Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centralny zamek (zamyka ale odrazu otwiera )Nissan Primera

Sznurek1 26 Feb 2009 19:27 4676 6
    Sznurek1
    Level 10  
    Hey.. auto Nissan Primera P11 144

Problem dziś się stał.. otwierać otwiera się normalnie auto z pilota i z kluczyka , problem następuje wtedy kiedy chce go zamknąć. (obojętnie czy to z pilota czy kluczyka)
    Podczas zamykania zamkną się drzwi ale od razu otwiera je.. nie wiem o co chodzi, zauważyłem że przy tylnych drzwiach nie chodzi ten cypelek koło klamki tylko słychać otwarcie.
    Na ten czas żeby auto nie stało pod blokiem otwarte to ściągnąłem tapicerkę i wyczepiłem kostkę z tych drzwi , i z kluczyka normalnie zamyka się , a z pilota nadal otwiera ale pewnie sygnału nie dostaje że zamkną drzwi ?

po odłączeniu tego na zegarach samochodzik z kluczykiem szybko mruga mi pewien czas ale później już wraca do normy..

czy to może być zatarty siłownik w tych drzwiach ?
    SEILOR
    Level 17  
    Może być uszkodzony siłownik...
    Trzeba rozkręcić drzwi, i wyjąć cały zamek z siłownikiem...
    Być może zamek stawia duży opór i siłownik nie jest w stanie go uciądnąć..
    Proszę sprawdzić czy do siłownika przy zamykaniu przychodzi napięcie ( podłączyć do kostki małą 12 V żarówkę...Jeśli przychodzi, to będzie pewne , że coś z siłownikiem lub zamkiem..
    Sznurek1
    Level 10  
    były uszkodzone 2 siłowniki a w nich silniczki , jeden nie miał przejścia płytka metalowa była zaśniedziała , a w drugi silniczku szczotka nie przylegała i co jakiś czas nie łączyło :)
    Sznurek1
    Level 10  
    dokładnie tak poradziłem sobie bez elektryka
  • Helpful post
    SEILOR
    Level 17  
    No to gratuluję... Ja uważam, że najlepiej diagnozuje się , że tak powiem "organoleptycznie"...

Powodzenia....
    Sznurek1
    Level 10  
    ostałem maila dotyczącego tego tematu : więc rozwiązałem problem kłódkę mam powiesić?