Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem mz es 6v

fazior 05 Mar 2009 07:26 4065 10
  • #1 05 Mar 2009 07:26
    fazior
    Warunkowo odblokowany

    Witam mam problem z mz 175/2 es 6v przerobiony na 250 w ubiegłym roku kupilem regulator elektroniczny i nowy akumulator i tzw dobry fachowiec od motorów mi go podpial ale cały czas był problem.problem polega na tym iz gdy sprawdzam ładowanie na pradncy strasznie skacze 8-12-14-9-7i itd
    po wyjsciu z regulatora jest to samo czy to jest pradnica pradu stałego czy moze zmiennego. sprawa dotyczy regulatora gdyz stary był na 4 kable nowy elektroniczny jest na 3 i sa 2 kable zmostkowane (ale czy dobrze)
    pytanie 1
    czy akurat w tym motorze moze byc pradnica pradu zmiennego
    pytanie 2
    czy takie odczyt na mierniku moze byc spowodowane regulatorem czy tez pradnica
    pytanie 3
    jak te kable zmostkowac przy kolejnym nowym regulatorze
    pozdrawiam wszystkich zajmujacych sie tym tematem

    0 10
  • #2 05 Mar 2009 14:59
    kamil_Ziomek
    Poziom 19  

    Po pierwsze to napięcie mierzy się na akumulatorze podczas włączonego silnika i zaświeconych świateł. Napięcie 6V od czego ty masz ten regulator ( zrób zdjęcie). Napięcie w instalacji 6V powinno wynosić 7,2V.

    Skoki napięcia mogą być spowodowane błędami miernika w polu magnetycznym.

    Najlepiej narysuj jak to jest podłączone a i tak raczej masz prądnice prądu stałego bo innego na 6V to tam nie było.

    0
  • #3 05 Mar 2009 20:54
    fazior
    Warunkowo odblokowany

    to jest ten regulator i to chyba on wali sprawe bo dzis mierzyłem jeszcze raz to z pradnicy jest 12-13V a na aku to 14-19 tak strasznie skacze i jak motor chwile pochodził to az gotowało aku a jest nówka dobrze ze go szlag nie trafił bo troszke na nim pojezdziłem jesienia. lae zeby to była wina regla bo prodnica to raczej nie przypominam ze instalacja 6V ale jeszcze cikawi mnie ta pradnica ze ma az 12-13V ładowania
    problem mz es 6v

    Dodano po 3 [minuty]:


    DF do "wzbudzenie", zacisk 51 do "+6V", D+ do "szczotki" i zacisk 61 też do "szczotki". Obudowa do masy.

    takie jest połaczenie i to chyba jest ok

    0
  • #5 06 Mar 2009 09:48
    fazior
    Warunkowo odblokowany

    tak tylko ze ten regulator co mam elektroniczny jest na 3 wsówki nie na 4 j
    ak te stare co były i mysłe ze to jest dobrze podpiete tu jest link
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...6v+mz+es&sid=1a205fdb380255071ff393b080d15373
    tu jest tak samo napisane ze tak ma być podłaczone takze juz nie wiem
    zreszta jak był zle podpiety to i tak juz po nim

    Dodano po 1 [minuty]:

    aha pradnica jest ta i to jest ten motor nawet z tego schematu korzystam tylko ze regulator jest inny niz na schemacie
    jak juz pisalem na schemacie jest na 4 kable oraz masa a nowy regulator jest na 3 kable i masa

    Dodano po 47 [sekundy]:

    i to ma chodzic na tym regulatorze elektronicznym

    Dodano po 5 [minuty]:

    nowy reg. szcz. +6 wzb.



    d+ 51 DF
    61





    tak to wygłada

    Dodano po 5 [minuty]:

    ale to wyszło
    ok wiec to opisze do regulatora gdzie pisze Uzn-6v szcz. jest podpiete 2 kable jeden z pradnicy D+ a drugi ze stacyjki 61 do styku+6V podpiety jes akumulator czyli 51 o do Izn-10A wzb.jest podpiete DF czyli wzbudzenie



    POMOCY
    juz mi brakuje pomysłow u kumpla w simsonie takie same bóle i tez spradzałem ładowanie i to co u mnie miernik wariuje a w autach sprawdzaełem i jest wszystko ok
    wiec wykluczam opcje badziewnego miernika

    0
  • #6 07 Mar 2009 18:10
    fazior
    Warunkowo odblokowany

    juz teraz wiem na bank ze ten moj miernik jest do bani ale teraz to juz wcale nie mam ładowania w motorze

    0
  • #7 08 Mar 2009 10:09
    fazior
    Warunkowo odblokowany

    fazior napisał:
    to jest ten regulator i to chyba on wali sprawe bo dzis mierzyłem jeszcze raz to z pradnicy jest 12-13V a na aku to 14-19 tak strasznie skacze i jak motor chwile pochodził to az gotowało aku a jest nówka dobrze ze go szlag nie trafił bo troszke na nim pojezdziłem jesienia. lae zeby to była wina regla bo prodnica to raczej nie przypominam ze instalacja 6V ale jeszcze cikawi mnie ta pradnica ze ma az 12-13V ładowania
    problem mz es 6v

    Dodano po 3 [minuty]:


    DF do "wzbudzenie", zacisk 51 do "+6V", D+ do "szczotki" i zacisk 61 też do "szczotki". Obudowa do masy.

    takie jest połaczenie i to chyba jest ok

    0
  • #8 08 Mar 2009 19:04
    kamil_Ziomek
    Poziom 19  

    Miernik wariuje od cewki wysokiego napięcia i pola magnetycznego alternatora więc w aucie jakbyś go dał na silnik i mierzył napięcie to byś miał tak samo (tani sprzet już tak ma) Co się teraz stało że nie masz ładowania??

    0
  • #9 09 Mar 2009 20:29
    fazior
    Warunkowo odblokowany

    Chyba całkiem regulator szlag trafił ??
    sprawdzałem miernikiem diode i kolega mowił ze jesli podepne żle bieguny z miernika do diody to ja spale bo nawet najmniejsze napiecie zle podpiete pali diode.
    nie wiem czy to prawde ale wierzyc mi sie nie chce po to jest miernik moim zdaniem zeby mozna cos takiego sprawdzic
    a juz wkrotce kupie nowy regulator a jak to nie pomoze to i nowa pradnice i bedzie musiało byc tylko z pradnica moze byc mały problem

    0
  • #10 09 Mar 2009 21:30
    kamil_Ziomek
    Poziom 19  

    To zależy jakie diody. Do led to chyba trzeba podpiąć napięcie powyżej 4V a do zwykłych prostowniczych to miernik Ci nie wystarczy bo mają duże napięcie przebicia a żeby ją spalić od zwarcia też trzeba prądu.

    0