Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniwersum FT 4275 - przełączanie fonii bez pilota

28 Lut 2009 16:48 1006 4
  • Poziom 19  
    Mam pytanie ponieważ nie posiadam jeszcze pilota.TV Uniwersum FT 4275 przywieziony z Niemiec. Nie ma głosu ale czy jak będę posiadał pilota czy jest w menu fonia do przełączenia czy trzeba wstawiać fonię równoległą.

    Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

    Dodam jeszcze że jest tam MSP3400C-PP-C6
  • Poziom 40  
    Jest porada w SE aby wymienić go na MSP3410 będzie NICAM przy przeszukaniu z opcją BG.
  • Poziom 19  
    Niestety jeszcze nie posiadam pilota ale przy pomocy dwóch uniwersalnych i jednego shneider udało zaprogramować mi się tego TV i okazuje się że jest fonia w DK a mało tego nawet jest polskie menu.Niestety niepokoi mnie to , że mam brak czerwonego koloru na PIP oraz menu oraz telegazecie.Obraz jest OK.Jak wcześniej wspomniałem nie posiadam jeszcze oryginalnego pilota a mam nadzieję że w opcjach serwisowych coś da się ustawić.Jak ktoś miał podobny kiedyś problem to proszę o poradę. Co jest bardzo istotne i co mnie jeszcze bardziej ustawia w obawie jest to podejrzewam , że to nie tylko wina ustawień serwisowych tylko - to że tam przebijało w nim Trafo.Po wymianie trafa na nowe od razu zauważyłem ten efekt

    Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

    Dorwałem opis trybu serwisowego i okazuje się że nie ma co liczyć na to , że tam coś ustawię.Problem jest w TV.Pierwszy raz spotykam się z taką usterką i będę miał trudności.Proszę o porady.Obraz jest dobry natomiast po wejściu w menu opcje brak czerwonego.Na PIP brak czerwonego.Telegazeta Brak czerwonego.Od czego zacząć ?Idę drukować schemat ponieważ będzie większa jazda.Proszę o pomoc

    Proszę o staranniejszą pisownię. Po znakach przestankowych ma być spacja! [@mirex]
  • Poziom 40  
    TXT jak i grafika wchodzą w matrycowanie jako sygnały RGB i tam należy szukać usterki.
  • Poziom 19  
    Dzięki zdzich42.Okazał się uszkodzony kondensatorek C133 / 100nF który to właśnie wchodzi na matrycę i odpowiada za czerwony.Po jego wymianie wszystko wróciło do normy.Dzięki za pomoc .