Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

eee pc dla instalatora sswin

waldmor 24 Feb 2009 17:06 2369 8
Optex
    waldmor
    Level 14  
    czy ktoś miał styczność z tymi mini laptopami np http://www.ceneo.pl/1826397 i czy nadaje sie to do programowania central przez przejściówkę rs-usb. interesujący jest czas pracy na baterii co czesto sie przydaje, bo centrale są montowane w najprzeróżniejszych miejscach, i bardzo praktyczne wymiary dla instalatora. Stanąłem przed problemem wyboru laptopa do celów serwisowych i zastanawiam się czy kupić takie praktyczne maleństwo czy jakiegoś starszego używanego. czekam na porady
    pozdrawiam
  • Optex
    bulba1
    Level 24  
    Nie używałem do programowania central ale w innych zastosowaniach tak i bez problemu. Oczywiście warunek aby był Windows bo niestety nie spotkałem się z oprogramowaniem do central pod inne systemy
    Jedyne co mogę polecić, to nieco odchudzić windowsa z tych rzeczy które sa niepotrzebne a mocno zamulają komputer. Przejściówki usb chodzą bez problemu (z dokładnością do modelu przejściówek bo niektóre wogóle ni edziałąją).
    Krzysiek_Gd
    Level 15  
    Witam
    od pewnego czasu korzystam z LENOVO S10S - jako jedyny w swojej klasie(cenie) posiada wejście xpres card - przejściówki express card-rs232 jak pewnie wszystkim dobrze wiadomo w pełni emulują port RS232 - czego niestety niektóre przejściówki z USB nie potrafią, jego jedyna wada jest bateria 3 komorowa(ok3h pracy)poza tym: malutki (do ekranu 10' trzeba się przyzwyczaić), leciutki i wykonanie perfekcyjne. Mi się udało wyhaczyć za 1200zl (internet) z MS XPhome, do tego etui od przenośnego odtwarzacza dvd 10' za 50 zł (wszystkie zasilacze mysz i konwertery sie pięknie mieszczą, a całość zajmuje naprawdę niewiele - Polecam.
    Jeżeli twój wybór padnie na Eee to radziłbym wybrać 1000H -10' (8,9 cala to jak PDA...)
  • Optex
    waldmor
    Level 14  
    no to jeszcze jedno pytanie w temacie
    czy przejsciowka satela rs-usb sprawia kłopoty? czy ma pełną emulacje? czy będzie pracować nie tylko z satelem ale i dsc, modułem rokoneta i innymi wynalazkami
    pytam bo mimo że mam doświadczenie w sswin to miałem dotychczas laptopa z com-em ale odmówił dalszej współpracy :)
    bulba1
    Level 24  
    Co do expres card to podobnie jak USB tylko niektóre z nich zapewniają emulację pełnego RS. Wystarczy spojrzeć w specyfikacje expres card oraz jak je widzi komputer (i tu niespodzianka bo komputer expres card widzi jako USB). Zresztą emulacja to właśnie to słowo.
    Karty PCMCIA te prawdziwe nie emulowały tylko były sprzętowymi RS-ami.
    Ale to nie jest temat tego wątku.
    'Satelowskie przejściówki są dobre bo sa dobrane tak aby dobrze wspólpracowały z centralami alarmowymi.
    Zreszta ja osobiście nie mam złych doświadczeń z nawet najtańszymi przejściówkami u mni edziałaja bez problemów, a uzywałem róznych rozwiązań.
    Teraz uzywam albo przejściówki USB-RS albo karty expres card - tą częściej.
    Oczywiście jak ktos ma mozliwość to najlepiej uzywac laptopa z RS lub kartami PCNCIA tu polecam ARGOSY choć uzywałem takze ST-LAB. Argosy jednak ma ta przewagę, że ma nawet sterowniki do dosa i jeżeli chipset laptopa PCMCIA ma sterowniki do DOS to mozna ja dpalic nawet na DOSie (freDOS też.)
    793DF
    Level 14  
    Potwierdzam,satelowska przejściówka działa bez problemów i w satelu i w dsc.Można śmiało brać
    waldmor
    Level 14  
    a wiec kontynując temat zakupiłem lenovo s10. Powiem szczerze rewelacja, przede wszystkim wymiary, mogę trzymać w dłoni stojąc sobie na drabince, bateryjka trzyma ponad 2 godz co wystarcza do zaprogramowania każdej centrali. Z przejsciówką rs/usb satela działa wszystko, satel, dsc, rokonet, nadajniki gsm, nawet modem do paradoxa esprita. Także bardzo polecam wszystkim instalatorom tą zabawke która poprawia wyraźnie komfort pracy podczas montażu i serwisu. Bo kto lubi tachać walizę z laptopem jak może teczuszkę z neetbokiem.
    pozdrawiam
  • Helpful post
    Krzysiek_Gd
    Level 15  
    Gratuluje trafnego wyboru - z czasem pojemność baterii wydaje się zbyt mała, ale podobno baterie 6-o komorowe sa dostępne - pytanie czy w Polsce ? - może ktoś się orientuje ?