Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Galaxy 96 TDI- problem ze spryskiwaczem szyby przedniej

lugua 25 Feb 2009 09:23 5878 6
  • #1
    lugua
    Level 9  
    Witam. Mam Forda Galaxy TDI z 96 r. 90 Km - Ogólnie wszystko pięknie działą i nie mam większych problemów ale niedawno wysiadły mi spryskiwacze przedniej szyby. Przed awarią uruchamiając przednie spryskiwacze jednocześnie włanczały się wycieraczki przednie. Teraz Uruchamiając spryskiwacz włanczają się przednie wycieraczki i tylna wycieraczka. Wycieraczki działąją bez zarzutu (obie). Tylny spryskiwacz działa także bez zarzutu a więc problem nie leży w pompce.
    Byłem z tym u elektryka ale ten nie umiał zdiagnozować usterki. Jestem umówiony na wizytę u innego z lepiej wyposażonym warsztatem ale jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał wiedziałbym jak nie dać się naciągnąć na totalną wymiankę wszystkiego.
    Jeszcze jedno - po rozebraniu przełączników pod kierownicą i wypięciu kostek i "zwieraniu" na krótko efekt uruchomienia się przednich i tylnych wycieraczek bez spryskiwacza nadal funkcjonuje (wydaje mi się więc, że problem nie leży w przełącznikach ale nie znam się aż tak na tym)
    Liczę na Waszą pomoc za którą dziękuję
  • #2
    jarek638rybnik
    Level 1  
    PRZEDMUCHAJ POWIETRZEM DYSZE SPRYSKIWACZY
  • #3
    lugua
    Level 9  
    Dysze są nowe kolego a wężyki sprawdzone - wg mechanika to kwestia przełącznika - kupie nowy to sprawdzę i dam znać bo nic innego mi nie pozostało...
  • #4
    ewdar
    Level 14  
    Witam kolego miałem podobny problem ale u mnie nie działała tylna wycieraczka i spryskiwacz, długo szukałem z elektrykiem i nic, podmieniałem komputer, który steruje wszystkim w samochodzie oprócz silnika i nic ! Ale problem był błachy podmień przełącznik przy kierownicy w celu sprawdzenia na 100 % czy nie jest to problem właśnie tego przełącznika. To że sprawdzałeś na tzw. krótko to nie świadczy że jest dobry.
    Pozdrawiam
  • #5
    lugua
    Level 9  
    Witam :)))
    Ustarka zlikwidowana :)) Jak podejrzewano problem tkwił w przełączniku. Po wymianie wszystko działa jak należy.
    Próbującym pomóc rozwiązac problem - dziekuję :)))
  • #6
    jano1
    Level 2  
    Po co od razu wymieniać? Miałem te same objawy. Ten przełącznik pięknie się rozbiera. Usterka polegała na oderwaniu się przewodu (plecionki), która jest zgrzana do blaszki styku. Wystarczy przylutować i skręcić. 5 min. roboty i kaska w kieszeni. Po remoncie, od 5 lat usterka nie powtórzyła się
  • #7
    lugua
    Level 9  
    Dzięki kolego za odpowiedź :)))
    Masz rację w moim wypadku także okazało się po rozebraniu przełącznika, że problem dałby załatwić się w kilka minut poprzez nadlutowanie styku, który zwyczajnie się wytarł. W każdym razie za przełącznik dałem grosze więc nie ma tego złęgo co by na dobre nie wyszło - mam w zapasie drugi i jakby co się przyda ... ;)
    Poydrawiam...