Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiesta 1.4 97 r - wysokie obroty i słabe grzanie

Tomek18NT 01 Mar 2009 21:12 2350 10
    Tomek18NT
    Level 10  
    Witam wszystkich mam taki problem w samochodzie typu F. Fiesta 1.4:
    1) strasznie wysokie obroty mam przez dość długi czas ( po zapaleniu samochodu) wynoszą one tak mniej więcej między 3.500 a 2.000 obrotów- słyszałem że może to być wina termostatu więc go wymieniłem i to samo jest :/
    2) strasznie długo mi się rozgrzewa powietrze w nadmuchu
    jak myślicie czym to może być spowodowane ?:/
    z góry dziękuje za pomoc
    esteban123
    Level 20  
    Co do powietrza to właśnie może byc wina termostatu,jeśli ma wyższą temp. otwarcia od poprzedniego to tak może sie dziac,natomiast obroty- czy jak sie nagrzeje do normalnej temperatury pracy schodzi na wolne?
    Tomek18NT
    Level 10  
    jak sie nagrzeje to schodzi do takich obrotów miedzy 900 a 1500 ale przewaznie 900 jest. No właśnie termostat wymieniałem w serwisie możliwe że był zły ? da sie jakoś sprawdzić czy jest dobry termostat ?
    ion-tichy
    Level 31  
    Prawdopodobnie układ pracuje na dużym obiegu i nie dogrzewa - serwis wymieniał i nie sprawdził?
    wytrych121
    Level 21  
    Garnek z wodą na ogień,termostat do gara i termometr i patrzeć przy jakiej temperaturze się otworzy o ile jest zamknięty.
    Tomek18NT
    Level 10  
    hmmm nie sprawdził chyba ... wymienił go przy mnie i zapalił tylko samochód i powiedział mi mechanik że powinno być dobrze. A jest jakiś inny sposób sprawdzenia termostatu ? bez wyciągania go ?
    I czy może byćtemu winny silniczek krokowy?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    SILNICZEK KROKOWY MOZE BYĆ WINNY WSZYSTKIEMU> to pierwsza zasada lamerów z tego forum. Proponuję wizytę u dobrego mechanika/elektryka. Do sprawdzenia termostat, czujniki temperatury itd
    Tomek18NT
    Level 10  
    aha czyli wizyta u mechanika jest w tym przypadku obowiązkowa :/ myślałem że sam coś zdziałam :/ jak będe coś wiedział to dam znać
    Jackie7891
    Level 11  
    Sprawdzić możesz termostat już jak jest w samochodzie bez wyciągania go w bardzo łatwy sposób. jak wiesz termostat otwiera się i zamyka jak się zamyka to odcina zimny płyn w chłodnicy od płynu który jest już w obiegu w komorach silnika. szczerze się przyznam nie znam budowy jak i gdzie jest termostat akurat w Twoim aucie więc poszukaj przewodu z chłodnicy który prowadzi do termostatu jak jest termostat sprawny przewód powinien być ciepły przy rozgrzanym silniku a jak się on nie otwiera to znaczy że nie ma obiegu i przewód będzie zimny. Jeszcze jedno jak termostat się nie otwiera i załóżmy się zaciął to płyn by Ci wyrzucało (gotowanie płynu) a jak by się załóżmy zaciął to by było tak jak by go nie było i auto rozgrzewało by się dużo dłużej i przy letniej temperaturze silnika już przewód z chłodnicy był by ciepły. :) myślę że co nie co Ci naświetliłem :)
    Tomek18NT
    Level 10  
    Mam jeszcze takie pytanie czy zły stan kabli do świec i świec może mieć wpływ na obroty ?
    darek4533
    Level 11  
    Witam! Przepraszam ze nie na tamat ale mam problem z fiatem 126p na wolnych obrotach silnik gaśnie a jak sie mu je podwyższy obroty to chodzi nie równo raz szybciej raz wolniej.nie wiem co może być?