Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI K9N Neo v1.0 (MS-7260) - uszkodzony slot PCI-E ?

23 Lut 2009 18:01 5477 10
  • Poziom 15  
    I jak w temacie. Któregoś dnia zdechło wyświetlanie. Podejrzenie - grafika. Sprawdziłem więc grafikę na innej płycie - działa bezproblemowo. Podpiąłem sobie pod moją płytę grafikę na PCI - działa. Zakładam na PCI-e - nie działa..
    Pytanie za sto punktów - gdzie szukać uszkodzenia? Płyty pod AM2 są drogawe..szkoda mi ją wywalać.
  • Spec od komputerów
    Sprawdź inną kartę PCI-E na płycie. Zmierz miernikiem czy na slocie PCI-E są napięcia zasilające. Jaki zasilacz ?
  • Poziom 15  
    Nie mam innej niestety. Jakich wartości napięć szukać?
    Zasilacz jakiś w miarę przyzwoity 500W.

    edit:

    Przeczyściłem gniazdo PCI-e pędzlem i założyłem kartę. To jakaś ATI 512Mb, z DVI i VGA. O dziwo komputer wykrył teraz "kontroler video zgodny z VGA", ale system nie znalazł sterowników. A nie ma na niej naklejki z opisem..niestety. Oczywiście siedzę wciąż na starej karcie na PCI, tą założyłem dodatkowo.
  • Poziom 15  
    OK. Zasilanie jest, bo radiator na karcie się grzeje. Nie sprawdziłem co prawda napięć bo używam właśnie komputera..ale to dziwne nieco. Karta jest ok, system "coś" zobaczył..i niewiele z tego wynika.
    Usiłowałem zainstalować stery Catalyst, ale mam komunikat o braku karty..
    Spróbuje jeszcze tych z Twojego linku..ale czarno to widzę.
  • Spec od komputerów
    Zainstaluj Everest'a i sprawdź jaka to karta.
  • Poziom 15  
    Everest Ultimate jej nie wykrywa.
  • Spec od komputerów
    Ee, może jakaś stara wersja Everest'a ? Ściągnij najnowszą i sprawdź. Karta nie jest taka stara jak posiada 512MB pamięci.
  • Poziom 15  
    A skąd..nowa wersja Everesta. Dziwne to wszystko..
    Po założeniu wykryło nowy kontroler vga..ale nie ma śladu po tym, cóż to może być. Może się żrą z tą na PCI..nie mam pojęcia. W każdym razie jak wyjmę matroxa - z PCI i włączę tylko ATI to nic nie świeci..ani na DVI ani na VGA. Sprawdzane na 2 monitorach..na wszelki wypadek.
  • Poziom 39  
    Tak więc proszę się postarać o jakąś grafikę PCI-E na czas testów.
  • Poziom 12  
    Kolego e-n z tego co mi wiadomo to jest typowa usterka tych płyt. Chipset się grzeje, radiator nie odprowadza zbyt dobrze ciepła i w efekcie powstają zimne luty pod chipsetem. Ostatecznie przestaje działać płyta lub tylko grafika na PCI-e. Najwygodniejszym rozwiązaniem będzie wysłać płytę do serwisu bo w warunkach domowych raczej chipsetu nie dogrzejesz.

    Dodatkowo sprawdź czy przy złączu PCI-e nie brakuje kondensatorów ceramicznych (są one wzdłuż złącza), brak przynajmniej jednego spowoduje że grafika na PCI-e też nie będzie działać.