Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[STM32 ARM Cortex M3] mp3 na STM32 Primer2

dammiz 24 Feb 2009 18:08 8403 7
    dammiz
    Level 10  
    Witam,
    Kupiłem sobie płytkę uruchomieniową STM32-Primer2 ST Microelectronics (Link). Ma ona dostarczany przez producenta prościutki system operacyjny CircleOS.
    Chcę z tego urządzenia zrobić odtwarzacz mp3, który odgrywa pliki z carty microSD. Z eksploracją karty powinienem sobie poradzić, ale zastanawiam się nad samą dekompresją mp3. Trochę o tym czytałem i nie jest to taka prosta sprawa. Chciałbym użyć jakiś już gotowych bibliotek do odtwarzania mp3, które zadziałają na tym ARMie. Proszę o pomoc w doborze.

Z góry dziękuję za propozycje i uwagi.
    DosinskY
    Level 18  
    A nie uruchamiałeś przypadkiem LIS3LV02 znajdującego się na pokładzie Pirimer2? Ja spotkałem się ze znacznymi offsetami 0g wykraczającymi poza możliwości kompensacyjne rejestrów OFFSET (nawet do 0,3g). Teoretycznie układ jest skalibrowany przez producenta i offsety powinny być znacznie mniejsze. Dodam, że układ testuję na własnej płytce i uważam, że montaż jest poprawny. Wyniki SELF_TEST-u także są pozytywne.
    Możesz powiedzieć jak sprawa wygląda u Ciebie?

Pozdrawiam,
    Dosinsky
    dammiz
    Level 10  
    do DosinskY:
    Uruchamiałem LIS3LV02, żeby się trochę nim pobawić, ale korzystałem z funkcji CircleOS, więc dokładnie się rejestrom nie przyglądałem. Sam kalibrowałem go metodą prób i błędów. Napisałem malutką aplikację, która sczytując pozycję LIS3LV02 w dwóch płaszczyznach porusza kulką na ekranie. Żeby poruszała się w sensownym tempie do aktualnej pozycji na wyświetlaczu (128x128 pikseli dodaje pozycję z czujnika podzieloną przez 64 lub 128). Zauważ tylko jedną rzecz w kalibracji tego czujnika na Primerze2. Układ jest tak skalibrowany, że pozycja wyjściowa odpowiada ułożeniu primera tak jakbym go trzymał w ręku na wysokości klatki piersiowej i patrzył na niego, tzn. pod kątem 45stopni do podłogi. Może przez to te rejestry są tak ustawione w Primerze/CircleOS. Tak jak mówię, obsługa tego czujnika nie była dla mnie kluczowa w projekcie, więc skorzystałem sobie tylko z tego co daje mi CircleOS i nie wgryzałem się w to aż tak dokładnie jak Ty.
    Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania to śmiało. Jak dam radę to odpowiem.

Pozdrawiam serdecznie,
    dammiz
    DosinskY
    Level 18  
    Dzięki za szczegółowe informacje. W wolnym czasie spróbuję dodać poprawki programowe na wartości mierzone i zobaczymy co z tego wyniknie.

Dosinsky