Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - ruch jednostajny przyspieszony?

26 Lut 2009 11:04 7245 22
  • Poziom 9  
    Witam.
    Pisałem tu już kiedyś i z pomocą paru użytkowników udało mi się rozwiązać problem. Mam kolejny. Z poprzednią wiedzą udało mi się zrobić dotychczas wszystkie zadania... oprócz jednego.

    Ruch jednostajny przyspieszony w Excel'u. Chciałbym zaprezentować co mam, a także instrukcję, którą otrzymałem od nauczyciela w pliku tekstowym.

    Sporządziłem karty, nazwałem je i wszystko jest gotowe, aby tylko wpisać formułę i cieszyć się działaniem. Niestety, pomimo wszelkich starań nie mogę sobie z tym poradzić :(

    W załączniku plik tekstowy, oraz moja praca w miejscu, w którym utknąłem. Nie potrzebuję oczywiście pomocy w wykresach, bo z tym problemu nie ma, jedynie z wpisaniem danych w odpowiednie miejsca.. Może to nie zbyt zrozumiałe, dlatego zapraszam do załącznika :-)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Fengson.
  • Moderator Programowanie
    Mocny w wykresach nie jestem, ale... Czy chodzi Ci o coś takiego?

    Excel - ruch jednostajny przyspieszony?
  • Poziom 9  
    Hey.
    Dzieki za odzew.

    Chodzi o to, zeby to dzialalo tak, abym mogl na Pierwszej karcie (o nazwie Instrukcja) wpisac dane i zeby tam wyskakiwaly odpowiedzi. A na innych kartach maja byc obliczenie do tego :-)

    Pozdrawiam.
  • Moderator Programowanie
    Czyli w dolnej tabelce chcesz wyniki z obliczeń lub z górnej tabelki, jeżeli tam są wartości? I pozostałe arkusze mają pobierać dane z tej właśnie, dolnej tabelki?
    Zobacz przykład. Komórki D23 i D24
  • Poziom 9  
    Tzn chodzi o to, zeby dane pobieral z kazdej z 10 kart tak jak w pliku instrukcja jest i tam w kazdej karcie maja byc dane (i wykres) a w karcie glownej - Instrukcja - same wyniki pobierane z innych kart.
  • Poziom 12  
    Jakbyś zamieścił pliki .xls w formacie 2000 lub starszym może byłby większy odzew. Nie każdy korzysta z EXCELA 2007 a to dziadostwo nie jest kompatybilme ze starszymi wersjami.
  • Moderator Programowanie
    Nie odpowiedziałeś na pytania. W załączniku, który podałem masz przykład działania arkusza "Instrukcja" z arkuszem "V0, Vk, s".
    Czy to jest to, czego się spodziewasz? Jeśli tak, to na tej podstawie łatwo dorobić resztę...
  • Poziom 40  
    miszel napisał:
    Jakbyś zamieścił pliki .xls w formacie 2000 lub starszym może byłby większy odzew. Nie każdy korzysta z EXCELA 2007 a to dziadostwo nie jest kompatybilme ze starszymi wersjami.


    Pobierz konwerter ze strony microsoftu, zainstaluj i nie będziesz miał kłopotu.

    Link do konwertera

    :arrow: Adamas_nt nie do końca twoje rozwiązanie będzie działać (albo nie mogę zrozumieć) bo np. s może być wyliczane w innym arkuszu niż sugerujesz np w arkuszu Vk,t,a (karta 5) lub jeszcze innym. Wtedy trzeba by było kolejne odwołanie itd. Poza tym V0 i Vk też mogą nie mieć danych a tego nie przewidują obliczenia w załączniku.

    Jeżeli już wyniki muszą być na jednej stronie (instrukcji) -o czym wcale nie mówi zadanie (patrz cytat poniżej)- proponuje zrobić zależności w wynikach na każdej karcie w ten sposób że jeżeli brak jest nawet jednej danej z trzech, wyniki na tej karcie mają się równać zeru. Wtedy na stronie instrukcji w wynikach dał bym warunek: jeżeli liczba w danych (Vk) to wpisz liczbę w przeciwnym wypadku zsumował bym wszystkie Vk z arkuszy (dla innych wyliczeń V0, a, s, t.) co z "automatu" pobierałoby dane tylko z arkusza w którym są wyliczone dane.

    Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłem. Jak będę miał chwilę to może podrzucę przykład.

    A tu tekst zadania:
    "Należy przygotować 10 kart + karta tytułowa z instrukcją. Na każdej karcie z zależności od danych zataja obliczone pozostałe wielkości oraz sporządzone trzy wykresy: zależności drogi od czasu, wartości prędkości od czasu, oraz wartości przyspieszenia od czasu."
  • Moderator Programowanie
    Coś tu zaczyna wychodzić, ale Excel ciągle ostrzega o odwołaniu cyklicznym.
    I tak jakoś nie mam kiedy do tego porządnie przysiąść...

    Edit:
    :arrow:marek003
    Twoje podejście jest rzeczywiście bardziej naukowe, moje tak na chłopski rozum i może dlatego coś się zamotałem.
    Obrałem strategię: jeśli błąd (nieodpowiednie dane do obliczeń) w arkuszu(1), to szukaj w arkuszu(n), gdzie to samo liczone jest z innych składników.
    Ale coś nam kolega Fengson ucichł (pewnie intensywnie pracuje), a dobrze byłoby wiedzieć jak On to widzi.
  • Poziom 40  
    Właśnie dlatego że w różnych arkuszach można policzyć daną zmienną pojawiają się cykliczne odwołania.

    Daną zmienną (w zależności od danych) można wyliczyć w czterech kartach (arkuszach) więc jeżeli by miało być takie rozwiązanie to w wyliczeniach s (i pozostałych) jeszcze trzeba dodać-zapętlić dwa jeżeli z arkuszem V0,t,a i Vk, s, a.(w pozostałych inne arkusze)

    Uważam że rozwiązanie z dodawaniem wszystkich s z każdej karty (przy założeniu, że jak nie ma wszystkich danych na danej karcie to s =0) było by prostsze.

    Ale nie mam teraz czasu na przykład.
  • Poziom 12  
    marek003 napisał:
    miszel napisał:
    Jakbyś zamieścił pliki .xls w formacie 2000 lub starszym może byłby większy odzew. Nie każdy korzysta z EXCELA 2007 a to dziadostwo nie jest kompatybilme ze starszymi wersjami.


    Pobierz konwerter ze strony microsoftu, zainstaluj i nie będziesz miał kłopotu.

    Link do konwertera

    [/i]"


    Niestety pracuję na służbowym komputerze i nie mam możliwości instalowania czegokolwiek...
  • Poziom 9  
    Powiem szczerze, ze Proba_2 wyglada ciekawie - mimo, ze zupelnie inaczej to sobie wyobrazalem.

    Myslalem, ze kazda z kart bedzie miala po 50 czy 100 danych w dol, np. t (czas) 1,2,3,4,5.....100 i odpowiednio obok s czy a.

    Z tego co jednak widze, to moze zadzialac i jest naprawde interesujacy, dziekuje adamas_nt. Mimo wszystko, z calym szacunkiem, nie jestem pewny, czy to aby napewno jest dokladnie to, czego szukamy :)
    Poprostu wydaje sie zbyt proste i jakby pomijajace instrukcje (w ktorej nie ukrywam - nic nie ma :P). Moze to moja wina, bo staram sie jakos podejsc do tego zbyt powaznie.

    Mimo wszystko dziekuje za pomoc. Wszelkie pomocne posty sa dla mnie bardzo wazne i naprawde bardzo doceniam pomoc :-)
  • Poziom 40  
    miszel napisał:

    Niestety pracuję na służbowym komputerze i nie mam możliwości instalowania czegokolwiek...

    To jest bezpłatny dodatek microsoftu. I jeżeli nie ty to powiedż to administratorowi aby on zainstalował ten konwerter.
    Nie bedziesz miał wtedy problemów zarówno z excelem 2007 jak i wordem 2007 czy powerpointem.
  • Moderator Programowanie
    Fengson napisał:
    Myslalem, ze kazda z kart bedzie miala po 50 czy 100 danych w dol, np. t (czas) 1,2,3,4,5.....100 i odpowiednio obok s czy a.

    Wydaje mi się, że najpierw należy rozwiązać sprawę zmiennych (Podaj 3 z 5-ciu).
    Edit:
    Zmiana załącznika. Coś zaczyna wychodzić...
  • Poziom 40  
    Nadmienie, że w treści zadania we wzorze na t w przedostatniej karcie jest błąd.
    Zamiast "+" po Vk i przed pierwiastkiem powinien być "-"
    Sprawdżcie wyliczając t wg róźnych wzorów mając pełny zestaw 5-ciu danych
  • Moderator Programowanie
    A faktycznie. Coś jest nie tak z obydwoma wzorami na t zawierającymi pierwiastek, albo ja coś źle wpisałem. Gdyby to uporządkować, to "prawie" by było...
    Należy jeszcze jakoś zabezpieczyć tabelkę przed wpisywaniem zer i wartościami powodującymi dzielenie przez zero.
  • Poziom 40  
    Wg mnie nie da rady tego uporządkować gdyż żeby wyliczyć t z tych dwóch wzorów głównych wg mnie powinno się opierać o wielomian drugiego stopnia (chyba tak to się mówiło) innymi słowy t jest do kwadratu więc wynikiem będzie parabola która z kolei może mieć jeden, dwa lub żadnego rozwiązania. Więc w zależności jakie przyjmujemy wartości danych możemy otrzymać błąd.
    I cały misterny plan ....

    Wyjściem jest posługiwanie się wartościami (szczególnie a) które wychodzą przy obliczaniu z wykorzystaniem innych wzorów. (Nie wiem czy jasno to napisałem).
  • Poziom 40  
    W załączeniu przykład. (Dobrze że nie miałem dzisiaj wiele do roboty w pracy).

    Wprowadziłem formatowanie warunkowe i sprawdzanie poprawności.
    Niemniej przy nieodpowiednich danych, jeżeli danymi są wyłącznie Vk, s,a lub Vo, s a formuły mogą wykazywać błąd. Spowodowane jest to wzorem na t o którym juz wspominano.
    Poza tym ten + o którym pisałem.
    Wprowadźcie dane V0=2, Vk=5, s=7 wtedy czas wychodzi t= 2 a a =1,5. Teraz wprowadźcie (na przekór) dane:
    Vk=5, s=7 i a=1,5 to przy "+" we wzorze wynikiem czasu będzie t=4,66 a V0=-2 jeżeli zmienicie znak we wzorze na "-" będzie ok.

    Na marginesie: męczyłem się trochę i nie mogłem wyjść z tych dwóch głównych wzorów na taki wzór na t. Wywnioskowałem to z obliczeń ale nie wiem czy przy innych danych będzie dobrze liczył.

    Przy wynikach zrobiłem odwołania do każdego arkusza aby widzieć co liczy który arkusz. Docelowo można te dane od razu wprowadzić w formułę wyników.
  • Poziom 40  
    Przed chwilą wymieniłem załącznik bo pisałem o tym plusie i go w końcu nie poprawiłem.
  • Moderator Programowanie
    Oooo! Mucha nie siada!
  • Poziom 40  
    adamas_nt napisał:
    Oooo! Mucha nie siada!

    :) Bez przesady :)
    Nie jest to takie do końca "idiotoodporne". Wystarczy że wpiszesz "na siłę" w zakratkowane okna cyfry a już wyniki będą błędne.

    Ale i tak coś z tym t jest nie tak.

    A teraz jak zrobić pod to wykresy? Dodatkowe tabele z danymi - ale od czego uzależniać dane od drogi? czasu? czy dla każdego wykresu i tabeli inne uzależnienie?

    Przyznam że na chwile obecną trochę mi się znudziło i co do wykresów na razie się "wyłączam".
  • Poziom 9  
    Dziękuję za wszelką pomoc.
    Niestety, wiele więcej nie dorobiłem, wykresu się nie udały. Zrobiłem natomiast zadania dodatkowe z pomocą wiedzy, którą uzyskałem przy waszej poprzedniej pomocy. Jutro oddam zadanie i być może pokażą mi jak ma wyglądać to zadanie.

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc i sugestie :-)