Witam wszystkich, jestem nowym uzytkownikiem forum. Temat który zamierzam przedstawic był juz klepany, jednak nie dopatrzylem sie problemu w silniku na pompowtryskach. Kupilem auto z tym problemem, objaw jest taki, podczas normalnej jazy wszystko ok przyspieszenie super, po przekroczeniu 3300-3500obr/min, jest objaw taki jakby turbo przestalo pracowac, zatrzymuje sie gasze silnik zapalam ponownie i wszystko gra. Jednak nie dzieje sie tak zawsze dzis specjalnie krecilem go wysoko i nic takiegi sie nie stalo. poprzednia wlascicielka mowila mi ze podpinany byl pod komputer silnik i nic nieznalazlo, jednak w sumie nie moglo nic znalezc gdyz w tym momencie bylo wszystko ok, moze ktos mi pomoze. czy tzw zawor n75 tez tu jest i gdzie jest a moze przeplywomierz. Pod maska znalazlem drobne slady lap jakiegos gryzonia musze sprawdzic wszystkie wezyki podcisnieniowe jeszcze, jednak gdyby cos zjadl to problem powtarzal by sie caly czas. Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Lukasz
Dodano po 59 [sekundy]:
Witam ponownie podpiołem dzis seata pod vaga i wyskoczyly mi nastepujace bledy:
1. 17965 z tego co wyczytalem to przeladowanie turbiny, czujnik G31
2. 17569 czujnik temp. G72 w kolektorze ssącym
3. 17564 czujnik cisnienia czy podcisnienia w kolektorze ssącym G71
A teraz pytanie w zwiazku z tym, czy z powodu jedej przyczyny np kodu 17965 mogly pojawic sie inne w tym przypadku 17569 oraz 17564. Jak mozna sprawdzic te czujniki jakie wartosci musza posiadac a moze cos jeszcze innego i dlatego pojawily sie te bledy. Gdzies uslyszalem ze mozliwe ze zacieraja sie kierownice turbiny, jak to sprawdzic czy jest to bardzo prawdopodobne ze sie tak dzieje, gdyby turbina byla niesprawna chyba nie mialby normalnej mocy, ten brak mocy jak opisale jest niezawsze czasem tak nastepnie przy danych obrotach nie. Prosze o pomoc pozdrawiam. Łukasz
Dodano po 59 [sekundy]:
Witam ponownie podpiołem dzis seata pod vaga i wyskoczyly mi nastepujace bledy:
1. 17965 z tego co wyczytalem to przeladowanie turbiny, czujnik G31
2. 17569 czujnik temp. G72 w kolektorze ssącym
3. 17564 czujnik cisnienia czy podcisnienia w kolektorze ssącym G71
A teraz pytanie w zwiazku z tym, czy z powodu jedej przyczyny np kodu 17965 mogly pojawic sie inne w tym przypadku 17569 oraz 17564. Jak mozna sprawdzic te czujniki jakie wartosci musza posiadac a moze cos jeszcze innego i dlatego pojawily sie te bledy. Gdzies uslyszalem ze mozliwe ze zacieraja sie kierownice turbiny, jak to sprawdzic czy jest to bardzo prawdopodobne ze sie tak dzieje, gdyby turbina byla niesprawna chyba nie mialby normalnej mocy, ten brak mocy jak opisale jest niezawsze czasem tak nastepnie przy danych obrotach nie. Prosze o pomoc pozdrawiam. Łukasz