Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Unitra, ale jakie w nich głośniki?

henryy 01 Mar 2009 20:22 3887 23
    henryy
    Level 11  
    Dostałem za darmo kolumny unitry. Wziąłem je ze względu na zwrotnice. Głośniki chcę wyremontować. Są na nich oznaczenia.
    TT 165-P1 CATH GmbH. Czy to są głośniki Tonsila? Warto je regenerować?
    Pzdr

Post był raportowany.
    Proszę poprawić temat.
    Reg. pkt. 11.
    GM
    Mihas66
    Level 22  
    jeśli dobrze pamiętam to unitra jakoś tak po kociemu nazywała swoje kolumny na eksport... czy to tonsil to bardzo łatwo się przekonać-jeśli odkręcisz np basowy głośnik i z tyłu będzie napis gdn xxx lub znaczek unitry lub nawet napis made in Poland a głośniki są trochę starsze to bankowo to tonsil. Jeśli stałeś się szczęśliwym posiadaczem tonsili to daj im nowe zawieszenie i broń boże nie tuninguj a poznasz co dobre bo polskie...
    henryy
    Level 11  
    Ja już zdemontowałem wszystkie głośniki. Na głośnikach z tyłu są tylko te znaki, które napisałem w pierwszym poście. Może problem jest w tym, że nie są to wielkie kolumny. W obudowie są cztery głośniki. Dwa duże o średnicy 17 cm - chyba za małe na niskotonowe, jeden o średnicy 10 cm, i jeden syczek. Na obudowie kolumny jest naklejka Unitra tonsil, moc 25 W. Dla mnie by wystarczyły. Czy zdjęcie głośnika pomogło by ocenić co to za produkcja?
    henryy
    Level 11  
    Witam.
    Dzięki za chęć pomocy. Głośniki są zdemontowane. Pojutrze postaram się zamieścić zdjęcia tych głośników, może będzie łatwiej. Zdjęć kolumn nie będę zamieszczał ze względów estetycznych. Obudowy muszę zrobić nowe. Stare posłużą tylko do pobrania wymiarów. Zrobię szkic tych kolumn i też go tutaj zamieszczę.
    Pozdrawiam.

Edit. Zamieszczam zdjęcia

zapek42
    Level 27  
    Zerknąłem na zdjęcia, i mogę powiedziec że kolega ma identyczne kolumny .
    Siedzą w nich pierwotnie : 2x GDN 16, GDM 10, GDWK 7/50 .
    Bardzo ładnie grają, jeżeli są w nich oryginały .
    Ale do rzeczy, kolumny są budowy zamkniętej więc proponował bym jakieś tonsile przeznaczone do takiej właśnie obudowy, bądź po patrzec na ofertę STXa .
    mczeslaw
    Level 36  
    Panowie to są te kolumny:
    http://unitra.eu.org/node/3300
    Tylko w nowszych wersjach Tonsil zamiast GDW5/40 stosował GDWK7/50. Kwadratowa wersja GDW9/15 maskowana była taką samą kratką jak GDWT w Altonach.

Za niskotonowy może być GDN 20/40
    GDWK7/50 też jest,
    nawet GDW9/15 dostaniesz tylko niestety w wersji okrągłej. Ale można je przyciąć jakby sie głośniki nie mieściły.
    exik
    Level 25  
    W obudowie, tak jak wspomniał autor, siedzą 2 głośniki niskotonowe, więc to na pewno nie są zgp 25-8-585, przetworniki juz bardziej podobne są jak w ZgP-35-8-685 a chyba najbardziej do opisu pasują Tonsil ZgC 60-8-670
    mczeslaw
    Level 36  
    exik wrote:
    W obudowie, tak jak wspomniał autor, siedzą 2 głośniki niskotonowe, więc to na pewno nie są zgp 25-8-585, przetworniki juz bardziej podobne są jak w ZgP-35-8-685 a chyba najbardziej do opisu pasują Tonsil ZgC 60-8-670

A no faktycznie. To wygląda na jakiś ewenemwnt.
    exik
    Level 25  
    Dokładnie, również nie jestem w stanie konkretnie zidentyfikować tych kolumn. Przetworniki to na pewno tonsile. Jakby autor zrobił jeszcze zdjęcie całej kolumny, mielibyśmy wtedy pole do manewru :)
    Pozdrawiam
    zapek42
    Level 27  
    Kiedyś pisałem o tym na elektrodzie, lecz nikt nie wiedział co to są za kolumny, zrobię także zdjęcie zwrotnicy tak na zaś ;-) .
    Kolega napisał ze wstawił tam jakieś chinole, zostawiam to bez komentarza...
    User removed account
    User removed account  
    henryy
    Level 11  
    Witam.
    Dzięki za zainteresowanie moimi kolumnami. Widzę , że się temat ładnie rozwinął. Kilka postów wyżej jest link do zdjęcia kolumn. To nie te. Moje mają cztery głośniki. Dwa duże identyczne - jeden jest na zdjęciu i pozostałe co widać. Zwrotnica jest trójdrożna. Czy jej zdjęcie coś by pomogło? Zrobię także zdjęcia całych kolumn.
    Pzdr.
    zapek42
    Level 27  
    Owszem, kolumny są takiego stylu, przypomniałem sobie że u kolegi na głośnikach pisało "DANTAX" zamiast tonsil, natomiast na niskotonowych "CATH " .
    User removed account
    User removed account  
    henryy
    Level 11  
    Tak. To są takie jak na zdjęciu dwa posty wyżej.
    Chodzi mi jednak o to czy warto je naprawiać. Jeżeli ma to grać tak sobie, to co trzeba zrobić by grało jak należy?
    Czy to możliwe, by te kolumny grały "jak należy"?
    User removed account
    User removed account  
    henryy
    Level 11  
    Może jestem zbyt uciążliwy, ale jeszcze kilka pytań.
    1. Jeśli zdecyduję się je naprawić, to jakie mam kupić membrany? Mają one kilka parametrów do jednej średnicy głośnika, które wybrać?
    2. Jak mogę sprawdzić czy głośniki nie są spalone?
    Pzdr.
    User removed account
    User removed account  
    henryy
    Level 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    W takiej sytuacji zamykam temat.
    Pzdr.