Znam system tej firmy, byłem nawet na ich szkoleniu i szczerze mówiąc to faktycznie nie ma co krytykować. System imponuje swoją elastycznością w programowaniu, łatwością montażu no i widać że jest dopracowany. Jedyne co zastanawia to szokująco korzystna relacja cena/jakość, ale to wynika z tego, że system ten w 100% jest produkowany i konstruowany w Polsce i to przy znacznej pomocy środków unijnych i miasta Wrocławia. W każdym bądź razie polecam Ci na serio przyjrzeć się ofercie tej firmy. Generalnie należę do grona entuzjastów tego systemu.
Znam system tej firmy, byłem nawet na ich szkoleniu i szczerze mówiąc to faktycznie nie ma co krytykować. System imponuje swoją elastycznością w programowaniu, łatwością montażu no i widać że jest dopracowany. Jedyne co zastanawia to szokująco korzystna relacja cena/jakość, ale to wynika z tego, że system ten w 100% jest produkowany i konstruowany w Polsce i to przy znacznej pomocy środków unijnych i miasta Wrocławia. W każdym bądź razie polecam Ci na serio przyjrzeć się ofercie tej firmy. Generalnie należę do grona entuzjastów tego systemu.
Spróbuję się dowiedzieć, bo chyba zacznę współpracę z tą firmą. Na razie wiem, że jest to system zamontowany na stacji ratownictwa górniczego w KGHM'ie. Pytasz o to jak się sprawuje w domach mieszkalnych czy w jakiś innych aplikacjach?
Spróbuję się dowiedzieć, bo chyba zacznę współpracę z tą firmą. Na razie wiem, że jest to system zamontowany na stacji ratownictwa górniczego w KGHM'ie. Pytasz o to jak się sprawuje w domach mieszkalnych czy w jakiś innych aplikacjach?
Witam,
mam zainstalowanego nexwella u siebie w domu (40 km za warszawą) z pełną opcją obsługi:
1. rolet antywłamaniowych wraz z barierami podczerwieni,
2. podlewania (narazie tylko wg. harmonogramu bo nie zakupiłem jeszcze pogodynki,
3. opcja oświetlenia (wewnątrz i zewnątrz) wraz z czujnikami natężenia oświetlenia (aktywacja scen oświetlenia po naruszeniu PIR-a w danym pomieszczeniu z uwzględnieniem pory dnia i aktualnego natężenia światła),
4. system alarmowy (dodatkowo zintegrowany z wcześniej zainstalowanym Rokonetem),
5. kontrola zalania (czujniki wody w: łazience, kuchni, szafie:-)); mam tam pralkę i piwnicy),
6. monitoring zewnętrzny -czujniki PIR i kamery (po naruszeniu danego PIR-a na wybranym/ch monitorze/rach wyświetlany jest obraz z wybranej kamery oraz przesyłany do mieszkania w warszawie przy wykorzystanu rejestratora Video z funkcją LAN podłączonego do Linksysa WRT54G3G z pcimcią GSM ze stałym IP w prywatnym APN-ie),
7. Obsługa pomp basenowych - filtracyjnej i do podgrzewania wody,
8. Sterowanie ogrzewania/chłodzenia domu i basenu (pompa ciepła Altherma Daikina),
9. kontrola nad wszystkimi gniazdkami w domu,
10. 5 szt. monitorów dotykowych.
11. z uwagi na zainstalowanie kominka muszę podłączyć jeszcze czujniki dymu
Dodatkowo mam zaikupioną (ale z uwagi na planowaną zmianę bramy i furtki" nie wykorzystywaną jeszcze opcję videodomofonu i zdalnego otwierania bramy.
Jak na razie to czego jeszcze fizycznie nie mają ale planują wdrożyć to dostęp przez www a na razie tylko sms.
Witam,
mam zainstalowanego nexwella u siebie w domu (40 km za warszawą) z pełną opcją obsługi:
2. podlewania (narazie tylko wg. harmonogramu bo nie zakupiłem jeszcze pogodynki,
3. opcja oświetlenia (wewnątrz i zewnątrz) wraz z czujnikami natężenia oświetlenia (aktywacja scen oświetlenia po naruszeniu PIR-a w danym pomieszczeniu z uwzględnieniem pory dnia i aktualnego natężenia światła),
4. system alarmowy (dodatkowo zintegrowany z wcześniej zainstalowanym Rokonetem),
5. kontrola zalania (czujniki wody w: łazience, kuchni, szafie:-)); mam tam pralkę i piwnicy),
6. monitoring zewnętrzny -czujniki PIR i kamery (po naruszeniu danego PIR-a na wybranym/ch monitorze/rach wyświetlany jest obraz z wybranej kamery oraz przesyłany do mieszkania w warszawie przy wykorzystanu rejestratora Video z funkcją LAN podłączonego do Linksysa WRT54G3G z pcimcią GSM ze stałym IP w prywatnym APN-ie),
7. Obsługa pomp basenowych - filtracyjnej i do podgrzewania wody,
8. Sterowanie ogrzewania/chłodzenia domu i basenu (pompa ciepła Altherma Daikina),
10. 5 szt. monitorów dotykowych.
11. z uwagi na zainstalowanie kominka muszę podłączyć jeszcze czujniki dymu
Dodatkowo mam zaikupioną (ale z uwagi na planowaną zmianę bramy i furtki" nie wykorzystywaną jeszcze opcję videodomofonu i zdalnego otwierania bramy.
Jak na razie to czego jeszcze fizycznie nie mają ale planują wdrożyć to dostęp przez www a na razie tylko sms.
Szczerze polecam.
Krzysiek
No jestem pod wrażeniem wielkości systemu.
Teraz jestem zarobiony przez 2 najbliższe dni ale chętnie skorzystam z porady jeżeli można
Jakie bariery podczerwieni zastosowałeś może napisz coś więcej jak to działa.
krzysiek_slezany wrote:
Jakie PIR masz u Siebie i jak sobie radzą w takie funkcji?
Czy czas reakcji zwykłego PIR od alarmu nie jest zbyt wolny.
krzysiek_slezany wrote:
Na czym polega taka integracja tzn że alarm jest na Rokonecie a nie na Nexo?
Jak komunikują się ze sobą obie centrali? Mnie osobiście podoba się taki pomysł.
krzysiek_slezany wrote:
Jakie czujki zalania zastosowałeś i jak się jej montuje
krzysiek_slezany wrote:
Co dodatkowo potrzeba żeby zastosować sterowanie pompą ciepła.
krzysiek_slezany wrote:
Jest jakieś praktyczne zastosowanie takiego sterowania[/quote]
krzysiek_slezany wrote:
Nie boisz się że dostęp przez www to otwarcie furtki dla złodzieja który zdalnie wyłączy alarm.
Praktycznie każdy rodzaj barier nexo może obsłużyć . Jednak przy otworach okiennych z roletami najlepsze są rolety listwowe lub w bardziej zaawansowanej formie - bariery zamknięte np. w lampach elewacyjnych.
Jeżeli chodzi o czujniki to najlepszymi czujnikami alarmowymi które można wykorzystać do sterowania funkcji oświetleniowych są czujniki z optyką lustrzaną .
Integracja systemu nexo z systemem alarmowym jest bez sensu bo przecież nexo to rozbudowany system alarmowy i tylko z wykorzystaniem aplikacji alarmowej systemu nexo jesteśmy w stanie wycisnąć wszystkie możliwości jakie on daje .
Kontrola sterowania nad wszystkimi gniazdkami w domu - daje szerokie możliwości sterowania urządzeniami np. sterowanie lampami , wyłączenie zbędnych gniazd podczas uzbrojenia systemu ( odpada problem zostawionego żelazka), sterowanie pompami cyrkulacyjnymi, sterowanie grzejnikami elektrycznymi . dzięki temu można nie stosować osobnych steroników do poszczególnych urządzeń,
Nexo ma możliwość indywidualnego kalibrowania wejścia . Np. czujnikiem światła może być zwykły fotorezystor i my sami możemy zadać funkcje rezystancji generowanej przez światło , Jeśli na zwykły wiatrak założymy czujnik kontaktronowy mamy miernik natężenia wiatru który również sami możemy skalibrować ,
Możliwości wiele tylko czasem wyobraźni może braknąć
Witam.
Jestem w trakcie instalacji systemu Nexwell u klienta. System będzie obsługiwał alarm z powiadomieniem gsm (+ sterowanie przez telefon), oświetlenie wewnętrze i zewnętrzne, bramę zewnątrzną i bramy garażowe, oraz podlewanie ogrodu w kilkunastu sekacjach. Nie będzie sterowania roletami - wszystkie są z pilotami innej firmy.
Byłem raz na szkoleniu w Wrocławiu oraz testowałem system przez jakiś czas u siebie.
System ma duże możliwości w konfigurowaniu i jest bardzo elastyczny w użytkowaniu, trzeba tyko ruszyć wyobraźnią. To co już uruchomiłem działa rewelacyjnie, jak skończę całość to opiszę jaki jest efekt końcowy.
Pozdrawiam.
Witam.
Jestem w trakcie instalacji systemu Nexwell u klienta. System będzie obsługiwał alarm z powiadomieniem gsm (+ sterowanie przez telefon), oświetlenie wewnętrze i zewnętrzne, bramę zewnątrzną i bramy garażowe, oraz podlewanie ogrodu w kilkunastu sekacjach. Nie będzie sterowania roletami - wszystkie są z pilotami innej firmy.
Byłem raz na szkoleniu w Wrocławiu oraz testowałem system przez jakiś czas u siebie.
System ma duże możliwości w konfigurowaniu i jest bardzo elastyczny w użytkowaniu, trzeba tyko ruszyć wyobraźnią. To co już uruchomiłem działa rewelacyjnie, jak skończę całość to opiszę jaki jest efekt końcowy.
Pozdrawiam.
Czy użytkownik końcowy może sam zmieniać zaprogramowane funkcje np dla danego wyłącznika czy może to zrobić tylko instalator
Witam.
Zaprogramowane funkcje np. włącznika światła można zmieniać w trybie serwisowym w tzw. logice systemu. Jeżeli użytkownik końcowy "złapie" temt "logiki" to niema problemu żeby to sobie po zmieniał.
Pozdrawiam.
Witam.
Zaprogramowane funkcje np. włącznika światła można zmieniać w trybie serwisowym w tzw. logice systemu. Jeżeli użytkownik końcowy "złapie" temt "logiki" to niema problemu żeby to sobie po zmieniał.
Pozdrawiam.
Czyli do zmiany zaprogramowanych funkcji nie potrzeba jakiegoś dodatkowego programu?
Szkoda że wasze firmy nie było na targach automatyki budyniowej na Politechnice Wrocławskiej tydzień temu. Bardzo dobrze że pojawiła się polska firma która może konkurować z producentami z zachodniej europy.. (głównie z Niemiec). Zresztą można się było tego spodziewać po cenach przez nich oferowanych.
Ale teraz do konkretów, czy urządzenie z zaimplementowanym protokołem M-bus, ModBus, KNX, MP-Bus mogą komunikujące się z waszym systemem?
Proszę nie zapominać że jednym z głównych zadań nexo jest ochrona domu . Automatyka domowa to drugie zadanie . Tak więc nie byłoby zbyt zdrowe by komunikacja z systemem była otwarta . Jeżeli chodzi o koszty
(darekas) fakt że przy dużym domu wychodzi spora sumka ale faktem jest również że taki sam system automatyki produkcji zachodniej to dużo większa sumka .A do tego systemy zachodnie nie mają tak porządnie rozbudowanej sekcji SSWiN . Tak się jakoś w tym naszym kraju pokręciło że wszyscy patrzą nie na realną wartość ale na rabaty . Najważniejsze jest by dostać dobry rabat , 20 - 30% to często norma . Czy naprawde uważacie że byliście tak skuteczni w targach ? - nie , cena jest specjalnie zawyżana by potem można było takie szopki czynić .
Czy naprawde uważacie że byliście tak skuteczni w targach ? - nie , cena jest specjalnie zawyżana by potem można było takie szopki czynić .
Przecież to oczywista oczywistość.
Ale Polskie firmy robią tak samo zwłaszcza przy produktach z wyższej półki.
Dodano po 52 [sekundy]:
todaks wrote:
Proszę nie zapominać że jednym z głównych zadań nexo jest ochrona domu . Automatyka domowa to drugie zadanie . Tak więc nie byłoby zbyt zdrowe by komunikacja z systemem była otwarta . Jeżeli chodzi o koszty
No ale są chyba na to przewidziane jakieś zabezpieczenia, chociażby hasło.
Pewnie że zabezpieczenia są . Ale jeśli system miałby się komunikować z obcymi urządzeniami to musiałby mieć zdjęte szyfrowanie a wtedy system SSWiN byłby bardzo osłabiony .
Co do windowania cen to akurat w tym przypadku producent podszedł do tego ostrożnie . zależy im na tym by system wdrażać . Jeżeli ceny byłyby zawyżone , produkt nie mógłby konkurować z innymi
Chyba znalazłem opis instalacji Pana Krzyśka napisany przez Pana od wykończeń jego domu. Generalnie kilka detali się zgadza ale możliwe że to zupełnie inna instalacja Nexo:
Witam,
zgadza się) jest to częściowy opis mojej instalacji napisany (tak podejrzewam) przez chłopaka z ekipy wykończeniowej który był zafascynowany możliwościami jakie daje ten system. Muszę jednak wszystkich przestrzec bo sądzę że już niedługo systemy inteligentne trafią na listę zakazanych i uzależniających używek takich jak:marihuana, heroina itp.), to naprawdę wciąga.
U mnie zaczęło się po:
1. zainstalowaniu podlewania podziemnego obsługiwanego przez sterownik "Orbit" w którym brakowało mi pilota - rajcowało mnie włączanie zraszaczy właśnie wtedy gdy ktoś z gości przechodził w ich strefie rażenia i musiałem wtedy biec do sterownika:-)). Znalazłem zamiennik i już miałem władzę w ręku:-))).
2. następnym utrudnieniem było uruchamianie pompy filtracyjnej do basenu umieszczonej w piwnicy - zakupiłem i podłączyłem 8 kanałową radiolinię firmy Elmes która za pośrednictwem przekaźników pozwalała mi na uruchamianie pompy filtracyjnej i drugiej do ogrzewania solarnego wody basenowej. Pozostałe 6 kanałów wykorzystałem do sterowania oświetleniem w ogrodzie.
3. zakupiłem na allegro gniazdka sterowane pilotami do włączania lampek u wezgłowia w sypialni.
Powstał problem polegający na tym, że zacząłem mieć wokół siebie coraz więcej pilotów i to że tylko ja wiedziałem który guzik co włącza/wyłącza.
Zacząłem szukać rozwiązania spełniającego moje oczekiwania i w każdym systemie czegoś brakowało - a to nie było obsługi po GSM, albo nie było paneli lcd (a jak już był to tylko jeden), albo brak możliwości personalizacji czujek, albo stało wszystko na windows (prawdopodobieństwo zawirusowania przy połączeniu internetowym), albo obsługa pilotem TV na podczerwień (bałem się tego ze sąsiad będzie zmieniał kanał TV a u mnie zgasną światła) i w momencie kiedy się już poddałem kolega z pracy powiedział że słyszał o jakiejś "firemce" z Wrocławia i kilka dni później dał mi na nich namiary.
no i się zaczęło)
system obsługuje: wszystkie gniazdka, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne z czujnikami natężenia oświetlenia w każdym pomieszczeniu i na zewnątrz, ogrzewaniem, basenem, jacuzzi ogrodowym, czujniki zalania w piwnicy, kuchni, łazience i szafie (pralka) uaktywnienie konkretnego powoduje wykonanie konkretnej akcji), podlewaniem zewnętrznym, kamery, mikrofony (nagrywanie tylko przy naruszeniu uzbrojonej partycji), okna, rolety antywłamaniowe, bariery podczerwieni (na każdym oknie), współpraca z wcześniej zainstalowanym alarmem roconet, ogrzewanie, klima, pompa ciepła, dopełnianie wody w basenie, itp itd. Praktycznie wszystko obsługuje się samo ale jak chcę się wtrącić i dodatkowo sam coś zrobić to mam do dyspozycji 5 paneli LCD, pilota, telefon i komputer.
Wszystko jest bardzo przyjazne i proste w obsłudze. Sam decyduję co robi dany przełącznik, co jest wyświetlane na poszczególnych LCD, do czego mają dostęp domownicy a do czego goście itd.
żeby nie było tak słodko to na koniec dodam że mój system ma też wady ponieważ nie potrafi rozpalić kominka ale mam nadzieję, że elektronicy z nexwell i z tym sobie prędzej czy później poradzą)
Z czystym sumieniem gorąco polecam, a co do nakładów to myślę że nikt nie będzie żałował środków poniesionych na taką inwestycję ponieważ daje ona komfort użytkowania domu i ogrodu i dodatkowo przynosi oszczędności czasu, energii zapewnia bezpieczeństwo i chyba to co najważniejsze nawet sceptykom KOPARA OPADA:-))))))))
Krzysiek kiedyś pytałem się Twoje doświadczenia z systemem Nexwell
Może teraz dasz radę odpowiedzieć
krzysiek_slezany napisał:
Jak komunikują się ze sobą obie centrali? Mnie osobiście podoba się taki pomysł.
Jest jakieś praktyczne zastosowanie takiego sterowania[/quote]
Nie boisz się że dostęp przez www to otwarcie furtki dla złodzieja który zdalnie wyłączy alarm.
Krzysiek kiedyś pytałem się Twoje doświadczenia z systemem Nexwell
Może teraz dasz radę odpowiedzieć
bariery są firmy "Nice" a ich zastosowanie w oknach i drzwiach ma podwójne działanie; po pierwsze przecięcie wiązki powoduje wzbudzenie alarmu (gdy jest uzbrojona partycja na zewnątrz) a po drugie i to jest dla mnie ważniejsze nie pozwoli opuścić rolety antywłamaniowej w danym oknie (mam kota chorego na padaczkę który potrafi położyć się i usnąć w różnych dziwnych miejscach np. na parapecie a roleta mogłaby go zmiażdżyć).
podejrzewam, że rokoneta bo taki alarm miałem wcześniej zamontowany a chłopaki z nexwella podpinali się pod nie
nie - jest ok. dodatkowo mam wpięte kontaktrony w każdych drzwiach dzięki czemu nexo potrafi zidentyfikować czy do danego pomieszczenia wchodzę, czy wychodzę.
np.
wychodzę w nocy z sypialni (nexo widzi ruch w sypialni a następnie zmianę na kontaktronie drzwi tego pomieszczenia więc wie że wychodzę) więc zapalają się diody w podłodze na przedpokoju, następnie zauważa zmianę na kontaktronie drzwi w łazience i chwilę później wzbudza się pir łazienkowy więc jest to znak że wszedłem i zapala światło lub podnosi roletę w zależności od tego która jest godzina, czy na zewnątrz jest jasno czy ciemno i czy w danym dniu brałem już prysznic czy nie:-)) - żeby mnie nikt nie podglądał)
rokonet jest połączony wejściami i wyjściami z nexwellem dzięki czemu mogę uzbroić alarm z nexo a rozbroić z klawiatury roconeta i odwrotnie. obydwa alarmują do tej samej agencji ochrony która reaguje błyskawicznie. 15.08.2008 potężne wyładowania atmosferyczne spowodowały uszkodzenie płyty w rokonecie i kilka dni byłem bez alarmu dlatego teraz czuję się bezpieczniej mając dwa systemy - pierdyknie nexo jest rokonet i odwrotnie:-))
nie pamiętam jakiej one są firmy ale myślę że na to pytanie jak i to w kwestii montażu odpowiedzą Ci instalatorzy nexewlla. z czujnika wychodzi kabelek z sondą na końcu - zwarcie pręcików na sądzie daje impuls o zalaniu
zmontowałem w każdym pokoju po dwa termostaty elektroniczne z rs485 firmy insbud.net (ogrzewanie podłogowe i klima konwektor) które są wpięte do nexwella. termostat ogrzewania podłogowego ma zatopiony termometr w podłodze dzięki czemu określam sobie jaką temperaturę mam mieć podłoga. Klima konwektory są logicznie połączone z oknami (kontaktrony) i tak po otwarciu okna np w salonie zostaje wyłączony klima konwektor nie zależnie czy jest aktualnie w stanie chłodzenia czy grzania domu natomiast podłogówka pozostaje bez zmian. W przypadku osiągnięcia zamierzonej temperatury we wszystkich pomieszczeniach lub otwarcia w nich okien nexo wysyła do Althermy żądanie zamknięcia zaworu dwu lub trójdrożnego bo inaczej wyskoczyłby błąd na piecu że jest brak obiegu czy coś takiego. Z tego co wiem nexwell pracuje albo już wypracował własne rozwiązanie. Ogrzewanie podłogowe jest podłączone do takiej magistrali z elektrozaworami zakupionej na www.podłogowka.pl. W momencie osiągnięcia żądanej temperatury we wszystkich pomieszczeniach (informacja otrzymana od termostatów rs485) nexo wysyła żądanie zamknięcia konkretnego zaworu na piecu Althermy.
Jest jakieś praktyczne zastosowanie takiego sterowania
prasujesz koszulę i wyjeżdżasz do pracy i nagle w połowie drogi "o kur....
żelazko" - Ty wracasz a ja nie muszę); idzie straszna burza z wyładowaniami więc wyłączam zasilanie w gniazdkach rtv, zalewa piwnicę więc nexo wyłącza pompy basenowe i hydrofor, chcę rozmrozić lodówkę w zabudowie itd. itp.
Nie boisz się że dostęp przez www to otwarcie furtki dla złodzieja który zdalnie wyłączy alarm.[/quote]
sam sobie zdefiniujesz do czego ma prawo zalogowany użytkownik i czy połączenie idzie po http, https, czy w prywatnym dedykowanym APN-ie tak jak to będzie u mnie.
Nie nie boję się), przelewy też robię przez internet:-))
Sorki że wcześniej nie odpisałem ale jakoś tak wyszło że tu nie zaglądałem a nie miałem włączonej funkcji powiadomienia.
rokonet jest połączony wejściami i wyjściami z nexwellem dzięki czemu mogę uzbroić alarm z nexo a rozbroić z klawiatury roconeta i odwrotnie. obydwa alarmują do tej samej agencji ochrony która reaguje błyskawicznie. 15.08.2008 potężne wyładowania atmosferyczne spowodowały uszkodzenie płyty w rokonecie i kilka dni byłem bez alarmu dlatego teraz czuję się bezpieczniej mając dwa systemy - pierdyknie nexo jest rokonet i odwrotnie:-))
Jak to masz praktycznie rozwiązane tzn wszystkie czujki są wpięte pod Nexo a ten łączy się z Rokonet czy może masz podzielone że cześć czujek jest podpięta pod Nexo a cześć pod Rokonet.
krzysiek_slezany wrote:
zmontowałem w każdym pokoju po dwa termostaty elektroniczne z rs485 firmy insbud.net (ogrzewanie podłogowe i klima konwektor) które są wpięte do nexwella. termostat ogrzewania podłogowego ma zatopiony termometr w podłodze dzięki czemu określam sobie jaką temperaturę mam mieć podłoga.
A to mnie teraz Nexo mile zaskoczyło.
Czy Nexo komunikuje się z termotsatem Insbud protokołem RS485?
Zapytam przy okazji jak sprawuje się Altherna w ogrzewaniu czy wystarcza sama pompa ciepła.
A jak sprawują się klimakonwektory w chłodzeniu sam myślę o zamontowaniu klimakonwektorów ale nie wiele osób ma takie instalację.
Może napiszę na priva w sprawie klimakonwektorów będę bardzo wdzięczny.
Jak to masz praktycznie rozwiązane tzn wszystkie czujki są wpięte pod Nexo a ten łączy się z Rokonet czy może masz podzielone że cześć czujek jest podpięta pod Nexo a cześć pod Rokonet.
Do Rokoneta są podpięte tylko Pir-y zewnętrzne i wewnętrzne które są też "zmostkowane" do skrzyń Nexo.
krzysiek_slezany wrote:
zmontowałem w każdym pokoju po dwa termostaty elektroniczne z rs485 firmy insbud.net (ogrzewanie podłogowe i klima konwektor) które są wpięte do nexwella. termostat ogrzewania podłogowego ma zatopiony termometr w podłodze dzięki czemu określam sobie jaką temperaturę mam mieć podłoga.
A to mnie teraz Nexo mile zaskoczyło.
Czy Nexo komunikuje się z termotsatem Insbud protokołem RS485?
Tak, opis protokołu komunikacyjnego dostali z Insbudu.
Zapytam przy okazji jak sprawuje się Altherna w ogrzewaniu czy wystarcza sama pompa ciepła.
Pompa w zupełności wystarcza. Tej zimy miałem robioną wykończeniówkę i panowie z ekipy ustawiali ogrzewanie na 25' i było ok. Ciepła woda też bez problemu - mam 300 litrów.
A jak sprawują się klimakonwektory w chłodzeniu sam myślę o zamontowaniu klimakonwektorów ale nie wiele osób ma takie instalację.
Może napiszę na priva w sprawie klimakonwektorów będę bardzo wdzięczny.
Sprawują się bez zarzutów z tym że te stojące są dużo cichsze od wiszących (choć są też dużo brzydsze) a jedyny problem jaki jest z chłodzeniem to to, że w jednostce wewnętrznej (u mnie jest ona w szafie razem z pralką) na rurkach i zaworach skrapla się woda i po całej nocy robi się mała kałuża.
Zimą za ogrzewanie domu i ciepłą wodę prądu średnio zużyłem na jakieś 160 PLN miesięcznie.
Jeśli mógłbym komuś jeszcze coś polecić to zapraszam do firmy www.hydrospa.pl po jacuzzi ogrodowe które zagłębia się np. w tarasie. Ja kupiłem 5-cio osobowe ale spokojnie wchodzi 7 osób. Wczorajsza noc - ja i dwie panie od północy do bladego świtu czyli 5-tej. POLECAM!!!