Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Długo uruchamiający się system Windows XP

23 Lut 2009 11:33 5267 18
  • Poziom 9  
    Witam
    Mam problem z asusem bardzo długo się uruchamia system xp wszystko jest ok do czasu gdy pokaże się moja tło wtedy muszę czekać około 10min żeby wszystkie skróty pulpitu się pokazały. Menedżer zadań Windowsa uruchomi się od razu explorer.exe. Instalowałem system xp 3razy z innych płyt, formatowałem dyski, skanowałem 3 różnymi antywirusami i ciągle to samo. Dziekuję pozdrawiam .
  • Poziom 22  
    A jak zachowuje sie na Vista?Niektóre ASUSy robione są pod ten system i potem problem jest z implementacją XP.
  • Poziom 43  
    Ile ikon kolega ma na pulpicie ?
    Proszę w Menedżerze urządzeń sprawdzić czy dysk pracuje w trybie DMA.
    Jak wygląda autostart ?
  • Poziom 9  
    Pół roku było ok no xp. Visty nie sprawdzałem teraz ale miałem zainstalowałem było ok tylko wifi nie działało.

    Ikon dużo nie mam od 10 do 15 nie więcej lubię mieć porządek. Auto start jest pusty z wysokości "Start-Wszystkie programy-Autostart". Bieżący tryb transferu: Ultra DMA tryb 6.
  • Poziom 9  
    I długo uruchamia się menedżer urządzeń i zarządzanie dyskiem?????
  • Poziom 11  
    Sprawdzałeś temperaturę poszczególnych komponentów? Laptop pracuje tak samo cicho jak przed problemem?
  • Poziom 11  
    piotrm-175 napisał:

    Auto start jest pusty z wysokości "Start-Wszystkie programy-Autostart". .


    Tu chodzilo koledze raczej o: start->uruchom-> wpisujesz komende "msconfig" -> uruchamianie( lub cos w tym stylu
  • Poziom 9  
    Tak też już robiłem msconfig tylko za bardzo nie wiem co tam odłączyć wiadomo ctfmon??????
    A komp pracuje podobnie i się nie grzeje.
  • Poziom 13  
    Witam. Kolega D4n3 dobrze radzi. Zdarza się dosyć często, że w radiatorze od procesora zbiera się dużo kurzu i uniemożliwia on chłodzenie. Jeśli by tak było, trzeba rozkręcić i wyczyścić radiator. Pozdrawiam
  • Poziom 25  
    Temperatura procesora nie ma tu raczej nic do rzeczy. Polecam sprawdzic dysk korzystajac z HDTune, potem pamieci memtestem, ewentualnie wkleic rezultaty.
  • Poziom 9  
    Mam ten sam problem, w takim samym lapku widać to bardziej powszechny problem tego modelu :/
  • Poziom 9  
    To niedobrze nie wiem co z tym robić czy wysyłać na gwarancje (jak tak to gdzie najlepiej wysłać????) czy jeszcze go spróbować podkręcić programami? Kolego z tym samym problemem jak test HDTune i od początku tak miałeś czy jak u mnie po czasie??? Pozdrawiam.
  • Poziom 32  
    Tu coś jest nie tak z dyskiem min transfer 0,9MB i czas dostępu 17ms. Zrób SMART dla tego dysku.
    Zainstaluj nowe sterowniki do chipsetu.
  • Poziom 9  
    A te sterowniki to ze strony Asusa czy jakieś inne? Bo jak kiedyś szukałem na Asusie to kazali mi sie zalogować i bardzo dokładne dane wymagali?
  • Poziom 32  
    Można ze strony ASUSA lub z płyty jaką dostałeś wraz z zakupionym komputerem. Na stronie ASUS nie trzeba się rejestrować aby ściągnąć sterowniki.
  • Poziom 9  
    U mnie się to pojawiło po ponda roku, zrobiłem format, właśnie robię drugi raz, jeśli się nie poprawi, a właśnie widzę że się nie poprawia to chyba pójdę oddać go na gwarancje
  • Poziom 9  
    Wczoraj wieczorem udało mi sie to "naprawić" możne bardziej na zasadzie prób i błędów w każdym razie zadziałało jak poinstalowalem wszystkie chipsety i pouruchamiałem inne badziewia w katalogu ze sterownikami dla chipsetu(ściągniętymi ze strony asusa, swoją drogą ze ich strona to jakiś skandal),dziś rano postanowiłem zainstalować kartę dźwiękową i klops już nie działa wcale nie chce się uruchomić :/- (pokazuje sie pusty pulpit bez zadnych ikon, mogę włączyć menadżer zadań i wylogować się, po ponownym zalogowaniu działa jucz "poprawnie". Mam mocne wrażenie, że w tych sterownikach co są na stornie asusa jest coś ostro po...

    Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

    EUREKA!!! niestety poziom mojej wiedzy informatycznej jest znikomy-po rozwiązaniu tego problemu stwierdzam ze żaden - nie ważne, ważne jest że działa.... w czytniku kart SD był włożona przejściówka na micro SD co powodowało długie uruchamianie systemu. Problem jak z dyskietka w PC-cie, no ale skąd wiedzieć jak się nie wie jak to działa :/ heh włosy z głowy bym sobie wyrwał :P (a wcześniej działało bo się bawiłem ta karta wciskając ja i wyciągając :P)
  • Poziom 39  
    Jak używałem kiedyś Windowsa XP na laptopie , to takie "zamulenie" pojawiało mi się po aktualizacjach systemu . Po aktualizacji musiałem zawsze wgrywać patch na Intel Speedstep , bo system podmieniał go na Microsoftowy , który nie radził sobie zupełnie i procesor chodził na najniższej częstotliwości .