Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

2 migające diody LED, na układzie z lampki solarnej

04 Mar 2009 19:20 2920 5
  • Poziom 12  
    Mam problem, zrobiłem sobie dekoracje (taka kula szklana) która jest podświetlana diodą LED. Baterie słoneczne są na dachu, płytka z aku jest w pokoju, wszystko to jest z lampy solarnej. Chciałem aby ta kula mrugała na 2 kolory (tak aby dodać jakiegoś "ruchu"), i tu jest problem, mam 2 diody mrugające podłączyłem je tak jak na linku poniżej:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1183578.html

    I tu jest problem, na tranzystorze są zbyt duże straty, jedna dioda tylko mruga :| i tu też moje pytanie, czy można zrobić by 2 diody migały bez większych strat?.

    Jeśli nie będzie się dało to będę musiał się nieźle nakombinować, chociaż myśle, że najwyżej zrobię taki układ z tym, że na 2 aku. ale znów będę musiał wszystko łączyć na nowo...

    z góry THX
    pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    A może dioda dwukolorowa ?
    Na przemian miga na czerwoni i zielono.
  • Poziom 12  
    OoO, nie wiedziałem, że takie są :D
    może później kupie (jak będzie w sklepie), ale i tak nie ma 100% pewności, że będzie działać. wydaje mi się, że to wina mA, bo daje ok. 20 mAh tylko :| , a nie wiem jak można to zwiększyć.
  • Poziom 34  
    Tylko dokładnie opisz o co ci chodzi. W googlach nie znalazłem prawidłowej nazwy tej diody , są tez takie z 3 nóżkami oczywiście trzeba do nich dorobić sterowanie.Więc mogą ci coś takiego wcisnąć.
  • Poziom 12  
    Wiecie co, zauważyłem coś dziwnego. Mam migające led (kolory: zielony,niebieski,biały), gdy podłączam diodę zieloną do 2 aku to miga tak jak powinna, ale jak już ją podłącze do tej elektroniki od lampy solarnej to świeci jak by to była zwykła dioda. Może ktoś wie dlaczego się tak dzieje :?: , biała dioda wczoraj jeszcze działała na tej elektronice, dziś już nie. Niebieska też wczoraj działała, dziś już ledwo co się świeci. Nie wiem o co chodzi :| , mam nadzieje, że ktoś mi pomoże.
    Nie wiem czy to może mieć związek z tym, ale od płytki do diody idzie z 5m kabla z tego ok. 1,5m jest pozwijane w kółko, ale zwykłe diody działają bardzo dobrze, a tamte powyżej też działały kilka godz. temu...
    aha, aku dałem do ładowarki, full naładowany, i nic to nie pomogło.