Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirlpool AWM 6081 - pali rezystor R20 - 100 ohm

yaris007 04 Mar 2009 13:08 8126 14
  • #1 04 Mar 2009 13:08
    yaris007
    Poziom 12  

    Witam
    Prośba o radę.
    Wypaliło mi na programatorze rezystor R1 = 100Ω/2W i kondensator CR4 wymieniłem i cały czas pali rezystor R1, napięcie na nim jest 8,80 V a z drugiej strony 11,50 V . Jaka może być przyczyna???

    Pralka Whirlpool AWM 6081 - pali rezystor R20 - 100 ohm

    0 14
  • #2 04 Mar 2009 13:20
    Alf73
    Poziom 11  

    Sprawdź jakie elementy są w gałęzi za opornikiem. Oczywiście elementy czynne ( diody tranzystor scalak). Coś pobiera prąd i musisz dowiedzieć się co . Może być taka sytuacja że moc rezystora który wymieniłeś jest mniejsza i dlatego go pali.
    . Spadek napięcia na oporze świadczy o zbyt dużym poborze prądu, możesz metodą odłączania gałęzi, dowiedzieć się gdzie ten prąd zasuwa.

    W pierwszej kolejności sprawdź diodę Zenera

    0
  • #3 04 Mar 2009 18:28
    yaris007
    Poziom 12  

    Dioda Zenera jest OK . Nie mam pojęcia co dalej???

    0
  • #4 04 Mar 2009 19:38
    Alf73
    Poziom 11  

    Jakie jest napięcie na Zenerce ? na jakie elementy idzie zasilanie zza rezystora? czy zrobisz foto strony druku ? z możliwością zaznaczenia elementów?
    Oczywiście brak śladów wody w elektronice .... kondensatory sprawne ( nie grzeją się)

    0
  • #5 04 Mar 2009 20:11
    empan
    Poziom 10  

    Z tego co widzę, to R20 jest rezystorem pracującym w układzie przetwornicy impulsowej na układzie Viper 20.
    Więc radziłbym wymienić układ i dokładnie sprawdzić pozostałe elementy przetwornicy.I odsyłam do literatury Link

    0
  • Pomocny post
    #7 04 Mar 2009 21:07
    TONI_2003
    Moderator

    Witam.
    :arrow: yaris007
    Popraw ten temat postu bo i tam i w postach namieszane, że ktoś z potomnych nie połapie się w tym mętliku.
    R1 = 100Ω/2W
    R20 = 39Ω
    Sprawdź w końcu ten R20 porządnie i podmień VIPer20A inaczej nie dojdziesz do ładu...
    Pralka Whirlpool AWM 6081 - pali rezystor R20 - 100 ohm

    PS.
    Sprawdź, zmierz cewkę LB1. :D

    1
  • #8 04 Mar 2009 22:17
    yaris007
    Poziom 12  

    Wymieniłem Zenera, R20, Viper20 i dalej to samo . :(O

    0
  • Pomocny post
    #9 05 Mar 2009 00:31
    eeban
    Specjalista AGD

    yaris007 napisał:
    Wymieniłem Zenera, R20, Viper20 i dalej to samo . :(O


    ale warystora vr4 nie :cry:

    0
  • #10 05 Mar 2009 07:48
    yaris007
    Poziom 12  

    Wielkie dzięki wymieniłem warystor vr4 i praleczka jak nowa ;).

    Pozdrawiam i dzieki :D

    1
  • #11 28 Sty 2012 19:26
    bigdomel
    Poziom 9  

    Chyba mam ten sam problem co Ty.
    Mógłbyś mi napisać jaka konkretnie diode Zenera powinienem kupic?

    0
  • #12 29 Sty 2012 22:06
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wartość zenerki jest nadrukowana na jej obudowie , jest tam 4V7 .

    0
  • #13 14 Kwi 2013 22:53
    aTomekk
    Poziom 10  

    Witam
    Problem dotyczy podobnej pralki model AWM 6091. Po załączeniu programu, pobiera wodę, grzałki działają jednak po jakimś czasie słychać było tylko jak przekaźniki działają co kilkanaście sekund i programu nie kończy. Okazało się, że okopcone są elementy dookoła scalaka IC1: zdjęcie z tematu: link

    Wydawałoby się, że stało się to przez to, że jedna z nóżek przekaźnika mocy była rozlutowana jednak co mogło być przyczyną rozlutowania się tej nóżki? Mogło to być tylko z winy scalaka?

    Mógłbym bez pytania powymieniać elementy i tak próbować to naprawić, jednak po załączeniu pralki nie chcę składać nowego zamówienia na części. Jakieś rady co jeszcze ewentualnie sprawdzić?

    0
  • #14 15 Kwi 2013 02:57
    peter falk
    Specjalista AGD

    aTomekk napisał:
    słychać było tylko jak przekaźniki działają co kilkanaście sekund i programu nie kończy.

    Szczotki silnika dobre?
    aTomekk napisał:

    Wydawałoby się, że stało się to przez to, że jedna z nóżek przekaźnika mocy była rozlutowana jednak co mogło być przyczyną rozlutowania się tej nóżki? Mogło to być tylko z winy scalaka?

    Teoria spiskowa dot. IC1?
    Czytaj lub oglądaj mniej kryminałów - będziesz zdrowszy.

    0
  • #15 15 Kwi 2013 09:20
    aTomekk
    Poziom 10  

    Szczotki sprawdziłem i są dobre - tzn. jeszcze z dobry centymetr się wysuwa. Mam już teorię na ten temat, że jeżeli wydaje mi się, że zawiniły w awarii szczotki - to tylko mi się tak wydaje. Komutator też wyglądał jak w innych działających silnikach jakie w życiu widziałem. Łożyska też dobre. Silnik wydaje się być w porządku.

    Jak grzałka grzeje, sprawdzić ją czy można darować sobie? Sprawdzę na pewno okablowanie do silnika.

    EDIT:
    Dodam, że żaden błąd nie wyskakuje. Drzwi się blokują po załączeniu programu (zamek raczej sprawny). Wodę wypompowuje (pompa sprawna) ale nie wywirowało (silnik kręcił podczas prania w obie strony - sprawny raczej) - pralka jakby gubiła się w programie i robiła nie to co powinna. Na przykład przy praniu na 40 stopni grzałka grzeje, a na 60 stopni już nie (relacja mamy - wg mnie przeskakuje na płukanie albo coś). Pojemnik hydrostatu jest czysty. Sam hydrostat jakoś się czyści? Przewodom całej elektryki się poprzyglądałem i ich stan fizyczny zdaje się być dobry.

    Przylutowałem nóżkę przekaźnika. Rozumiem, że scalak jest na pewno do wymiany? Coś jeszcze zamówić do płytki? Wezmę dwa te scalaki, jak ktoś będzie miał podobny problem, a uda mi się to naprawić to mógłbym go odsprzedać ;p

    EDIT2:
    Niczego nie wymieniałem. Poskładałem i działa. Podziękowania dla użytkownika zhudomel

    0