Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz komputerowy ma przebicie

DomanReal 05 Mar 2009 08:52 4594 6
    DomanReal
    Level 12  
    Witajcie. Dzisiaj włączam sobie komputer no i położyłem ręke na obudowie a tu mnie siekło prądem :| Posprawdzałem czy jakiś kabelek sie nie urwał i nie dotyka obudowy, ale nie. Problem tkwi w zasilaczu. Teraz masa zasilacza jest pod lekkim napięciem, napięcie nie jest ogromne, ale na tyle wysokie że denerwuje :| co więcej pod komputer mam wzmacniacz gdzie obudowa jest z metalu, i na niego też przechodzi ten nieznany prąd. Znajomy polecił mi zrobienie pewnego tricku - dwa kondensatory ceramicznie z którymi połączone jest zasilanie i masa czyli obudowa wywalić. Tak więc zrobiłem, jednak nic to nie dało - wtedy myślałem jeszcze że zasilacz ma jakieś przebicie na obudowę, ale nie. W tej chwili zasilacz leży obok komputera, obudowy nie mają ze sobą styku, oczywiście komputer włączony, a mimo wszystko kopanie nie ustępuje. Zasilacz ma 450 W, kupiony w listopadzie. Ja sie ucze i nie mam zbytnio pieniędzy na zakup nowego zasilacza, więc chce spróbować naprawić ten, z elektroniką mam troche doświadczenia więc same naprawy to będzie ta łatwiejsza sprawa - najgorsze oczywiście zdiagnozowanie źródła przebicia i jego wyeliminowanie. Proszę o pomoc :(:(:(

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam jeszcze że komputer jest podłączony pod uziemienie bardzo prymitywne - kabelek przylutowany do obudowy z drugiej strony zaczepiony o niezaizolowaną część rury grzejnikowej. Dodam jeszcze że te kopanie na jakiś czas ustępuje, potem wraca z powrotem i tak w kółko.
    adamjur1
    Level 41  
    CZyli wnioskuję że instalację masz dwużyłową, gniazdo z bolcem lub nie.
    To uzienienie obudowy do kaloryfera to kaskaderka!!!
    I wyjęcie z zasilacza kondensatorów filtra p/zakłoceniowego - też.
    Nie wiem czy wiesz, ale zasilacze komputerowe są wykonane w technologii impulsowej, i nie są izolowane od sieci. Tak więc przy niekorzystnym układzie podłączenia w instalacjach TNC gdzie jako ochrona p/porażeniowa zastosowane szybkie wyłączenie w oparciu o "zerowanie" czyli przewód N w gniazdku jest zmostkowany z bolcem, lub nie ma bolca w gniazdku, może na obudowę urządzenia przenieść się napięcie sieci.....
    Opsz jak masz to wszystko podłączone do sieci.
    Pozdr.J.
    DomanReal
    Level 12  
    Ok, skoro te kondensatory mają tam być to dziś po szkole wstawię je tam z powrotem.
    Jak to mam podłączone ? A no tak że w gniazdku są 2 bolce - faza i 0 ale bolca nie ma. Czy jak w zasilaczu zmostkuję 0 i ten środkowy bolec to to kopanie minie ?
    No i dlaczego to się stało akurat dzisiaj, no bo przecież wczoraj jeszcze było ok i przez zeszłe 4 lata też... dopiero dziś się coś stało.
    niutat
    Level 36  
    Witam, w żadnym wypadku nie możesz mostkować przewodów sieciowych w zasilaczu!, w przypadku odwrócenia wtyczki czy przełączenia do innego gniazda będziesz miał pełną fazę na bolcu i wszystkich obudowach do niego podłączonych. Jedynym wyjściem jest zamontowanie gniazda z bolcem i połączenie bolca do przewodu zerowego ale tylko w gnieździe.
    Powodem pojawienia sie napięcia na obudowie może być nieuziemiona listwa zasilająca z filtrem przeciwzakłóceniowym.
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    adamjur1 wrote:
    Nie wiem czy wiesz, ale zasilacze komputerowe są wykonane w technologii impulsowej, i nie są izolowane od sieci. Tak więc przy niekorzystnym układzie podłączenia w instalacjach TNC gdzie jako ochrona p/porażeniowa zastosowane szybkie wyłączenie w oparciu o "zerowanie" czyli przewód N w gniazdku jest zmostkowany z bolcem, lub nie ma bolca w gniazdku, może na obudowę urządzenia przenieść się napięcie sieci.....
    Opsz jak masz to wszystko podłączone do sieci.
    Pozdr.J.

Zacznij bajki pisać...
    bo:
    1. ZASILACZ IMPULSOWY JEST IZOLOWANY OD SIECI.

do autora tematu:
    2. ok. połowa napięcia sieci przenosi się na masę komputera z powodu filtru przeciwzakłóceniowego (dzielnik na 2 kondensatorach).
    3. Jak się nie znasz to nie grzeb w urządzeniach zasilanych z sieci!
    4. Nie podłączaj urządzeń elektrycznych nie mających uziemienia do jakiejkolwiek instalacji oprócz elektrycznej!
    5. Poproś kogoś kto się ZNA żeby dodał Ci przewód PE lub przynajmniej zerowanie w gniazdku. ZNA, a nie tylko potrafi trzymać w ręce młotek i śrubokręt.
    6. W ostateczności to lepiej jak poczujesz mrowienie z powodu tego nieuziemionego filtru w zasilaczu i przepływie prądu <1mA niż trzymając ręką kaloryfera dotkniesz obudowy na której jest faza 230V.
    DomanReal
    Level 12  
    Dzięki za odpowiedzi. Chyba winowajcą nie jest zasilacz, a moja listwa. Otóż gdy komputer był całkowicie odłączony złapałem kabla sygnałowego od monitora i też mnie trzepło :| Więc albo to wina monitora albo listwy. Co robić dalej ?

Dodano po 2 [godziny]:

No jak, nie wiecie ?