Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alan 78 plus /maxon A/ kiepski odbiór

gr86 03 Mar 2009 13:41 2055 7
  • #1
    gr86
    Level 16  
    Witam szanownych kolegów

    Problem polega na tym że radyjko działa tylko podczas odbioru słychać, że ktoś nadaje, ale bardzo kiepsko, nawet niezrozumiale, ciężko to określić, ale tak jakby był strasznie słaby sygnał, przepraszam za wyrażenie ale to tak jakby ktoś pierdział wcześniej wszystko działało super a z czasem sie pogorszyło, radyjko kupione używane i ja jesszcze nei integrowałem w nie, ale po ściągnięcu obudowy widać że ktoś wcześniej przy nim grzebał, jest przestrojone na 400 kanałów, wykluczam wine anteny, bo testowałem w 2 innych autkach gdzie tam cb śmiga jak złoto więc prawdopodobnie radyjko coś boli, moje pytanie brzmi gdzie zacząć poszukiwania co pomierzyć i gdzie, wszystki sugestie jakie macie to proszę napiszcie,
    szukałem info na forum ale nic podobnego nie znalazłem
    aha radyjo jest na procku maxon 2204446a

    jeszcze takie małe pytanko, bo nie pamiętam czy na wyświetlaczy ma być znaczek PL, bo w robocie mam też alana 78 i tam jest a u mnie nie ma,
  • #2
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Wymienić IC103 KIA7217AP na nowy. I przestanie "bąki puszczać".



    Pozdrawiam.
  • #3
    gr86
    Level 16  
    a jak można sprawdzić czy to napewno ten układ
  • #4
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Podstawowym napięciem na wyjściu układu jest połowa napięcia zasilania czyli około +6,5V na nóżce 10 , IC301 KIA7217AP.

    Pomierz i zobacz co i jak ???


    Pozdrawiam.
  • #5
    gr86
    Level 16  
    wymieniłem układ IC103 KIA7217AP i po wymianie to w głośniczku nic nie słychać, a na nóżce 10 jest 9,7 V gdzie popełniłem błąd?

    Proszę o podania prawidłowych wartości napięć na wszystkich nóżkach tego układu kia bo już nei wiem co jest
    Pozdrawiam gr86
  • Helpful post
    #6
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Oby te KIA7217AP , które kupiłeś nie były "malowankami".

    Na początku marca w jednej z hurtowni elektronicznej kupiłem KIA7217AP w ilości 10sztuk i tylko jedna była sprawna. Dziwne bo były dwie różne obudowy , podobne ale jedna była jakby chuda a druga gruba. I ta "grubsza" działała a 9 sztuk "chudych" miało na wyjściach (nóżka 10) różne dodatnie napięcia (+9V do +zasilania).


    Pozdrawiam.
  • #7
    gr86
    Level 16  
    ja własniemiałem taką sytuacje że miałem do wyboru 2 obudowy taką wyższą i taką samą jak miałem zamontowaną w radyjku i już 2x takie kupiłem i obie nie działają, ta ja ide jeszcze kupić tą inną i bede przeprowadzał próby<oby działało> pozdrawiam gr86
  • Helpful post
    #8
    birband
    Level 23  
    Do informacji kolegów. Na rynku jest dostępnych parę wersji tych układów. A różnią się również wyprowadzeniem do radiatora. Już zbyt dobrze nie pamiętam, ale w jednym wypadku był to pin 9 w innym 5. Jedno jest pewne bez podkładki izolującej od strony masy nie będą one chodzić. Warto to sprawdzić przed montażem. Generalnie na radiatorze powinien być potencjał masy.