Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

laptop + kino domowe

toomi 01 Mar 2009 10:28 11250 24
    toomi
    Level 11  
    Mam pytanie jak podłączyć kino domowe SONY DAV-DZ260S do laptop Fujitsu siemens amilo pi2515

oto wejscia i wyjscia w kinie

Wejście audio (analogowe) NIE
    Wejście audio (optyczne) 1
    Wejście audio (koncentryczne) 1
    laptop + kino domowe
    Gniazdo SCART (wyjście kompozytowe / wyjście RGB / wejście audio) TAK
    Złącza głośnikowe (przód / centrum / dźwięk przestrzenny / subwoofer) TAK / TAK / TAK / TAK
    Wyjście wideo (HDMI™), interpolacja do formatu 720p / 1080i dla DVD TAK (1080p)
    DIGITAL MEDIA PORT
    oto jeszcze 2 zdjęcia które mogą pomóc
    laptop + kino domowe
    Tu jeszcze schemat na którym widać dokładnie
    laptop + kino domowe

powiedzcie mi prosze jakie kable mam kupic

w laptopie mam spdif w karcie dzwiekowej jest to karta zintegrowana i chciałbym uzyskać dzwięk 5.1 czy da sie jakos to zrobić
    dziekuje z góry

Kupiłem kabel Spdif/coaxial lecz nie działa
    Czy da sie to jakos inaczej podłączyć może przez amplituner ale nie wiem jak Pomóżcie prosze...
    orzelpiotr
    Level 34  
    Może lepiej było kupić kabel optyczny z jednej strony zakończony małym jack-iem optycznym a z drugiej normalnym optycznym wyjściem.

laptop + kino domowe

Dodano po 10 [minuty]:

Jest coś takiego jak Konwerter optyczny -> coaxial SPDIF ale jest dwa razy droższe nież wspomniany kabel.

Jeszcze jedna uwaga - żeby komputer wysyłał dźwięk 5.1 musi być zaznaczona opcja w zaawansowanych ustawieniach dźwięku - uaktywnij wyjście cyfrowe albo Spdif
    toomi
    Level 11  
    Rozumiem ale te wejscie optyczne i coaxial to są pewnie do Tv tak wskazuje obrazek 3.Podłaczyłem kabel do laptopa Spdif/Coaxial właśnie tam koło tego wejscia optycznego w kinie domowym i przestawiłem na spdif i nic nie ma 0 jakiegokolwiek dzwięku.Tak myśle że jak kupie ten kabel co proponujesz to może być to samo a nie chcem na darmo wydawać kasy.I czy to bedzie dzwięk 5.1?
    orzelpiotr
    Level 34  
    Te wejścia Spdif Optical oraz Coaxialne faktycznie są opisane jako TV jednak nie ma to żadnego znaczenia co pod nie podłączysz. Warunkiem jest to, że będziesz musiał przełączyć na to wejście by słyszeć dźwięk. Mogą to być nawet dwa różne urządzenia pod warunkiem, że twój "amplituner" ma gdzieś opcje wyboru źródła czy coaxial czy optical. Bo możne np przełączać je automatycznie zwykle wejście coaxialne ma wyższy priorytet niż optyczne.
    toomi
    Level 11  
    Tak tylko u mnie nie widze zadnej opcji zeby przełączyc dzwięk nie wiem z laptopa jak przestawie na spdif to pasek od dzwięku skacze bo widze ale dzwieku na głośnikach nie ma i nie wiem o co tu może chodzic.
    orzelpiotr
    Level 34  
    Jaki system w laptopie
    toomi
    Level 11  
    Windows Vista a co to za rożnica?
    orzelpiotr
    Level 34  
    Istotna bo xp się to robi inaczej niż w Vista.

Kliknij prawym na ikonce głośnika przy zegarku >

Ustawienie do odtwarzania >

Zakładka odtwarzanie >

Digital Output Device - włącz,

Teraz możesz uruchomić jakiś film lub grę i zobacz czy będzie dźwięk. Dźwięki systemowe mogą nie chodzić na tym wyjściu.
    toomi
    Level 11  
    W stacjonarnym kompie chodzi elegancko na karcie audigy zs na win xp wiec nie wiem co jest w laptopie
    kupiłem kabel vga / hdmi i też nie działa nawet tv nie wykrywa niewiem czy to przez system czy przez karte dzwiękowa w laptopie nie ma dzwięku..Czy przez system????
    orzelpiotr
    Level 34  
    VGA - HDMI według mnie taka opcja nie ma prawa działać - dodam jeszcze, że VGA nie wyprowadza dźwięku więc na pewno nic dobrego z tego nie wyjdzie.

HDMI jest wejściem wyłącznie cyfrowym więc nie przyjmuje sygnałów analogowych które to są wyprowadzane przez złącze VGA (PC RGB).

Potrzebny byłby tu konwerter analogowo cyfrowy.

Co do niedziałających urządzeń obstawiam zły kabel który został przez Ciebie kupiony.

Proszę załączyć zdjęcia tego kupionego kabla chodzi o końcówki.
    toomi
    Level 11  
    Kabel mam taki jak mówiłem Spdif/Coaxial ale czytałem w internecie że w laptopach najczesciej są wyjscia optyczne wiec zamierzam taki kabelek kupic
    orzelpiotr
    Level 34  
    Tu masz racje nie masz takiego wyjścia w karcie muzycznej.

Potrzebny jest kabel Spdif Optical z tym, że musi mieć po jednej stroie mini-jacka optycznego tak jak na zdjęciu w drugim poście.
    orzelpiotr
    Level 34  
    Wg mnie nie powinno być kłopotów. :]
    toomi
    Level 11  
    kabel mam taki do Tv
    laptop + kino domowe
    ale potrzebuje konwertera czy to jest drogie?
    czy lepiej kupic inny kabel? prosze o pomoc
    orzelpiotr
    Level 34  
    Kabel lepiej kupić konwerter i tak wymaga jeszcze jednego kabla poza tym na co ci dodatkowa skrzynka. Masz wejście PC RGB w TV ? jak tak to pójdzie zwykły kabel D-SUB D-SUB - z monitora CRT. Rozdzielczość zależy od TV (niektóre tv puszczają nawet po tym fullHD) ale na pewno obsłuży HD ready.

Dodano po 26 [sekundy]:

Aha co by nie było nie porozumień tym kablem tylko i wyłącznie pójdzie sygnał VIDEO
    toomi
    Level 11  
    Wiem ale w Tv nie mam Rgb tylko hdmi niestety
    telewizor lcd philips 32PF3321 posiada on takie wejscia

Złącze Ext 1 Scart : Złącze audio L/P, Wejście i wyjście CVBS, RGB Złącze Ext 2 Scart : Wejście i wyjście CVBS, Wejście S-video, Złącze audio L/P
    Inne połączenia : Antena IEC75
    Złącza z przodu/z boku : Wejście CVBS, Wyjście na słuchawki, Wejście S-video, Wejście audio L/P
    Liczba złącz Scart : 2

A konwerter ile kosztuje bo na allegro to nie znalazłem albo jak byly to ponad 150 zł czy to nie o taki chodzi????
    Bo na tym to akurat sie nie bardzo znam :D
    orzelpiotr
    Level 34  
    W instrukcji jest napisane, że ten TV obsługuje tylko kable HDMI-DVI w domyśle chodzi o DVI-D czyli tylko i wyłącznie sygnał cyfrowy. Twoja przejściówka z nim nie pójdzie. VGA not supported.

Konwerter zaś to raczej sprzęt studyjny więc może o nim zapomnieć (chyba, że chodzi o konwerter audio coaxial na optical to ok 80 zl)

Powinno się natomiast udać podłączyć używając wejścia EXT4 w twoim TV czyli component video:

Przejściówka 3xRCA (Component) - VGA (D-sub)
    lub
    Kabel VGA D-sub 15 > komponent video (RGB-YUV) - to wydaje się pewniejszym rozwiązaniem

Ale ręki sobie za to uciąć nie dam.
    toomi
    Level 11  
    Rozumiem ze chodzi ci o taki kabel
    link usunąłem, Regulamin p. 10.11 [arko]
    a dzwięk to ja chcem przez spdif tylko czekam na kabelek optyczny
    orzelpiotr
    Level 34  
    Wygląd się zgadza ale taki kabel działał nie będzie

Musisz uważnie czytaać opisy.

"Component(3xRCA)-->VGA 15pin

Uwaga!!
    Sygnał jednokierunkowy!
    Component--->VGA"

Ty potrzebujesz z VGA na Compnent czyli w drugą stronę.
    toomi
    Level 11  
    A jest wogóle taki kabel jak mówisz bo szukam i na allegro nie widze to tymbardziej w sklepie nie bedzie można to jakoś inaczej podłączyć????

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

A czy ktoś z was wie czy można podłaczyć do laptopa kabel dvi - hdmi
    przez takie cos Adapter VGA F - DVI ??????
    Bo juz brakuje mi pomysłu jak podłaczyc obraz zeby był w miare dobry
    orzelpiotr
    Level 34  
    Można podłączyć ale działał nie będzie jako, że gniazdo HDMI przyjmuje tylko sygnały cyfrowe a VGA wysyła tylko analogowe.
    toomi
    Level 11  
    To jak najlepiej to podłączyć bo czytałem że ten konwerter robiony przez ludzi ten z allegro to lipa jest tak samo przez s-video.Już nie mam pomysłu.A nie chce nic kupować pochopnie.A konwerter analogowo cyfrowy to droga rzecz????
    orzelpiotr
    Level 34  
    Co do konwerterów analogowo-cyfrowych Link

Co do połączenia to nie masz za wiele opcji wyboru:

1. D-sub - komponent (mogą być problemy z występowaniem kabla ale uzyskana rozdzielczość będzie tu nominalna TV (HD Ready o ile pamiętam

2. D-sub - SCART (różnie bywa raz chodzą raz nie) Link

Skończ z tym "chcem" i "kupywać" piszemy "chcę" i "kupować"
    toomi
    Level 11  
    Czy ty mówisz o takim kabelku ?
    Hama Kabel VGA D-sub 15 > komponent video (RGB-YUV)
    orzelpiotr
    Level 34  
    Opis kabla - Hama Kabel VGA D-sub 15 > komponent vide

Kabel VGA D-sub 15 > komponent video (RGB-YUV). Służy do połączenia urządzeń z wyjściem Cinch (YUV) do urządzeń z wejściem monitorowym, 15-pin; np. odtwarzacza DVD z projektorem (np. Nec).

Też odwrotnie - pewnie chwyt marketingowy