Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piekarnik pod zabudowe. Bosch Elektrolux.Siemens...

Soprzemo 27 Feb 2009 20:24 38984 18
    Soprzemo
    Level 17  
    witam :)

Planuje z mama kupic piekarnik.
    Bylem dzis w agd euro rtv i zapytalem pana które by mi doradzil tak do 2000 zl.
    Poradzil mi trzy
    Bosch HBN424551E
    http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/bosch-hbn-424551-e.bhtml
    Electrolux EOB67000X
    http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eob-67000-x.bhtml
    Siemens HB43S540E
    http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/siemens-hb43s540e.bhtml

Jestem sklonny kupic bosha bo ma wysuwane szufldy. Czego niema elektrolux a tez nad nim mysle.

Pytam was ktory mi doradzicie? A moze jakies inne modele?
    Cena moze być do 3000 zlotych.
    popey111
    Level 21  
    Jak dla mnie bosch i siemens przegrywają.
    1.Electrolux ma termo-obieg a tamte tylko nawiew powietrza.
    2. Electrolux ma chłodny front i łatwo demontowalne szyby.
    3. Emalia katalityczna w electroluxie jest po bokach z tyłu i na górze a w boschu i siemensie tylko po bokach i z tyłu.
    4. Jak ktoś lubi termosondę to w eluxie też jest.
    5. Electrolux ma możliwość zablokowania otwierania drzwiczek.
    6. Można do electroluxa dokupić świetne prowadnice z pełnym wysuwem.

Jeżeli coś innego to polecam siemensa hb 65u511 jakieś 2500zł(w sklepie żeby gwarancja na 5 lat była)lub aeg b3781(jakieś 1600)+ prowadnice za jakieś 350 zł+ przedłużenie gwarancji jakieś 150 zł.
    adam_zg
    Level 13  
    Witam!
    A ja polecam Fagora MF-770 krótki opis
    Front ze stali nierdzewnej
    - Niezależny
    - 7 funkcji pieczenia
    - Chowane podświetlane pokrętła
    - Elektroniczny programator sterujący obsługiwany przyciskami dotykowymi
    - Specjalna emalia pirolityczna
    - Automatyczny system czyszczenia pyrolitycznego w 2 trybach: eco i turbo
    - System Impulse - automatyczne wysuwanie wkładów
    - Emaliowane drabinki boczne, które można czyścić pirolitycznie
    - Bezpieczne drzwi z potrójną szybą
    - Wewnętrzne szyby drzwi z możliwością łatwego demontażu
    - Filtr z katalizatorem oparów
    - Funkcje specjalne: Eco i Podtrzymywanie temperatury
    - Automatyczna blokada drzwi podczas czyszczenia pyrolitycznego
    - System chłodzenia obudowy piekarnika
    Czyszczenie pyrolityczne jest o niebo lepsze od katalizy, i co ciekawe Fagor ma system automatycznie wysówanych wkładów chyba jako jedyny cena od około 1900zł
    pozdrawiam
    popey111
    Level 21  
    Tak fagor ma wkłady które same wyjeżdżają ale tylko na jednym poziomie i wykonany jest tandetniej:) specjalnie go sobie dzisiaj oglądałem:) w robocie:) dodatkowo temperaturki niższe osiąga tylko 275 stopni(o ile ktoś wykorzysta) aeg w tej cenie będzie miało prowadnice z pełnym wysuwem na trzech poziomach dodatkowo z super funkcji przy aeg znajdziemy wskaźnik zalegania ciepła itd. No i jeszcze mastercook ma dużo mniej czytelny programator i pojemność mniejszą o jakieś pięć litrów. itd
    adam_zg
    Level 13  
    Drabinki w fagorze są na jednym poziomie ale można je przekładać a w 99% przypadków pieczemy jedną potrawę, co do ich wykonania można dyskutować czy są badziewne widziałem jak system automatycznych wkładów działa w nagrzanym pikarniku i uważam że jest to super rozwiązanie. Pojemność mniejsza o 5 jest pewnie spowodowana czyszczeniem pyrolitycznym i wydajniejszym chłodzeniem piekarnika.
    pozdrawiam
    P.S. Jaki piekarnik nie kupisz i tak będzie zadowolny bo za takie pieniądze z każdej firmy są to bardzo dobre urządzenia.
    Soprzemo
    Level 17  
    no to chyba sie skupie na elektroluxie :)
    A ...dzis bylem w 2 punkcie rtv euro agd i tam pan proponowal boscha simensa i samsunga.
    popey111
    Level 21  
    adam_zg wrote:
    Drabinki w fagorze są na jednym poziomie ale można je przekładać a w 99% przypadków pieczemy jedną potrawę, co do ich wykonania można dyskutować czy są badziewne widziałem jak system automatycznych wkładów działa w nagrzanym pikarniku i uważam że jest to super rozwiązanie. Pojemność mniejsza o 5 jest pewnie spowodowana czyszczeniem pyrolitycznym i wydajniejszym chłodzeniem piekarnika.
    pozdrawiam
    P.S. Jaki piekarnik nie kupisz i tak będzie zadowolny bo za takie pieniądze z każdej firmy są to bardzo dobre urządzenia.

Zawsze przed kupnem sprzętu trzeba się zastanowić co potrzebujemy, i gwarantuję że częściej niż piszesz ludzie pieką kilka rzeczy na raz:) A dodatkowo automatycznie(sprężynowo) wysuwane wkłady to fajny bajer ale pytanie się nasuwa. Jak to będzie chodzić za parę lat jak ślicznie brudem zajdzie? osobiście przy mastercooku wolę wkłady bez automatycznego wysuwania,a możlwość zmiany poziomu ustawienia to bardzo fajny pomysł:)
    MaDaFaKaR
    Level 2  
    Podłączam się pod temat:
    *popey111

Nadal polecasz tego elektorluxa? Myślę żeby dokupić coś w Euro i przedłużyć gwarancję. Teraz jest po 1739. Czy uważasz ten model za optymalny?
    Miałem Teke i strasznie złe wspomnienia.
    Poradź :)

edit.
    Czy "stajnia" AEG-elektorlux jest lepsza, gorsza... Lepsze są przyciski czy pokrętła?

Pozdrawiam
    popey111
    Level 21  
    eob 6700 lub aeg b3781 5 m. a teraz electrolux i aeg mają promocję jeżeli kupić ich dwa produkty o zabudowy to mamy 5lat gwarancji za free:)

Dodano po 1 [minuty]:

a jeżeli chodzi o guziczki i pokrętła to pytanie co kto lubi:)
    zwykły człek
    Level 20  
    popey111 wrote:
    Tak fagor ma wkłady które same wyjeżdżają ale tylko na jednym poziomie i wykonany jest tandetniej:) specjalnie go sobie dzisiaj oglądałem:) w robocie:) dodatkowo temperaturki niższe osiąga tylko 275 stopni(o ile ktoś wykorzysta) aeg w tej cenie będzie miało prowadnice z pełnym wysuwem na trzech poziomach dodatkowo z super funkcji przy aeg znajdziemy wskaźnik zalegania ciepła itd. No i jeszcze mastercook ma dużo mniej czytelny programator i pojemność mniejszą o jakieś pięć litrów. itd

Parę uściśleń. Owszem automatyczny wysów jest tylko na jednym poziomie, ale na pozostałych masz rormalny rynkowy standard 75%. Co do tandetności wykonania, to napisz co masz na myśli, bo ja tego nie zauważyłem, a chętnie bym się dowiedział co masz na myśli, bo rzuciłeś ogólnikiem typu "samochód się zepsół", więc ja pytam "jak to, cały"? Czytałem gdzieś, że ponoć ten piekarnik ma najniższą temp. na froncie drzwi na rynku. Podczas czyszczenia pirolitycznego bije nawet Miele (70°), bo ma poniżej 60° w najgorętszym miejscu. Jeśli to prawda to chylę czoła. Nie wiem po co mi 3 wysuwane wkłady - ja używam max. dwóch i wydaje mi się, że większość ludzi tak robi. No ale to subiektywna ocena. Jak zaś jesteś zwolennikiem czytelnych i zaawansowanych programatorów, to radziłbym bardziej MF-800 lub MF-830. W prawdzie nie ma już pirolizy, ale ma za to emialię TOP SLIDE lub jak kto woli z innej marki EASY to CLIN itp. Kataliza to przeżytek i za nic nie kupiłbym piekarnika z takim systemem czyszczenia.

Dodano po 4 [minuty]:

adam_zg wrote:
    Witam!
    A ja polecam Fagora MF-770 krótki opis...

Informuję, że marka Fagor na polski rynku nie istnieje już od kilku lat, z wyjątkiem drobnego AGD (nie pamiętam od ilu, bo jeszcze gdzie nie gdzie można znaleźć rodzynki). Marka ta została połączona z Mastercookiem i stworzono linię Mastercook by Fagor.

Dodano po 5 [minuty]:

popey111 wrote:
    adam_zg wrote:
    pozdrawiam

Zawsze przed kupnem sprzętu trzeba się zastanowić co potrzebujemy, i gwarantuję że częściej niż piszesz ludzie pieką kilka rzeczy na raz:) A dodatkowo automatycznie(sprężynowo) wysuwane wkłady to fajny bajer ale pytanie się nasuwa. Jak to będzie chodzić za parę lat jak ślicznie brudem zajdzie? osobiście przy mastercooku wolę wkłady bez automatycznego wysuwania,a możlwość zmiany poziomu ustawienia to bardzo fajny pomysł:)

Te wkłady nie działają "sprężynowo" tylko grawitacyjnie, dlatego pewnie ich żywotność będzie znacznie dłuższa. Co do brudu to wiesz, żebyś nie wiem co kupił i ile wydał - jak nie będziesz czyścił to się wszyskto zasyfi :D. Pozdrawiam.
    Cibeles
    Level 10  
    Czy ktoś się orientuje czy każdy piekarnik "do zabudowy" nadaje się do zabudowy górnej (w słupku)?
    Konkretnie mam na myśli Boscha HBA43S450E.
    Neostradek
    Level 14  
    Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc piszę w tym.

W najbliższym czasie planuję zakup kuchenki do zabudowy. Koszt ok. 1000zł plus ok. 100zł za dostawę, gdyż raczej nie zmieści mi się w aucie. Tylko, że jak mi się popsuje to chciałbym, żeby serwis sam przyjechał ją naprawić, ewentualnie zabrać do siebie w celu naprawy i oddać, wszystko oczywiście za darmo (door2door), bo nie wyobrażam sobie zapłaty za każdą wizytę czy transport po 100zł. Na stronach sklepów nie ma przeważnie informacji o tym czy jest to gwarancja door-to-door czy nie. Wprawdzie poprzedni piekarnik służył mi ładnych paręnaście lat bez zająknięcia, ale lepiej dmuchać na zimne - te dzisiejsze naszpikowane elektroniką sprzęty są chyba bardziej awaryjne.

Jeśli macie jakieś doświadczenie z naprawami na gwarancji u różnych producentów napiszcie jak to jest. Powinno też na karcie gwarancyjnej dokładnie pisać jaka jest procedura. Za wszelkie info będę wdzięczny.
    popey111
    Level 21  
    Cibeles wrote:
    Czy ktoś się orientuje czy każdy piekarnik "do zabudowy" nadaje się do zabudowy górnej (w słupku)?

A czemu miał by się nie nadawać. Nadaje się:)
    Cibeles
    Level 10  
    popey111 wrote:
    Cibeles wrote:

A czemu miał by się nie nadawać. Nadaje się:)

No właśnie nie każdy:(
    Moja siostra kupiła Mastercooka do zabudowy i miał z boku jakieś dziwne blachy tak, że nadawał się do zabudowy dolnej, ale do górnej już był problem. Musieli się z tym trochę namęczyć.
    Wolałabym uniknąć takiej niespodzianki, czy zatem ktoś z forumowiczów montował Boscha w zabudowie górnej?
    grzechoo1
    Level 11  
    Witam i sorki za odgrzewanie tematu,
    Tylko jedno pytanie:
    Co sądzicie o Amica EBP8852? Warto?

Dla mnie liczy się:
    - zimny front
    - teleskopy
    - termoobieg
    - łatwe czyszczenie
    - no i najważniejsze, ma dobrze piec

Pozdrawiam
    Grzechoo
    stefanator
    Level 1  
    No właśnie, dlaczego zagraniczniki?:) Ja moge polecic tez Amike, ale EBI8862 - bo ten kupiłem, ze względu na cene i nowoczesne funkcje i wyposażenie (m.in. prowadnice teleskopowe, 15 programów pieczenia, termosonda). Kosztuje w sklepie internetowymn ok 1.500 wiec bardzo przyzwoicie.
    Soprzemo
    Level 17  
    Robie porzadki
    temat mozna usunac