Rozpiska styków z lekkim wyjaśnieniem jest tu:
http://pinouts.ru/all/samsung_d800_pinout.shtml
Kopia z powyższej strony:
1 RADIO_ANT Radio Antenna (jeśli niepotrzebna, to często zmostkowana z GND)
2 GND USB GND
3 EARMIC_P Handsfree Mic (mikrofon zestawu słuchwkowego)
4 EARMIC_N
5 EARSPK_R + Stereo Headphone (słuchafony)
6 EARSPK_COM
7 EARSPK_L +
8 SEND_END Remote Send/End (przycisk odbierania/kończenia rozmowy)
9 n_JACK_INT GND for Headphone Enable
10 EAR_CHECK 180kOhm to GND for HandsFree
11 TXD Serial TXD (jak wynika z postu leonkk - TVOUT - tu można znaleźć sygnał video)
12 RXD Serial RXD
13,14 VBAT Phone inner battery +
15 IF_CON_SENSE Adaptor Connect Sense
16 USB D+ USB Data +. Connect to PC USB pin 3 in USB data cable
17 USB D- USB Data -. Connect to PC USB pin 2 in USB data cable
18 USB V+ 5V USB Power. Connect to PC USB pin 1 in USB data cable
19,20 V_EXT_CHARGE External charger +
Dziś grzebałem w mojej przejściówce kupionej w sklepie Brando, bo od nowości nie chciała ładować mojej Omni podłączonej do ładowarki ściennej ani samochodowej przez wtyk mini-usb. W moim przypadku nie jest mi potrzebne połączenie USB, tylko ładowanie i wyjście Audio.
Przejściówka, którą kupiłem (nie ma ona sygnału Video) ma następujące połączenia:
1 - zasilanie GND
2 - zasilanie GND
3,4 niepodłączone
5,6,7 do gniazda słuchawkowego
8 niepodłączone
9 - mostek do GND - powoduje że telefon wyłącza swój głośnik i przekierowuje audio na zewnątrz
10 do 15 - niepodłączone
16 - USB Data +
17 - USB Data -
18 - USB zasilanie +5V
19, 20 - Zasilanie +5V
Okazało się, że gdy pin nr 18 jest złączony z 19 i 20 to telefon nie przełącza się w tryb ładowania (albo nie pokazuje tego - chyba oczekuje na pełne połączenie hosta USB). Ponieważ mnie zależało tylko na szybkim ładowaniu, a nie na połączeniu USB, odpiąłem pin 18 od zasilania i pokazała mi się ikonka ładowania jak z ładowarki ściennej. Pin 18 pewnie można by przepuścić przez jakiś przełącznik żeby nie stracić funkcjonalności USB w przejściówce.
Na marginesie: oryginalna ładowarka samochodowa podłączona jest 2-żyłowym kablem i ma we wtyczce do Omni wyprowadzone tylko 4 piny:
1 i 2 - GND (masa)
19 i 20 - Zasilanie +5V
W sklepie Brando jest też kabel Video z zasilaniem USB - Samsung i900 Omnia AV Cable with Mini USB Charging Socket - trochę to drogo wychodzi, ale jak ktoś nie chce dłubać w miniaturowych wtyczkach...