Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze wzmacniaczem na 2n3055

walek18-14 26 Lut 2009 16:53 1941 25
  • #1 26 Lut 2009 16:53
    walek18-14
    Poziom 13  

    Witam
    Mam problem ze wzmacniaczem na tranzystorach 2N3055 ponieważ gdy podłączę do niego głośnik i napięcie to głośnik zabuczy i ucichnie ale jak się przyłoży ucho do głośnika to słychać jak trochę buczy po za tym nic się nie grzeje i po podłączeniu sygnału nic nie słychać. Te resztki wzmacniacza pochodzą ze wzmacniacza NORDMENDE, który przestał grać po spaleniu trafa ( to trafo spaliło się w skutek przełączenia przełącznikiem od napięcia na 110V ). Dodam jeszcze że nie mogę znaleść schematu od tego wzmaka.
    Ja jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Dołączam fotki .
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję

    Problem ze wzmacniaczem na 2n3055 Problem ze wzmacniaczem na 2n3055 Problem ze wzmacniaczem na 2n3055 Problem ze wzmacniaczem na 2n3055 Problem ze wzmacniaczem na 2n3055 Problem ze wzmacniaczem na 2n3055


    Jak umieścić zdjęcia.
    Poprawiłem (joy_pl)

    0 25
  • #2 26 Lut 2009 17:50
    Gizmoń
    Poziom 28  

    Na zdjęcia nie patrzyłem, ale jest możliwe, że uległy uszkodzeniu kondensatory elektrolityczne i być może niektóre tranzystory. Przełączenie zasilacza na 110V spowodowało, że przez chwilę na jego wyjściu pojawiło się dwa razy większe napięcie, a tego niektóre elementy nie lubią.

    0
  • #3 26 Lut 2009 18:02
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A wymienione trafo jest odpowiednie?

    0
  • #5 27 Lut 2009 20:06
    Zigus
    Poziom 14  

    Chyba? napiecie powinno byc ponad 35v, a najlepiej tak okolo <40. czytalem gdzie ze 2n3055 potrzebuje powyzej 35v, zeby sie "przebic" czy cos w tym stylu.

    0
  • #7 28 Lut 2009 10:11
    gosztekseba
    Poziom 31  

    Witam!!!

    Kolego Zigus wytłumacz co masz na myśli? Bo jeśli napisałeś przebiciu to owszem jeśli podasz na niego napięcie +/-40V to ulegnie przebiciu czyli uszkodzenia... Tobie chodziło o to że do 35V tranzystor nie działa? (bo jeśli o to jesteś w błędzie)

    A do autora- Zasilanie wzmacniacza symetryczne czy pojedyncze? Radziłbym sprawdzić wszystkie elementy gdyż zapewne któryś tranzystor uległ uszkodzeniu, a jeszcze sprawdź masę sygnału(bo to tez objawia się buczeniem) oraz czy jest napięcie stałe na wyjściu. Pozdrawiam

    0
  • #9 28 Lut 2009 18:09
    gosztekseba
    Poziom 31  

    Ale z kondensatorem... I jaka jest wartość napięcia?

    0
  • #10 01 Mar 2009 15:25
    walek18-14
    Poziom 13  

    ja tak dokładniej na ten wzmacniacz podaję napięcie pojedyncze 55,4 V i jak patrze przed kondensatorem to mam 55,7 V czyli o 0,3 V więcej od napięcia podawanego na wzmacniacz a jak patrze za kondensatorem ta ma 55,9 V czyli jeszcze więcej niż napięcie podawane na wzmacniacz

    Dodano po 7 [minuty]:

    dodam jeszcze że żaden tranzystor nie ma zwarcia

    0
  • #11 01 Mar 2009 19:45
    elek555
    Poziom 37  

    Pisanie o cudach. Wstawianie fotek kiepskiej jakości i brak inicjatywy przy rozrysowaniu schematu blokuje szanse na pomoc. Przecież to leży na twoim stole i bicie piany bez konkretów skończy się w koszu. Względem czego robisz te pomiary?

    0
  • #12 02 Mar 2009 14:12
    gosztekseba
    Poziom 31  

    Jeśli masz ponad 50V względem masy na wyjściu to oczywiście masz napięcie stałe na wyjściu... Tranzystory pomierz ale pewnie końcowe nie wytrzymały oraz sterujące:|

    0
  • #14 02 Mar 2009 16:34
    elek555
    Poziom 37  

    No i co z tego -a przerwy ma? Musisz po prostu czynności i pomiary robić normalnie i do końca a nie podawać jakieś kawałki

    0
  • #16 03 Mar 2009 16:52
    gosztekseba
    Poziom 31  

    Wylutowałeś chociaż tranzystory przed sprawdzeniem?

    0
  • #17 03 Mar 2009 19:00
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Myślę, że warto zacząć od odrysowania schematu "z natury", i potem pomierzenia wszelkich możliwych napięć.

    0
  • Pomocny post
    #19 03 Mar 2009 21:55
    elek555
    Poziom 37  

    zwarcie tranzystora mocy jest rzadsze. Raczej się przepalają i to powoduje podawanie zasilania przez sprawny tranzystor na wyjście. Skoro układ jest zasilany asymetrycznie to przed kondensatorem masz mieć około połowy zasilania, w stosunku do masy. Fotki są nie ostre i musisz je poprawić, choć fragmentarycznie rozrysować układ i spisać tranzystory! Wstaw nazwę i typ tego Nordmende. Na dzień dobry porównuj sobie z tym http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/30192/micel_4.html

    0
  • #20 04 Mar 2009 15:47
    walek18-14
    Poziom 13  

    Co do wylutowania tranzystorów przed sprawdzeniem to owszem wylutowałem je, co to schematu to nie jest ten ponieważ ma mniej elementów niż ten wzmacniacz co ja mam, co do jakości zdjęć to nie mogę jej poprawić bo są robione telefonem NOKIA5300, a cyfrówki nie mam.
    TRANZYSTORY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TYM WZMACNIACZY TO : BC301, BC303, BC145, BC134, BC116, BC126, BC125, I DWA TRANZYSTORY 2N3055

    0
  • #21 04 Mar 2009 17:41
    elek555
    Poziom 37  

    Oczywiście że to nie ten bo wróżką nie jestem a dałem link do porównań. Wygląda na to ze spisałeś ich numery porządkowe na płytce bo nie ma takich tranzystorów. Albo się przyłożysz albo sam to zaraportuję do kosza

    0
  • #22 06 Mar 2009 10:52
    walek18-14
    Poziom 13  

    elek555 mylisz się istnieją takie tranzystory bo gdyby takich nie było to by na tych tranzystorach nie było tak napisane
    Problem ze wzmacniaczem na 2n3055

    Dodano po 1 [minuty]:

    Teraz napisałem wszystko co było na tranzystorach tych na płytce a na końcowych tranzystorach napisane jest 2N3055 J7141

    Dodano po 10 [minuty]:

    Aha i jeszcze jedno te sterujące to chyba będą te w metalowej obudowie czyli ATES BC303 5 I ATES BC 301 5

    0
  • #23 06 Mar 2009 15:50
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Jak nie znajdziesz schematu, albo nie odrysujesz go z natury, to nie ma sposobu, żeby ci pomóc.

    Podejrzewam, że to jakaś straszna staroć: pamiętam, że w połowie lat 70-tych SGS i ATES były
    jedną firmą SGS-ATES; nie przypuszczam, żeby się podzieliła - zobacz Wikipedia:SGS-ATES.

    0
  • Pomocny post
    #25 06 Mar 2009 20:37
    elek555
    Poziom 37  

    Trochę cię ofuknąłem "na wyrost" za te "numerki porządkowe" tranzystorów sprzed kilku wojen :) -przepraszam. Natomiast porównuj sobie przy rozrysowywaniu układ z tym https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?v...Wzmacniacze/40W%20-%20radioamator.gif#schemat -on też nie jest odpowiednikiem dokładnym ale jest zbliżony koncepcyjnie.
    Twoje tranzystory i ich dostępne zamienniki w nawiasie
    BC116-wejściowy (BC327,557)
    BC145-IIstopień (BF257)
    BC134-kompensacja term(BC547)
    BC301-driver N(BC211,BD139inny ukł nóg)
    BC303-driver P(BC313,BD140 inny ukł nóg)
    BC126 zabezp.P(BC557)
    BC125 zabezp N(BC547)
    Dwa ostatnie tranzystory tworzą zapewne zabezpieczenie przeciążeniowe -nieobecne na schemacie ze strony tremola. Sprawdź tą połowę napięcia zasilania na +kondensatora wyjściowego, oczywiście w stosunku do masy(-) układu.

    0
  • #26 08 Mar 2009 18:09
    walek18-14
    Poziom 13  

    ja teraz dorwałem odpowiednie trafo do tego i jutro będę próbował z tym wzmakiem, trafo ma 45V na wyjściu to nie powinno być żadnego problemu ze zasilaniem i tak nawiasem trafo jest właśnie od wzmacniacza tranzystorowego
    elek555 nie szkodzi że mnie ofuknąłeś

    0