Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PLC Siemens (S7-300) <-> DELPHI ?? Jak to rozwiązać ??

bestler 25 Feb 2009 10:42 4291 6
SterControl
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Witam,

Po długiej lekturze archiwalnych postów na podobne tematy postanowiłem założyć własny dość precyzyjny temat.

Chciałbym nawiązać aktywną aktywna komunikację PC z S7-300. Chciałbym tez aby przy pomocy Delphi mógł odczytywać i wprowadzać dane dla sterownika.

Wiele czytałem o OPC Serwerze i chyba najprawdopodobniej to jest najlepsze rozwiązanie. Problem natomiast pojawi się najprawdopodobniej w kwestii komunikacji Delphi i OPC - są może jakieś przykłady ??

Co o tym myślicie ? Pewnie wiele osób zna gotowe rozwiązania o wiele lepsze od mojego pomysłu - ja się dopiero wdrażam w temat komunikacji sterowników z PC, i szczerze liczę na pomoc.

Jeśli znacie jakąś literaturę, która mi w tym pomoże w tym zagadnieniu to proszę o tytuły.

Pozdrawiam,
    Paweł
  • SterControl
    Glinek
    Level 13  
    Jest to jak najbardziej możliwe.

Jak chcesz zobacz temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1232471.html

Opracowałem tam program tylko nie w Delphi a C++ Builderze i nie dla Siemensów a dla GE Fanuków ale z tego co napisałeś spełnia te funkcje. Umożliwia odczyt i zapis wartości w sterowniku.

Z tego co wiem mój kolega próbował z serwerem OPC ale zrezygnował bo były problemy z dostępem do pewnych rzeczy. Trzeba chyba być w tej organizacji. Nie znam szczegółów tego problemu. Ja osobiście wolałem się nie mieszać w OPC, ale kto wie może to lepsze rozwiązanie.

Ale jeśli chcesz to zrobić w Delphi to właściwie musisz tylko obsłużyć port szeregowy komputera, zaimplementować wybrany protokół który wykorzystują te sterowniki i opracować algorytm komunikacji który realizował by to do czego chcesz to wykorzystywać.

Życzę powodzenia.
  • SterControl
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Jeden z kolegów tworzy programy wykorzystujące komunikacje między PLC a PC, ale robi to przy pomocy kodów asci. Do każdego S7-300 dokupywany jest moduł 340 (rs485) i po odpowiednim oprogramowaniu zarówno tego modułu jak i rs485 w PC udaje sie wysyłać i odbierać dane. Sposób żmudny, kłopotliwy i uciążliwy i bardzo męczący.

Ja chciałbym stworzyć taką komunikację jaką dysponuje np WinCC - w aplikacji deklaruje się zmienne rodem ze stepa7 (M0.1, MW4 itp). Wiem, że to nie jest proste ale chyba wykonalne ??

Paweł
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Wygląda na to, że Prodave to jest to, czego szukam. Teraz tylko jak tego użyć pod delphi ?? W manulalu i handbuchu są przykłady użycia, ale tylko pod C++. Przydałbym się plik *.pas do delphi. Zapewne wiele osób rozgryzło już ten problem, ale czy ktoś się podzieli osiągnięciami ??

Znalazłem na jakiejś niemieckiej stronie przykład programu, ale nie potrafię go wkomponować w reszcztę kodu.

PAweł
    shadoweyes
    Level 20  
    Możesz podać adres tej strony.
    Często do kart RS-485(Profibus/MPI/Modbus) do PC sprzedawanych przez firmy dołączane jest oprogramowanie do komunikacji PLC<->PC niestety w większości biblioteki napisane są w C++.
  • Helpful post
    Artik_b
    Level 15  
    Witaj,

Temat nadal aktualny?

Deklaracja w Delphi... też miałem problemy, zwłaszcza że nie jestem zawodowym programistą...

function Load_tool ( no:Byte;
    name: {pointer} PChar;
    adr:{pointer} PChar):Integer;
    stdcall;
    external ´w95_s7.dll´ name ´load_tool´;
    function DB_read ( dbno:Integer;
    dwno:Integer;
    var amount:Integer;
    var buffer):Integer
    stdcall;
    external ´w95_s7.dll´ name ´db_read´;
    function Unload_tool:Integer;
    stdcall;
    external ´w95_s7.dll´ name ´unload_tool´;
    Example:
    var
    plc_adr_table : array [0..15] of byte;
    name:array[0..255] of char;
    res ,amount: integer;
    buffer : array[0..255] of word; (może być array of Byte)
    plc_adr_table[0] := 2; {address}
    plc_adr_table[1] := 0; {segment id}
    plc_adr_table[2] := 2; {slotno}
    plc_adr_table[3] := 0; {rackno}
    plc_adr_table[4] := 0;
    strcopy(name,'S7ONLINE');
    res := Load_tool(1,addr(name),addr(plc_adr_table[0]));
    res := DB_read(10,0,amount,buffer);
    res := Unload_tool;

Loadtool łączy się ze sterownikiem,
    w res będzie nr błędu - jak res=0 to OK,

DBread czyta blok DB... itd. Reszta w manualu...

Powodzenia..