Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Długo nagrywająca płyty nagrywarka Samsunga

maniekbmw 28 Feb 2009 10:36 1494 16
    maniekbmw
    Level 10  
    Witam złożyłem sobie nowy komputer i mam w nim nagrywareczke Samsunga.
    Mój problem polega na tym, że pełną płyte DVD (około 4.7GB) na predkości 16x nagrywa 20-30 minut.
    Z tego co wyczytałem to takie nagrywarki nagrywają 7min.
    Zna może ktoś przyczyne czy to kwestia podłączenia czy może sterowników (nagrywam w NERO).
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
    iron64
    Level 41  
    Sprawdź czy pracuje w DMA.
    Sprawdź ile czasu nagrywa z prędkością x8.
    Aszloch
    Level 20  
    Jeśli tryb DMA jest wyłaczony to pokaże jak właczyć!

Wiec wchodzisz do menadzera urządzeń rozwin na liscie pozycje kontrolery IDE ATA/ATAPI, a nastempnie kliknij dwukrotnie ikone Podstawowy kanał IDE lub Pomocznicy kanał IDE (zależnie do którego jest podłaczona nagrywarka)...

Na zakładce Ustawienia zanssowane przedstawione są tryby pracy obu urzadzen! jeśli w polu Bieżący tryb transferu jest wartość Ultra DMA tryb 2 naped jest skonfigurowany optymalnie w przeciwnym wypadku należy z listy wybrac DMA jeżeli jest dostempne.
    maniekbmw
    Level 10  
    A więc aktualizacja firmware nic nie dała dalej 10% robi w 3 minuty. Obecne płytki to Esperanza +R 16x (, ale testowalem tez na innych).

A sprawdzic czy jest włączony DMA to prawde mówiąc nie wiem gdzie sie spradza.
    Ale robiłem tak jak mówiłeś i w podstawowym kanale IDE jest wartosc ultra DMA tryb 5 i ustawione na dostepne i tej wartosci nigdy nie zmienić. Jakieś pomysły?
    Aszloch
    Level 20  
    A innych wartości nie ma?
    :arrow: Poszukaj tutaj tutaj powino być na stronie jest wszystko o płytach i nagrywarkach...
    krzysiuc
    Level 25  
    Koledzy nie wpadajmy w paranoje, żeby od razu odwoływać się do trybu DMA, komputer bo złożeniu i zainstalowaniu Windowsa powinien chodzić bez żadnych numerów. Ja obwiniałbym jednak sprzęt sprawdź poprawne podłączenie nagrywarki i podaj konfigurację swojego komputera. Odinstaluj wszystkie programy do nagrywarki i zainstaluj tylko Nero. Z jaką prędkością nagrywasz płyty ?
    elec
    Level 16  
    Może z innej beczki.
    Powiedz może jak wygląda u ciebie sytuacja z ogólną pracą komputera, czyli jego szybkość, stabilność itp. czy nie zauważyłeś właśnie zmian w tym kierunku.
    2 co ważne to szybkość kopiowania danych między partycjami i ogólnie, bo bardzo częstymi problemami jest dysk, który może być już lekko wyeksplatowany i są to częste przypadki właśnie najbardziej widoczne podczas nagrywania płyt.

Pozdrawiam
    Elec
    iron64
    Level 41  
    Dlatego zadałem pytanie ile czasu nagrywa z prędkością x8, bo często jest tak że na x8 nagrywa w normalnym czasie.
    maniekbmw
    Level 10  
    Powiem tak komputer mam juz około 4 miesiecy cała konfiguracja działa bez zarzutu tylko wcześniej nie korzystałem z funkcji nagrywania gdyż bło mi to nie potrzebnę. Nagrywałem na 16x. Zaraz sprawdze jak na 8x nagrywa.

Dodano po 51 [minuty]:

Hmmmm dziwna sprawa bo nagrał w identycznym czasie (26min) przy 8x. http://www.speedyshare.com/1234567.html

Popraw swój post i zamieść zdjęcie korzystając z opcji dodaj obrazek. Nikt nie będzie nic ściągał z jakiegoś serwisu.
    Mery84
    maniekbmw
    Level 10  
    Nagrywarka SAMSUNG SH-S223Q.
    maniekbmw
    Level 10  
    Prawde mówiąc to nie wiem instalowałem po prostu dołączoną płytkę ze sterami (ASUS P5KPL/1600).
    Potem spróbuje poszukać na stronie producenta czegoś bo teraz uciekam do pracy.
    GALILEO
    Level 18  
    Może po prostu wyłącz symulacje i sprawdzanie po nagraniu.
    maniekbmw
    Level 10  
    Wszystko jest wyłączone. W ogóle to jak się zaczyna zapis to pokazuje 5 min do końca i jak minie te 5 min to zrobi w tym czasie kilka procent i wskakuje odliczanie 20stu minut :/ Wiedziałem żeby samsunga podzespołów nie brać ale kumpel i pan sprzedawca mnie namówili :///// kur..... Mata jakieś pomysły jescze??

Błędy proszę poprawić.
    mat_ed

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Dodam jeszcze że płyte cd-r nagrywa normalnie.