Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo DTH-29G2K-100D - po sekundzie wyłącza się.

Andrzej_B 24 Feb 2009 17:23 4128 8
  • #1
    Andrzej_B
    Level 19  
    Witam. Mam problem w/w tv. Miałem uszkodzone dwie diody w układzie odchylania pionowego. D 407 BYW76V i D 409 33V. Podstawiałem DP 130 i PC817C i nic się nie zmienia. W tej chwili mam podłączoną żarówkę 100W po włączeniu zapala się dwa razy na krótki czas, po czym led zaczyna migać czerwonym i zielonym kolorem. Trafo-powielacz i us. pionu wymontowane. Elektrolity sprawdzone. Płyta TV CP830F. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Bardzo prosiłbym o jakieś sugestie. Pozdrawiam.
  • #2
    grubas
    Level 40  
    W tych TV często padają trafopowielacze.
    A scalak pionu podmieniłeś skoro miałeś uszkodzone diody?
    Ale jak LED miga na przemian czerwony i zielony to może być włączona blokada rodzicielska.
    Włącz TV za pomocą pilota i wtedy zobaczysz co bedzie.
  • #3
    Indyczes
    Level 33  
    Zamontuj trafo i wstaw nowy scalak pionu. Jesli będzie dalej problem, to może być uszkodzony split. Nie zaszkodzi wczesniej podstawic nową pamięc zapisaną pewnym wsadem.
  • #4
    kudłatyrtv
    Level 24  
    Bez pionu i trafa TV zachowuje się tak jak piszesz. Pamięć może być czysta.
  • #5
    Andrzej_B
    Level 19  
    Witam ponownie. Nie wiem od czego zacząć, ale po kolei. Podstawiłem TDA w pionie, trafo-powielacz, STR i pamięć bez rezultatów. Dostałem w końcu pilot, którym mogę załączyć przetwornicę obciążoną żarówką 40W. Niestety, ale napięcia wychodzące z zasilacza są zaniżone 10%. Przy żarówce 100W przetwornica nie załącza się i tak samo przy załączonej linii. Rezystory w zasilaczu sprawdzone, kondensatory podstawione. Pozostało mi jeszcze podstawić I810 chyba, że się mylę. Może ktoś spotkał się z podobną usterką.Pozdrawiam. Dodam jeszcze, że DP 130 wymieniony.
  • #7
    Indyczes
    Level 33  
    Wydaje mi się, że powinien być DP142, Ty podajesz, że wstawiłes DP130.
  • #8
    waldus1984
    Level 18  
    W tym modelu przetwornica z odłączonym układem WN startuje tylko na 2 sek.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Sprawdź kondensatory w układzie odchylania poziomego czy nie mają przebicia. Tranzystor HOT DHI 2310.
    Ja miałem uszkodzonego HOTa w tym telewizorku, przetwornica startuje tylko na 2 sek bez podłączonego poziomu ,a z podłączoną żarówką jako obciążenie.
  • #9
    Andrzej_B
    Level 19  
    Witam. Okazało się, że uszkodzone są cewki odchylania. Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.