Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa sektora rozruchowego

Kegeer 05 Mar 2009 08:57 8686 15
    Kegeer
    Level 10  
    Witam,

Mam taki problem:
    Wieczorem wyłączam kompa i wszystko gra, rano włączam i widzę coś takiego:

Gdy wybieram pierwszą opcję i naciskam Enter, komp się resetuje, zaś gdy drugą, wyświetla się taki oto ekran (tego nie widać na zdjęciu ale druga opcja jest identyczna, jak pierwsza):

Dodam tylko, że mam JEDNEGO Windowsa XP na dysku SATA (partycja C), na dysku uszkodzonym znajdują się wyłącznie dane.

Dodatkowo załączam screeny z BIOSu i zdjęcia dysku:

Jak naprawić ten dysk albo przynajmniej odzyskać dane?
    Matuzalem
    Level 43  
    Przy odłączonym PATA system się normalnie ładuje? - Jakoś nie jestem przekonany do końca, że to jest wina dysku.
    slvestr
    Level 32  
    Skąd wiadomo że ten drugi dysk jest uszkodzony. Czy to jest sprawdzone jakimś programem, ewentualnie dysk był podpinany pod drugi komputer.
    Z tego co widać to raczej system się wyłożył, a nie jest to wina fizycznego czy logicznego uszkodzenia dysku. Czy była podj eta próba powtórnej instalacji systemu?
    Kegeer
    Level 10  
    Po odłączeniu dysku Ultra-ATA (teoretycznie uszkodzonego) system startuje i chodzi normalnie.

Nie podejmowałem próby ponownej instalacji systemu.
    mat_ed
    Level 43  
    Jak zachowuje się sam dysk ATA podłączony do płyty głównej ? BIOS go wykrywa ? Jeśli tak to uruchom MHDD wykonaj skan 2x F4 i F8, wyniki przedstaw na forum.
    Kegeer
    Level 10  
    Na zdjęciach wyżej widać, że wykrywa...
    mat_ed
    Level 43  
    W takim razie czekamy na wyniki skanowania w MHDD. Powiemy koledze w jakiej kondycji jest dysk. Na czas skanowania dysk ustaw jako master.
    Kegeer
    Level 10  
    Mam nadzieję, że to o to chodziło;)

Kegeer
    Level 10  
    Wymiana taśmy nic nie daje...
    mat_ed
    Level 43  
    Kolego, dysk masz w stanie bardzo dobrym.
    Wpisz w google "naprawa sektora rozruchowego" i go po prostu napraw.
    Temat przenoszę do odpowiedniego działu.
    zebacz
    Level 14  
    No cóż ten cały temat wydaje mi się niezłym żartem już po pierwszym screenie. Podejrzewam że nie ma nic wspólnego z odzyskiwaniem danych.

Po pierwsze należy sprawdzić kolejność bootowania dysków w biosie !! - wygląda na to że kontrolery działają w konfiguracji PATA+SATA i jak podpinamy 2-gi dysk na PATA to system próbuje z niego bootować.

Komunikat z drugiego ekranu wskazuje na bałagan w pliku boot.ini - system szuka nieistniejącego pliku bootsect.dos na pierwszej partycji pierwszego kontrolera. Do czego służy ten plik - polecam google - jest on używany do bootowania np. dos ;-)
    - więcej info np tu http://www.microsoft.com/poland/windows2000/win2000prof/rozdzial_6/roz_6_5.mspx

Proponuję najpierw koledze przestawić w biosie kolejność kontrolerów lub wywołać przy starczie tzw. BOOT MENU (BBS) - w zależności od płyty F12, F8, ESC itp i tam wybrać bootowanie z DYSKU SATA !!!

Jak sobie kolega z tym nie pomoże to polecam adaptem ATA na USB i po wystartowaniu systemu na Windows XP podpięcie adaptera i sprawdzenie danych - myślę że dane wogóle nie znikły.

pozdr.
    zebacz
    Kegeer
    Level 10  
    1. Żart? Ja się nie śmieje...poprzednicy też raczej nie...?
    2. Przez długie miesiące wszystko działało ok, a potem nagle ustawienia nie pasują?
    3. Kolejność bootowania dysków jest dobra! Najpierw SATA potem CD-ROM i Flop

///EDIT:

Udało mi się uruchomić dysk u kumpla na starym kompie.
    Sprawdziłem MBR ale wszystko jest ok. Trochę dziwne.
    Póki co dysk działa...

Dzięki za wszystkie rady;)
    zebacz
    Level 14  
    Tak jak napisałem Twoje dane raczej nie zniknęły - jak widzę właśnie to potwierdzasz.

MBR w tym przypadku też będzie OK - po prostu Twój komputer startuje z niewłaściwego dysku.

Sprawdź z jakiego dysku komp ci startuje po podłączeniu tego dysku PATA.

Tak jak napisałem poprzednio w większości płyt głównych jest możliwość wybrania ręcznie kolejności bootowania przy starcie płyty głównej - zazwyczaj odpowiada za to wciśnięcie klawisza F8, F10, F11, F12 lub ESC w zależności od wersji biosu - jak pokaże ci się menu wyboru to wybierasz dysk SATA !!!.

Jest tylko 10 % szans że na dysku SATA miałeś założony jakiś bootmanager i to on jest odpowiedzialny za Twoje problemy - w takim przypadku trzeba się przyjrzeć sekcji rozruchowej dysku SATA a nie PATA.

pozdr.
    zebacz

P.S. Pamiętaj że większość nowych biosów ma nie tylko kolejność bootowania HDD, CDROM, FDD itp ale jest jeszcze dodatkowa sekcja dotycząca kolejności bootowania samego HDD (osobne ustawienie) i to właśnie tam wybiera się kolejność bootowania dysków !!!

Przykład - czasem po włożeniu pendriva do kompa i restarcie otrzymujemy komunikat niewłaściwy dysk itp bo system zmienił sobie kolejność i próbuje bootować z w/w pendriva.