Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szumy w CB Radiu Uniden 520XL (antena MAGNUM)

MateuszLubin 22 Lut 2009 19:59 5867 8
  • #1 22 Lut 2009 19:59
    MateuszLubin
    Poziom 9  

    Witam

    Mam CB Radio Uniden 520XL z anteną Magnum (uchwyt na klape od bagaznika).
    Radio mam w aucie Renault Laguna I 1996r.
    Wszystko pięknie ładnie odbiera ale tylko jak mam wyłaczony zapłon i silnik.
    Po właczeniu zapłonu jakość się pogarsza i to bardzo, że w sumie ciężko się dogadać po zapaleniu silnika dalej to samo.

    Kupiłem już filtr do radia i zero zmian :cry: .

    Ale co zauważyłem to to że jak odkrece antene od radia przy zapalonym silniku(lub zapłonie) to radio przestaje szumieć, czyli to by znaczyło że to wina anteny??

    Jesli tak to co moge zrobić żeby odpierało tak ładnie jak na wyłączonym zapłonie bo w tedy to naprawde wszytsko na full w sumie ustawione i zero zakłuceń.

    Bardzo Prosze o Pomoc

    0 8
  • #2 22 Lut 2009 20:32
    makol5002
    Poziom 13  

    Ten model ma filtr ANL jest to środkowy przełącznik. Ustaw go w pozycji do góry i zakłócenia powinny zniknąć.
    Przynajmniej jest tak u mnie.
    Co do Anteny to stroiłeś ją w ogóle bo jak nie to zanim będziesz dokonywał innych ingerencji to zrób to najpierw.

    0
  • #4 22 Lut 2009 20:35
    makol5002
    Poziom 13  

    Ten model ma filtr ANL jest to środkowy przełącznik. Ustaw go w pozycji do góry i zakłócenia powinny zniknąć.
    Przynajmniej jest tak u mnie.
    Co do Anteny to stroiłeś ją w ogóle bo jak nie to zanim będziesz dokonywał innych ingerencji to zrób to najpierw.

    0
  • #5 22 Lut 2009 20:41
    MateuszLubin
    Poziom 9  

    filtr ANL mam właczony, radio stroiłem.
    Mase mam, w alternatorze szczotki wymienione na nowe, nawet odłączyłem na chwile alternator ale dalej szumy bardzo duże

    1
  • #6 22 Lut 2009 21:50
    c2h5oh
    Moderator

    Cześć.

    MateuszLubin napisał:
    ... radio stroiłem...


    Zrób tak, jak radzą Koledzy. Zestrój antenę. Strojenie radia na wiele się nie zda. Chyba, że ktoś w nim dłubał i je rozstroił.

    0
  • #7 22 Lut 2009 21:59
    MateuszLubin
    Poziom 9  

    Źle mi się napisało radia nie stroiłem tylko antene ale niestety dalej te szumy.

    Doszły mnie słuchy że podobno nie da się nic z tym zrobić i najlepiej kupić nowe, inne radio z dobrym filtrem ANL, co mine troszke wkurzyło bo tego 520XL kupiłem w sumie niedawno :cry:

    0
  • #8 22 Lut 2009 22:15
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    MateuszLubin napisał:
    Doszły mnie słuchy że podobno nie da się nic z tym zrobić i najlepiej kupić nowe, inne radio z dobrym filtrem ANL

    Trzeba walczyć z przyczyną a nie ze skutkiem.

    Link do "niebieskiej" strony (tematu) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic613795.html . Jest tam dużo napisane co i jak.

    Spróbuj poczytać i wnioski się powinny same narzucić.


    Pozdrawiam.

    0
  • #9 22 Lut 2009 22:40
    sp3hbf
    Poziom 15  

    Witam>problem będzie się cały czas pojawiał < sprawdź antenę przede wszystkim Anteny Magnum są dobre ale pod warunkiem że po zakupie takiej anteny zabezpieczysz ją przed dostaniem się wody najprostrzy sposób naprzykład zawinąć bat anteny taśmą izolacyjną i założyć koszulkę termokurczliwą,poza tym dostroić antenę.Jeżeli antena dostała wody to nie pomoże nic tylko wymiana.Jeżeli rozkręcisz antenę i będzie biały nalot to antena do wymiany chyba że,umiesz sam ją naprawić czyli ją przezwoić pamiętając o średnicy drutu i ilości zwojów.Natomiast jeżeli jest antena OK to problem jest z alternatorem,założyć kondensator przeciwzakłóceniowy na wyjściu z alternatora ja stosuję kondensatory od starego typu odkurzaczy 22mikro na 250Vlub 500V.Zdają egzamin .Pozdro Rysiek HBF.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo