Nie. Nic mnie nie zmyliło. Nadal twierdzę że to jest 4 a nie 8.
Chyba już wiem o co Ci mogło chodzić. O to że odbiornik musi próbkować o wiele częściej żeby nie pogubić danych (i potem programowo uśrednia wyniki).
A mi chodziło o teoretyczną częstotliwość próbkowania bo to ona mówi ile bitów można przesłać przy danej częstotliwości próbkowania (przy prostej transmisji „0” i „1”). Inaczej mówiąc mi chodzi o czestotliwość próbkowania przy nadawaniu.
Dodano po 1 [minuty]:
Tutaj akurat jesteśmy zgodni ;p
Chociaż moja praca to będzie raczej budowa nadajnika i odbiornika (nie wiem jakiego - QAM?). Algorytm to potem.
Dopiero ja zacznie działać to przerzucę endokder/koder do wnętrza uP.
Chyba już wiem o co Ci mogło chodzić. O to że odbiornik musi próbkować o wiele częściej żeby nie pogubić danych (i potem programowo uśrednia wyniki).
A mi chodziło o teoretyczną częstotliwość próbkowania bo to ona mówi ile bitów można przesłać przy danej częstotliwości próbkowania (przy prostej transmisji „0” i „1”). Inaczej mówiąc mi chodzi o czestotliwość próbkowania przy nadawaniu.
Dodano po 1 [minuty]:
Pittt wrote:A Shannon tak się napracował... oczywiscie ze sie napracowal. ale ile napracuje się kolega atom aby te 88 kbit uzyskac - zaimplementować algorytm, az boje sie myslec.l
Tutaj akurat jesteśmy zgodni ;p
Chociaż moja praca to będzie raczej budowa nadajnika i odbiornika (nie wiem jakiego - QAM?). Algorytm to potem.
Dopiero ja zacznie działać to przerzucę endokder/koder do wnętrza uP.