Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

EP-8RDA3 - obsługa pamięci

27 Lut 2009 04:50 2634 7
  • Poziom 9  
    Witam.

    Mam problem z pamięcią RAM. Otóż zaopatrzyłem się ostatnio w dwie kości po 1GB. Po wsadzeniu i odpaleniu kompa słychać tylko pisk, a proces uruchamiania zatrzymuje się na teście pamięci (memory testing), wskazując poprawną objętość znajdującej się w tej chwili pamięci RAM. Nie mam możliwości wejścia do BIOSu, ponieważ skróty klawiszowe w tym momencie nie działają - tak jakby zawiecha... To samo jest dla obydwu tych kości na raz, jak i każdej osobno. Koście są typu no-name, tyle praktycznie co można wyczytać z etykiety: "PC2700 DDR SDRAM 128Mx64 1G". Podobno 333 MHZ. Znajomy, od którego one do mnie trafiły twierdzi, że tak jedna, jak i druga kość na pewno działa. I zakładam, że tak faktycznie jest. Przypuszczam, że mogą być one niekompatybilne z moją płytą główną. Szukałem, czytałem, ale niezbyt kumaty w te klocki jestem i niczego konkretnego nie znalazłem...

    Moja płyta główna to: Epox ep-8rda3
    (specyfikacja np: Link)

    Są tam 3 sloty na pamięć (3 x DDR), w tym dwa maja działać, jako dual channel. Do tej pory płyta pracowała na 256cio-megowej kości (Kingston'a bodajże). Zasilacz to: Deer (niestety...) 350W.

    Wszystkie funkcje overclockingu z poziomu BIOS (do którego dostanę się korzystając tylko z tej starej 256megowej kości oczywiście):

    - FSB w zakresie od 100 do 250 MHz z krokiem co 1 MHz
    - Napięcie VCore od 1.4V do 2.2V z krokiem co 0.025V
    - Napięcie AGP : 1.5, 1.6, 1.7 oraz 1.8V
    - Napięcie pamięci RAM : 2.50, 2.63, 2.77 oraz 2.90V
    - Napięcie chipsetu (VDD): 1.6, 1.8 oraz 2.0V.
    - Maksymalny mnożnik - 24x
    - Memory Timings: ustawienia ręczne oraz zdefiniowane: optimal, aggressive
    - Regulacja pamięci za pomocą stosunku procentowego względem zegara taktującego magistralę FSB : SPD, 50%, 60%, 66%, 75%, 80%, 85%, Sync (100%), 100%, 125%, 133%, 150%, 166% oraz 200%
    - AGP w zakresie od 50 do 87MHz z krokiem co 1MHz oraz wartości : 90, 93, 95, 97, 100 MHz.

    Jak sądzicie więc, co może być przyczyną takiej sytuacji? Co może należałoby zmienić w BIOSie? Jak powinny wyglądać ustawienia biosowskie dla tego typu kości? W tym momencie ustawienia mam domyślne, nie chciałem samemu kombinować z napięciami. Resetowałem także bios wyjmując na pare minut baterie.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 19  
    Witam jeśli masz stara kość jeszcze włóż ja i wejdź do biosu i wgraj domyślne ustawienia wszystkiego czyli LOAD DEFALUT SETTING zapisz ustawienia i wyjdź z biosu. Uruchom system i wyłącz kompa wyjmij kość stara i włóż ta 1 GB x1 i odpal komputer i zobacz jak będzie działać jak się uruchomi to ok. Potem 2 kość i tak samo.

    Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Jaki procesor kolega ma zamontowany na tej płycie głównej ?
  • Poziom 9  
    Golota, działam na domyślnych ustawieniach, jak już pisałem wcześniej. Resetowałem także bios.

    mat_ed napisał:
    Jaki procesor kolega ma zamontowany na tej płycie głównej ?

    W tej chwili AMD Athlon 1Ghz, aczkolwiek dziwi mnie, bo dla przykładu giery mające w minimalnych wymaganiach 1,5 śmigają bezproblemowo.
  • Spec Overclocking
    Napięcie ram ustaw na 2.77v
    Memory timings - optimal
    FSB:RAM - 100%

    Reszta auto.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Kolego no_fake, płyta Epox EP-8RDA3 nie występuje jako tako sama (jest to ogólnie oznaczenie dla płyt z chipsetem nForce2) proszę poszukać dodatkowych oznaczeń na laminacie, takich jak EP-8RDA3i, 3+, 3i pro, 3+ pro, 3g.
    W razie czego uniwersalny manual w j.angielskim =>EP-8RDA3 series, konfiguracja pamięci str.24.
  • Poziom 9  
    iron64, pisząc FSB:RAM - 100% masz na myśli maksymalną wartość, tak? W moim przypadku jest to więc 200mhz i tak też ustawiłem - nic z tego, nie pomaga. Memory timings jest na "optimal", nie mam tylko możliwości ustawienia napięcia ram, nie widze po prostu czegoś takiego.

    gsm_virus, faktycznie - moja to: EP-8RDA3i :)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeżeli już wiadomo dokładnie co to za płyta, to przydało by się parę dokładniejszych danych technicznych, które musisz podać:
    - jaka dokładnie wersja BIOS (podaj oznaczenia wyświetlane na początku procedury POST, w lewym dolnym rogu ekranu, w razie czego użyj klawisza Pause/Break by przystopować na tym ekranie).
    - podaj oznaczenia z naklejek (jak są) na kościach RAM
    ewentualnie włóż tylko jedną kość (do slotu najbliżej procesora), zresetuj BIOS zworką na płycie i uruchom komputer (powinien wyświetlić normalne info "Press DEL to enter Setup, F1 to Resume) klik na F1 i uruchamiasz normalnie Windowsa, ściągasz z sieci Everest 2.20 Home i podajesz z niego raport w załączniku dotyczący CPU i RAM (procesora i pamięci) , następnie sprawdzasz drugą kość.
    Jeżeli jednak dalej nie da rady uruchomić na tej 1GB kości RAM to włóż poprzednią (tą 256MB) i podaj raport chociaż z procesora.
    Raporty na forum w załączniku.