Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z hyundai scoupe 1.5 ls / 93r./komputer?

8buli9 28 Feb 2009 16:11 2255 4
    8buli9
    Level 10  
    Witam. Mam ogromny problem z moją s-coupetą. Mianowicie tak: są problemy z zapalaniem auta prawie za każdym razem ale na zimnym zakręci po 4-5 razie. Podgrzeje sie minimalnie i chodzi, nawet jak były mrozy... Ale pojadę kilka kilometrów tak, że temperatura podskoczy do tych dziewięcdziesięciu kilku stopni. Gaszę... i chce odpalic chocby po 10-15 minutach, to nie nie da się. Nie osiąga jak gdyby obrotów rozruchowych. Postoi 4 godziny, jak gdyby się ochłodził i zarzuci. Auto stało już u kilku mechaników a ja już po prostu nie mam pieniędzy na kolejne wyprawy... W aucie wymienione: oczywiście świece(5 kompletów, bo każde zalewały się kilkukrotnie), kable, moduł, cewka, sonda lambda, czujnik położenia wału. Ciśnienie w silniku ok, wtryski przeczyszczone i sprawdzone, powietrza lewego nie bierze. Wymienione też różne czujniki. Kable sprawdzane: nic niepoucinane ani niepoprzytapiane. Komputer nic nie wykazuje :( jest jeszcze jeden koleś co ma najnowszy jakiś komputer i ma podpiąc sie do mojego hyundaia... Ale za każdym razem u mechaników nic nie wykazywało przy podpiętym kompie...
    Aha... i strasznie się zalewa nawet jak przekręce 2-3 razy i nie cyknie...
    Autko ma 187 tys przebiegu, jak odpali to ciąg normalnie jest, mocy nie traci.
    Pomóżcie bo już nie wiem co robic...
  • Helpful post
    powidz
    Level 20  
    Dziwne że nikt nie sprawdził czujnika temperatury dla ecu.
    Jeżeli czujnik się rozjedzie a nie będzie miał przerwy lub zwarcia to komputer go nie wykryje jako błąd.
    Opisane zachowanie silnika wskazywałoby na ten czujnik.
    Zwłaszcza jak jest silnik ciepły to zalewa paliwem,wedłóg ecu silnik jest nadal zimny i zwiększa czas dawki paliwa.
    8buli9
    Level 10  
    Czujnik temperatury najprawdopodobniej jednak. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.