Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat z lodówki Mińsk na kompresor

ako1988 27 Feb 2009 15:09 10170 25
Automation24
    ako1988
    Level 10  
    Witam wszystkich mam taki problemik mianowicie posiadam agregat z lodówki Mińsk (nie znam dokładnie modelu) i chciałem zrobić z niego kompresor ale nie mam pojęcia jak go podłączyć.
    Z puszki (biała) umieszczonej na agregacie wychodzą 3 przewody czerwony, biały oraz czarny przy czym biały i czerwony dochodzi do drugiej puszki (czarna).
    Wydaje mi się że ta pierwsza puszka to przekażnik rozruchowy natomiast nie wiem do czego jest ta druga do której dochodzą przewody.
    Czy ta druga pucha jest wogóle potrzebna?

PS: Jeśli zmieściłem temat w złym dziale to niech mderator przeniesie go w odpowiednie miejsce.
  • Automation24
    Rysiek 19
    Level 18  
    Jeśli masz przekażnik rozruchowy /puszka czarna/ to już jesteś w domu.Zprzekażnika wychodzą trzy przewody do kostki podłączeniowej silnika/kostka biała/,tomasz komplet.Dajesz teraz napięcie na dwa przewody wychodzące z drugiej strony kostki czarnej i sprężarka powinna wystartować jak jest sprawna.
  • Automation24
    ako1988
    Level 10  
    Rysiek 19 wrote:
    Jeśli masz przekażnik rozruchowy /puszka czarna/ to już jesteś w domu.Zprzekażnika wychodzą trzy przewody do kostki podłączeniowej silnika/kostka biała/,tomasz komplet.Dajesz teraz napięcie na dwa przewody wychodzące z drugiej strony kostki czarnej i sprężarka powinna wystartować jak jest sprawna.

Po rozkręceniu tej drugiej kostki (czarnej) wktórej jest uzwojenie widze ze znajduja sie tam 3 piny
    do dwóch są przykręcone dwa przewody czerwony i biały a jeden pin jest wolny.
    To do tych przewodów biłego i czarnego mam podłączyc napięcie ?

Dodano po 26 [minuty]:

Dobra dzięki za pomoc
    Podłączyłem przewód z wtyczką do wolnego przewodu i wolnego pinu i działa (pompuje jak siemasz boryna)]
    Jeszcze raz dzięki......
    ako1988
    Level 10  
    Witam ponownie mam jeszcze jeden problem z kolei z innym agregatem
    Mam jeszcze agregat pantera (dziwna nazwa) z czeskiej lodowki (chyba)
    Gdy podlaczam napięcie agregat chodzi przez ok 1 min a potem się wyłącza rozkrecając puszke w agregacie zobaczyłem małą puszeczkę w której znajduje się blaszka po podłączeniu prądu ta blaszka nagrzewa sie do czerwoności i wyłącza agregat.
    Czy ja żle podłączyłem ten agregat ?
    Połączenie agregatu wygłąda w nastepujący sposób
    Z silnika agregatu wychodzodzą 3 przewody wszystkie czerwone.
    jeden z tych przewodów dochodzi do wspomnianej już puszeczki z blaszką przerywającą prace agregatu, natomias 2 przwody idoą do przekażnika rozruchowego. Z tej puszeczki (z blaszką) wychodzi przewod to do niego podlaczylem napiecie a drugi kabel dalem do przekaznika.
    Proszę o pomoc ponieważ obiecałem znajomemu że załatwię mu agregat który będzie działać.
    Pozdro............
    Rysiek 19
    Level 18  
    Spróbuj zasilanie dać na drugi koniec przekażnika.
    ako1988
    Level 10  
    Rysiek 19 wrote:
    Spróbuj zasilanie dać na drugi koniec przekażnika.

Ryśku na skrzyneczce rozdzielczej do ktorej przymocowany jest przekaznik rozruchowy znajduja sie "ponumerowane sekcje dół od 1 do....4 natomias góra 4...8 polaczone jest to teraz wszystko tak

1 i 3 - zasilanie z 5 wyprowadzilem kabel i zwieram go z kablem wychodzacym z 8 i agregat rusz ale zaraz potem wylacza sie
    Rysiek 19
    Level 18  
    Zdaje mi się,że nie spotkałem się z tego typu sprężarką.Mogę Ci jeszcze poradzić,żebyś sprawdził rezystancję pomiędzy stykami sprężarki,bo wydaje mi się,że któeś uzwojenie ma zwarcie.Pozdr.
    ako1988
    Level 10  
    Podłączyłem do drugiego konca i to samo ta cholerna blaszka przerywa caly czas. Czy ona jest potrzebna bo miną bym ja i git
    Czy ona jest poto zeby agregat sie nie spalił ?
    Nagrzewa sie do czerwonosci i cyk agregat stoi

Dodano po 7 [minuty]:

Uproszczę to teraz wykreciłem skrzynkę rozdzielczą tak dla przejzystości
    Z silnika wychidza 3 kable jeden przechodzi przez puszke z blaszka ktora przerywa napiecie, potem z tej puszki wychodzi drugi do tego dalem napiecie oraz na drugi przwód z przekażnika
    Rysiek 19
    Level 18  
    To jest termiczne zabezpieczenie nadprądowe.Nagrzewa się gdy przepływa przez nie prąd wyższy od znamionowego.Prawdopodobnie masz uszkodzoną sprężarkę.
    ako1988
    Level 10  
    Uszkodzoną ale w jakim stopniu. agregat ma olej pracuje rowno nie wiem co moze byc zepsute ?

Dodano po 5 [minuty]:

A może te zabezpieczenie jest uszkodzone ?
    A czy przypadkiem takie zabezpieczenie nie powinno być na przekaźniku
    U mnie jest to oddzielna kostka może da rade to wymienić ?
    Rysiek 19
    Level 18  
    Niestety raczej nie jest uszkodzona.
    ako1988
    Level 10  
    A może usunąć te zabezpieczenie i zobaczyć co sie będzie dział z agregatem najwyżej załatwie drugi ale o to teraz ciężko

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Rysiek 19 wrote:
    Niestety raczej nie jest uszkodzona.

To już nic nie mogę z tym agregatem zrobić ?
    A tak ładnie pompuje równiutko.
    Może jakiegoś oleju dolać, może to pomoże i uchroni pompkę przed przegrzaniem ?
    Jak chodzi ok 1 min to wcale nie jest gorąca
    Czy można ominąć te termiczne zabezpieczenie, jeśli nie to co robić.
    Bardzo mi zależy bo obiecałem znajomemu że załatwię mu pompkę do aero.
    Rysiek 19
    Level 18  
    Spróbuj jeszcze stuknąć lekko w przekażnik rozruchowy jak się załączy.Jak pominiesz zabezpieczenie termiczne to sprężarka się prędzej spali.Z kolei jak by było za mało oleju to sprężarka by nie startowała/zatarcie/.Może być też taka sytuacja że zablokował się przekażnik rozruchowy.Trzeba by było go rozebrać i wszystko przeczyścić
    kskrainski
    Level 12  
    Najpierw sprawdź jaki prąd pobiera sprężarka jesli jest wiekszy niz ca 1A to termik jest ok i musi tam być!!! Jeszcze jedna uwaga - cewka przekaznika rozruchowego musi być w pozycji pionowej tak jak jest oryginalnie zamontowana, nie moze być poziomo lub ukośnie.
    ako1988
    Level 10  
    Właśni teraz zobaczyłem że na uzwojeniu przekażnika jest zielony osad (plama) Może to od tego tak się robi
    może ruszyc to papierem ściernym ?
    Naprawdę agregat jest w dobrym stanie był wyjety przez mojego ojca z działającej lodówki
    Może przekażnik jest padnięty ? jak tak to czym go zastąpić, czy można ręcznie jakoś uruchomić silnik ?
    Rysiek 19
    Level 18  
    Można ręcznie uruchomić silnik,ale trzeba by było pomierzyć rezystancje i rozrysować na rysunku.
    ako1988
    Level 10  
    kskrainski wrote:
    cewka przekaznika rozruchowego musi być w pozycji pionowej tak jak jest oryginalnie zamontowana, nie moze być poziomo lub ukośnie.

Tylko jak była na orginalnym miejscu to to samo się dział
    Czemu stabilność przekaźnika ma takie znaczenie na prace agregatu ?
    Ja jestem zielony w tych sprawach pozatym to drugi agregat w życiu który podłączam. Wcześniejszy z lodówki Mińsk nie sprawia takich problemów jak ten.

Dodano po 5 [godziny] 2 [minuty]:

Ominąłem te zabezpieczenie i chodzi elegancko

Dodano po 9 [minuty]:

Moim zdaniem to ta blaszka jest zepsuta jak ja wyjalem i wszdziłem ją jeszcze raz to agregat zaczął chodzić 10 sek jak przylożyłem srubokręt to chodził cały czas i wcale się nie grzał
    myślę że to zabezpieczenie jest zrypane a nie agregat i tyle
    Podłącze to bez zbezpieczenia i zrobię test 10 20 min i zobaczę czy się nie grzeje

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Ok zgadzam się z Panami że potrzebne jednak było zabezpieczenie agregat zbuntował się i nie dział tzn jak podłączam go teraz to buczy i nic.
    Czy da rade go jakoś uruchomić czy silnik już poszedł.
    Może ręcznie bez przekażnika rozruchowego
    Tylko jak mam to zrobić ?
    To już ostatnia moja prośba
    Pozdrawiam i dziękuję bardzo za waszą pomoc.

PS Z przekaźnika niestety poszedł "dymek" i teraz agregat po włączeniu jedynie buczy. Czy można jeszcze coś z tym zrobić.
    Rysiek 19
    Level 18  
    Tak jak napisałem wyżej.Do rozrysowania rezystancje pomiędzy stykami i przesłanie na forum.Ale obawiam sie,że to złmom.
    ako1988
    Level 10  
    Dzięki Ryśku za pomoc dzisiaj dorwałem agregat EDA (tego to już zupełnie nie wiem jak podłączyć). Tamten stary posłużył jako dawca oliwy wylałem z niego ponad cwiartkę oleju
    Rysiek 19
    Level 18  
    Ze sprężarkąEDA napewno sobie poradzimy.
    Rysiek 19
    Level 18  
    I bardzo dobrze to jest właściwe podłączenie.Teraz podłączasz do sieci i powinna hulać,jak jest sprawna i dobry przekażnik rozruchowy.Powodzenia

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba zapomniałeś o uziemieniu/zerowaniu/.
    ako1988
    Level 10  
    Rysiek 19 wrote:
    I bardzo dobrze to jest właściwe podłączenie.Teraz podłączasz do sieci i powinna hulać,jak jest sprawna i dobry przekażnik rozruchowy.Powodzenia

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba zapomniałeś o uziemieniu/zerowaniu/.

czy mozna jeszcze prosciej to placzyc ?

Dodano po 1 [minuty]:

bo nie miałem wogóle przewodu prądowego i muszę wszystko na nowo robić

Dodano po 39 [minuty]:

Ryśku chcę zrobić coś takiego
    Tam na fotce co jest w prawym dolnym rogu L dam tam napiecie to samo na górze N z dolnego L wyprowadzić przewód do kondensatora po lewej stronie a uziemienie dać w górny lewy róg gdzie są strzałki
  • Helpful post
    Rysiek 19
    Level 18  
    To czarne to nie jest kondensator-to musi być/termik/.Tu nic nie trzeba zmieniać,tylko zrobić zasilanie na kabel 3 żyłowy,uziemienie daj w lewym górnym rogu.

Dodano po 7 [minuty]:

Połączenie 2 daj jednolitym przewodem.
    ako1988
    Level 10  
    Dzięki za pomoc Ryśku już chyba żaden agregat nie będzie mi obcy.
    Pozdrawiam
    Rysiek 19
    Level 18  
    Ciesze się,że mogłem pomóc.Pozdrawiam