Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unimor M448TS - nie chce się włączyć

02 Mar 2009 21:30 3320 19
  • Poziom 13  
    Witam. Jestem początkujący w naprawach telewizorów, wcześniej zajmowałem się tylko serwisem GSM. Ale chciałbym teraz naprawić telewizor Unimor (Siesta) M448TS , a mianowicie po włączeniu telewizor pstryka w równych odstępach i wraz z tym pulsuje czerwona dioda. Telewizor przeniosłem z pokoju do pokoju i wtedy pojawił się ten problem. Na płycie głównej dostrzegłem gołym okiem przepalony opornik, który potem wymieniłem na nowy oraz przelutowałem wszystkie luty, tak że zimnych lutów już nie podejrzewam ale mimo to nie ma żadnej reakcji, dalej po włączeniu słychać pstrykanie. Chciałbym, więc Was użytkownicy elektrody prosić o wskazówki, czego i gdzie szukać, aby dotrzeć do sedna usterki.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Witam
    Sprawdź pojemności po pierwotnej stronie przetwornicy C515 i C513 i po wtórnej we wszystkich gałęziach.Sprawdź też T602 s2055af czy nie jest zwarty.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    zrobiłem jedynie pomiary omomierzem , szukałem przerw , przepalonych oporników. Nie badałem napięcia, nie bardzo wiem gdzie co dokładnie mam zbadać jeśli chodzi o napięcie, gdzie to namierzyć na płycie lub schemacie. Do wyższych napięć dysponuję jedynie multimetrem.
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Posłuchaj rad kolegi mgow, zrób to co napisał, dodatkowo możesz przylutować połączenia w kolektorze tranzystora WN i zmierzyć napięcie na elektrolicie sieciowym( powinno być ponad 300V).
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Kolego miałem ten sam problem , te same objawy i okazało się że walnięty był trafo-powielacz.
  • Poziom 13  
    Witam ponownie. Oj to, jeśli trafopowielacz to droższa sprawa, a czy podejdzie jakiś inny od innego telewizora? Narazie wymieniłem elektrolity, które dzisiaj kupiłem: c521, c522, c515, c513, c519, c528, c524. Kupiłem też 150µf/400V zamiast 150µf/385V (c508), ale jego jeszcze nie wymieniłem, ponieważ niejestem pewien czy może być te 15V mocniejszy?. Wymieniłem też tranzystor T602 (S2055AF) na zamiennik 34WBU508AF. Nie wiem też gdzie mam przylutować czarny kabelek K415 wychodzący z układu od lampy kineskopowej. Efekt jest teraz taki że telewizor po włączeniu do sieci oraz wciśnięciu ''power'' ładnie się włancza do stanu czuwania i świeci czerwona dioda, lecz gdy włączę go dalej z pilota lub z przedniego panelu pstryknie , dioda zgaśnie i niema obrazu, potem gdy go wyłączę z pilota znowu pstryknie i świeci czerwona dioda. Proszę was bardzo o podpowiedź, co dalej mam zrobić, może dokupić resztę elków w innym sklepie i dalej powymieniać?
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Witam
    To teraz może być problem. Jeżeli wszystkie napięcia są prawidłowe i układ TEA2029C ma prawidłowe 12V i wystawia impulsy H to możesz mieć zgodnie z sugestią macieja uszkodzony trafopowielacz. Prawdopodobnie masz zamontowane trafo M12-26 (FBT40059=HR7227).
    Sprawdź kondensator C604 przy trafku sterującym HOTa . To pstrykanie to nie jest czasami syczenie?
    Włącz tv w ciemnym pomieszczeniu i obserwuj okolice trafa może zobaczysz jakieś niebieskie iskrzenie co będzie jednoznaczne.
    Ten czarny przewód zgodnie ze schematem łączy masy płytki kineskopu z płytą główną K415-->G603 W603
  • Poziom 43  
    msgow napisał:

    Włącz tv w ciemnym pomieszczeniu i obserwuj okolice trafa może zobaczysz jakieś niebieskie iskrzenie co będzie jednoznaczne.


    No nie wiem czy akurat w Siestach warto ryzykować takie obserwacje. Choć faktycznie było by to jednoznaczne. Poza tym - nie wiadomo ile razy już włączany z ewentualnymi przebiciami i czego tam się spodziewać. Warto chyba zajrzeć do archiwum, poczytać dokładniej o podobnych przypadkach.
  • Poziom 13  
    To nie było syczenie, było wyraźne pstrykanie równomiernie z pulsującą diodą w jednakowych odstępach około 1 sekundy. Teraz już nic nie pstryka, dioda stale świeci, lecz po włączeniu z pilota jest jedno pstryknięcie i gaśnie dioda, a po wyłączeniu znowu pstryknięcie i świeci dioda. Sprawdzę jeszcze jutro kondensator C604, przylutuje tą mase K415 i wykonam obserwację w ciemni. Jak również wieczorkiem napiszę, jakie są rezultaty. Pozdrawiam.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Ale Panie klon nr 87, jak wyżej napisałem ja jeszcze nie wymieniłem tego kondensatora ponieważ niemiałem pewności czy on nie pogorszy usterki tak więc na miejscu c508 jest jeszcze orginał, a w tym sklepie w którym byłem niestety niemieli takiego o identycznych parametrach.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Kolego klon nr87 nie pisz że wpuszczamy w maliny bo w tych tv trafa noki często siadały. Z tymi co miałem odczynienia serii siesta 2 i siesta 3 to w większości przypadków było niestety trafo. (Moje doświadczenia z tymi TV)
    Kondensator na 400V spokojnie może być zastosowany.
    Zgadza się ja nie twierdzę tylko przypuszczam
    Pozdrawiam
  • Poziom 1  
    msgow napisał:
    Kolego klon nr87 nie pisz �e wpuszczamy w maliny bo w tych tv trafa noki cz�sto siada�y.


    To ze czesto siadaly nie oznacza obligatoryjnie ze tu tez odrazu siadlo.Ja dzisiaj tez mialem przypadek w siescie i tez na sluch mysle trafo [mialem setki takich] a po dokladniejszych pomiarach okazalo sie ze guzik a nie trafo. przestrzegam przed takimi tezami zwlaszcza na odleglosc.
    Oczywiscie kondek moze byc na 400v, to byla ironia z mojej strony. swiadczy to o poziomie wiedzy dareczekss.
    Pa!
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    "Wymieniłem też tranzystor T602 (S2055AF) na zamiennik 34WBU508AF"
    Wmontuj S2055AF (jak jest dobry bo ten tranzystor co wstawiłes nie jest zamiennikiem .
    S2055AF ma wbudowana Damper diode jak jużto BU508DF raczej powinien być wstawiony jak nie masz dostępu do oryginału.
    Sprawdź prawidłowość napięć i jak sie zachowują w chwili włączenia czy sa znaczące spadki na którejś z gałęzi . No i warto sprawdzic czy tea wystawia impulsy H sterujace HOT em
  • Poziom 13  
    Moj poziom wiedzy o naprawach TV jest bliski zeru, ale to dlatego jestem w tym dziale, mam 17 lat i teraz postanowiłem rozszerzyć swoje zajęcia, niczego nie ukrywam wiec nie ma Pan powodu się naśmiewać ze mnie Panie klon nr 87. Mógłbym pana zaskoczyć w temacie DVB-S lub w GSM, ale serwis telewizorów jest mi jeszcze trochę obcy. Mam nadzieję, że z pomocą serwisu elektroda.pl dowiem się dużo przydatnych i ciekawych rzeczy.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    dareczekss napisał:
    Moj poziom wiedzy o naprawach TV jest bliski zeru, ale to dlatego jestem w tym dziale, mam 17 lat i teraz postanowiłem rozszerzyć swoje zajęcia, niczego nie ukrywam wiec nie ma Pan powodu się naśmiewać ze mnie Panie klon nr 87. Mógłbym pana zaskoczyć w temacie DVB-S lub w GSM, ale serwis telewizorów jest mi jeszcze trochę obcy. Mam nadzieję, że z pomocą serwisu elektroda.pl dowiem się dużo przydatnych i ciekawych rzeczy.

    Oj się dowiesz naprawdę ciekawych...

    klon nr87- do setki dojdziesz????

    zdradź tą tajemnicę i tak zostaniesz ustrzelony niestety Hans Klos działa. :cry:
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Dziś mam na stole z podobnymi objawami. Załącza się na 1 sekundę z chwilowym głośnym nierównym piskiem (+B = 121V i jest prawidłowe)- brak WN, brak żarzenia, odpięcie wszystkich nóg trafa oprócz +B i kolektora HOTa i efekt ten sam. Zamiast trafa wsadziłem żarówkę i było słychać prawidłową prace odchylania... Wniosek jeden M12-39 do wymiany. Czekam na HR8157. Dam znać po wymianie czy pomogło.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Przywróciłem z powrotem na oryginalny tranzystor T602 (czyli S2055AF), wymieniłem jeszcze c604, c616, c565, c508 na nowe, przylutowałem kabelek K415 do W603, obserwowałem trafopowielacz w ciemni przy włączonym zasilaniu i nie zauważyłem żadnego iskrzenia. Efekt jest taki, że teraz gdy włącze telewizor do sieci pali się czerwona dioda (w stanie czuwania) a gdy nacisne ''power'' na pilocie, słychać że telewizor prawidłowo się włancza, dioda przestaje świecić, ale telewizor włancza się na około 1,5 sekundy i można zauważyć że kineskop zaczyna się rozświetlać ale zaraz zgaśnie. Natomiast, gdy włącze go z powrotem w stan czuwania zapali się czerwona dioda.
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Witam. Po wstawieniu HR8157 TV działa poprawnie. Jak widać trafa NOKII to standard :/
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc a w szczególności dziękuję użytkownikowi msgow oraz dominik123. Temat zamykam.