodziewać się, że wszystko będzie działać. Chyba że błąd leży po twojej stronie.

    CyberLNQ napisał:
    Witam.
    Wielkie dzięki za stery. Na x86 neostrada z tymi sterownikami chodzi wyśmienicie.


    Skoro koledze chodzi na x86, no to powinny działać u każdego ;]

    -------------------------------
    Ale masło maślane :D
  • Poziom 9  
    Witam!
    Zainstalowałem te sterowniki wszystko chodzi wyśmienicie tylko mam jeden problem. Za każdym razem musze wpisywać login i hasło, a cały czas biore żeby zapamiętało to hasło. Może ktoś się z Was spotkał z takim problemem i wie jak go naprawić. Posiadam windows 7 x86
  • Poziom 1  
    Witam.Używam Windows 7 RC 64 Bitowego.Pobrałem ze strony Microsoftu.Zainstalowałem sterowniki do Visty i łącze się automatycznie bez problemu za każdym uruchomieniem systemu Poniżej wstawiam linka ze sterownikami.Jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy w miarę czasu pomogę i odpisze na e-maila.Przed instalacja sterowników najlepiej odłączyć modem SpeedTouch 330 z gniazda USB.
    Załączniki:
  • Poziom 9  
    a posiada ktoś pliki pppoa dla netii po kablach netii.
  • Poziom 2  
    Witam czy rozwiazal juz ktos problem z tymi sterownikami do 330? mam 7 32 bit RTM i za cholere nie dziala net, instaluja sie za pierwszym razem jest polaczenie ale po restarcie nie system nie widzi modemu, stwierdza ze odlaczony i brak uzadzenai chodz stery thomsona widza podlaczony modem i koniec z netem..............
  • Poziom 9  
    Mam taki problem: Na moim Windows 7 RC 64 bit po instalacji sterowników dla Visty komputer się restartuje. Gdy poprosiło mnie po instalacji o podanie loginu, hasła itd. PC się zrestartował, wyświetlił się Blue Screan i gdy się włączył ponownie zanim jeszcze zobaczyłem pulpit ponownie się zresetował. I by się tak resetował w nieskończoność, ale odłączyłem modem i wszystko działa! Podpiołem - restart. Odinstalowałem Neo+Thomson, podpiołem modem - wszystko działa. Oto to co wyskoczyło na siódemce jak włączyłem potem na odpiętym:

    Code:
    Podpis problemu:
    
      Nazwa zdarzenia problemu:   BlueScreen
      Wersja systemu operacyjnego:   6.1.7100.2.0.0.256.1
      Identyfikator ustawień regionalnych:   1045

    Dodatkowe informacje o problemie:
      BCCode:   a
      BCP1:   0000000000B00CE0
      BCP2:   0000000000000002
      BCP3:   0000000000000001
      BCP4:   FFFFF80002836C33
      OS Version:   6_1_7100
      Service Pack:   0_0
      Product:   256_1

    Pliki pomagające opisać problem:
      C:\Windows\Minidump\073109-16114-01.dmp
      C:\Users\user\AppData\Local\Temp\WER-27159-0.sysdata.xml
  • Poziom 9  
    Czy mógłby ktoś spakować do zipa i umieścić w necie wszystkie potrzebne pliki aby korzystać z tego modemu i neostrady TP na Windows 7 RC 64 bit?
  • Poziom 1  
    Witam

    wydaje mi się, że znalazłem pośrednie rozwiązanie problemu...
    Co należy zrobić:
    Po pierwsze instalujemy modem normalnie ze sterowników już powszechnie używanych do speedtouch-a 330 do Visty. Wersja win7 nie ma znaczenia. Setup odpalamy w trybie zgodności z Vistą oraz odpalamy jako administrator. Przechodzimy przez wszystkie kroki aż do momentu, w którym mamy podłączyć modem. Wciskamy wtedy magiczną kombinację klawiszy Ctrl+Alt+Del i wchodzimy do Menadżera zadań. Tam zabijamy proces "stInstall".
    Tym sposobem mamy już sterowniki do modemu. Jednak, UWAGA, nie wyklucza to problemu blue screenów niestety.
    Następnie konfigurujemy sieć ręcznie przez panel sterownia. Połączenie typu dial-up, podajemy tam numer telefonu (pamiętajmy o 48 na początku a następnie o kierunkowym do miasta), login oraz hasło.
    Tym sposobem mamy już połączenie, ale tylko do czasu restartu systemu.
    (Wydaję mi się, że można sieć skonfigurować podczas instalacji, bez potrzeby wyłączania w trakcie, jednak ja zrobiłem jak wyżej.)
    Teraz odnośnie blue screenów. Patrzyłem w configi naszego ukochanego drivera od Thompsona. I co? I gówno. :D Jednak odkryłem, że powodem restaru jest podłączny modem, a wraz z nim, autorun programy "st330service" By tego uniknąć (BS) odłączamy modem przy starcie (wiem, dla niektórych dosyć kłopotliwe) i wyłączamy po starcie systemu ww. aplikację, dla przypomnienia "st330service" Teraz podłączamy modem, odpalamy st330service z folderu sterowników (domyślnie C:\program files\ thompson\ services\st330services.exe bodajże) czekamy chwilę i mamy internet. Przynajmniej u mnie działa. Dodatkowo, wersja dla szybkich ręką i okiem, można próbować wyłączyć aplikację przy starcie systemu, ednak to graniczy z cudem :)
    Powodzenia, i mam nadzieję, że moja rada się przydała.
    PS. Jak ktoś wie jak wyłączać autorun :D Sądzę, że to sporo ułatwi :)
  • Poziom 10  
    Powyższy opis może jest i ok. Ale mnie interesuje jedna rzecz. Po instalacji sterownika instalatorem mamy na modemie sterownik niecertyfikowany. Automatycznie instaluje zaś system sterownik z certyfikatem. Moje pytanie - skąd się bierze ten niecertyfikowany, gdzie we wszystkich katalogach, jakie są w tym archiwum, system widzi cały czas z certyfikatem :!: Myślę, że już to by rozwiązało problem i nie trzeba instalować tej całej aplikacji do zarządzania połączeniem oraz modemem.

    Edit:

    Doszedłem do niejako satysfakcjonującego rozwiązania.
    Blue screen tworzy się z chwilą włączania się usługi modemu - st330service.exe co skutkuje pojawieniem nam się interfejsu sieciowego SpeedTouch Ethernet Adapter. Bez tego możemy sobie pomarzyć o dostępie do sieci.
    Kłopot w tym, że nie da się tej usługi ustawić w opóźnionym starcie. Ale na to jest sposób. Ustawiamy ją w tryb ręcznego uruchamiania. Tworzymy plik wsadowy *.bat (* - dowolna nazwa), wklejamy ten tekst:
    Cytat:
    @echo off
    ping localhost -n 30 > nul
    net start st330service

    Całość wrzucamy do autostartu i gotowe.
    Tym sposobem pozbywamy się blue screena. Istotny jest tutaj czas opóźnienia uruchomienia tej usługi - w moim przypadku wpisałem 30 sekund. Jak na razie nie muszę ani odłączać modemu, ani nie ma innej niespodzianki. Jeśli pojawi się blue screen, można ten czas zwiększyć. Wszystko zależy od tego, co i jak długo ładuje nam się przy starcie systemu. Mały mankament to taki, że przez chwilę wisi nam czarne okienko wiersza poleceń. Ale to już chyba jest do przełknięcia, zamiast żonglowanie z tyłu kompa kabelkami :D
    Niestety, albo ktoś dopracuje te sterowniki, w co osobiście wątpię, albo trzeba właśnie kombinować.