Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ACER TRAVELMATE 8100 - nie ładuje baterii

qkji 26 Lut 2009 19:53 2210 3
  • #1 26 Lut 2009 19:53
    qkji
    Poziom 10  

    Witam,
    mam problem z acerem 8100, po podłączeniu baterii dioda miga na zielono (bardzo delikatnie). Po rozebraniu laptopa okazuje sie, że napięcie na ładowaniu jest ok (0V, 1V, 1V, 0, 19,5V) ale po podpieciu spada do (0, 0.25, 0.25, 0, 9) a na końcówce zasilacza napięcie spada do 9V (generalnie napięcie spada o połowę). Komputer ma płytke oddzielna od reszty płyty głównej, na której jest układ zasilania (DA0ZF1BB8F2), po podpięciu baterii do samej płytki i podłączeniu zasilania do laptopa historia sie powtarza.

    Komputer pozatym że nie ładuję baterii działa bez zarzutu.

    Nie bardzo wiem od czego zacząć, więc bardzo proszę o pomoc.

    0 3
  • #2 26 Lut 2009 22:17
    mikandrzej12321
    Poziom 11  

    Proszę o instrukcje ad rozbierania laptopa na PW...

    Pozdrawiam

    0
  • #4 27 Lut 2009 09:38
    qkji
    Poziom 10  

    Dzięki za szybką odpowiedz,
    w Service Guide nie ma zbyt wiele konkretnych informacji.

    ACER TRAVELMATE 8100 - nie ładuje baterii

    Na zdjęciu zaznaczony jest element (4411 8D514X) na którym jest zwarcie na każdym pinie (sąsiedni element jest identyczny bez zwarcia) nie miałem identycznego wlutowałem (4411 8D4V1A) i spadło napięcie baterii z 19V na ostatnim pinie do około 1,5-2 :|. Ktoś dłubał wcześniej w płytce ale wydaje sie że wiele nie na dłubał (dioda wygląda raczej ok).

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Zasilanie wygląda juz ok, (wymieniłem i 4411 oraz diodę po 2giej stronie płytki), ale mam inny problem. Komputer działa tak, jakby miał cały czas podpietą baterie (świeci sie pomarańczowa dioda), everest widzi nawet baterie (mimo ze nie jest podpięta, widzi jej pojemność i zużycie, ale nie ładuje). Moje pytanie jest jakiś układ identyfikujący baterię, może juz ktoś tak miał?

    0