Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 21 GR 1257 sandcastle

Olek II 05 Mar 2009 15:11 1557 12
  • #1 05 Mar 2009 15:11
    Olek II
    Moderator

    Witam, trafił do mnie ten tel z brakiem obrazu. Po podkręceniu G2 pozioma linia. Powróciłem z G2 do stanu poprzedniego. Pomierzyłem napięcia pionu i w czasie pomiaru napięcia na nodze 6 układu TDA 3653B "omskła" się końcówka miernika i przywarłem do anody diody 6515 /1N4148/ czyli w praktyce zwarłem nogę 6 i 7 układu pionu. Od razu pokazała się bardzo jasna pozioma linia. Dioda 6515 dostała zwarcie. Wymieniłem układ pionu, diodę, a linia dalej jest. Do tego dość mocno nagrzewa się układ pionu. Na nodze 8 powinno być ok 9V jest 0. Na 5 powinno być ok 15V jest 1,7. Napięcie zasilania zamiast 26 V ma 23 V. Moje pytanie co mogło jeszcze paść?. Pozdrawiam.

    Zmieniłem trochę temat, ponieważ pion już mam a jaja są z impulsem sancastle.

    Proszę uzupełnić tytuł tematu - regulamin pkt. 11 - brak opisu usterki. [@mirex]

  • #2 05 Mar 2009 15:42
    mirex
    Poziom 43  

    Zadam głupie pytanie - nie wlutowałeś scalaka odwrotnie?

  • #5 05 Mar 2009 16:08
    irek19
    Poziom 33  

    Odlutuj zasilanie układu i sprawdż czy jest 26V. Jeśli będzie podstaw nowy układ.

  • #6 05 Mar 2009 16:34
    Olek II
    Moderator

    Irek, ten drugi wlutowany to nówka i nie malowanka, ale może być fabrycznie walnięty. Podstawię, ale jutro i dam znać. Po drugie martwi mnie ta jasna pozioma linia. Teraz G2 jej nie ściemni. Pozdrawiam.

  • #7 05 Mar 2009 20:33
    bogred
    Moderator TV

    Jeśli UG2 nie ściemnia, to może padło 200V na zasilaniu wzmacniaczy wizyjnych? To jest blisko pionu. A do tego z 200V zasilany jest generator pionu przez R3043 i C 2043 na k.2 TDA8305.

  • #8 06 Mar 2009 17:46
    Olek II
    Moderator

    Witam, jest tak:
    Układ pionu był fabrycznie uwalony. Podstawiłem drugi i obraz zamglony bardzo jasny z powrotami się pokazał czyli jakiś sukces, ale brak OSD i tu był problem myślałem że uwaliło też TDA 8305, bo brak było napięcia na nodze nr 27 /2,9V/. Podstawiłem TDA niepotrzebnie ponieważ napięcia dalej nie było uwalona okazała się zenerka 6326, 12V /TDA 3565 noga 7/. Podstawiłem nową OSD jest, ale obrazu nie ma. Teraz problem bo na nodze TDA 8305 noga 27 powinno być ok 2,9V, jest ponad 4V. Można ściemnić obraz G2. Brak treści obrazu, fonia idealna, można przełączać kanały, OSD jest. Jeśli zewrę diodę 6326, to pokazuje się obraz zamglony z powrotami i G2 nie można ściemnić jaskrawością też. Dodam że jak pokazuje się raster po podkręceniu G2, to są powroty nieregularne od góry zagęszczone i im dalej w dół to są żadsze takie same jak z zamglonym obrazem. Reasumując, jeśli ustawię G2 prawidłowo to jest OSD, głos idealny a obraz ciemny.

  • #9 09 Mar 2009 12:53
    Olek II
    Moderator

    Czyżbym został sam na placu boju?. Nikt nie miał takiego uszkodzenia?.

  • #10 10 Mar 2009 00:21
    mirex
    Poziom 43  

    No cóż, uszkodzenie zrobiłeś sobie sam przecież. Ze standardowej usterki zrobił się problem
    A my w zasadzie nic nie wiemy - może jeszcze inne elementy związane z FAST BLANKIG uszkodzone? Nic nie piszesz o standardowej wymianie 2660, 2531. Nie wiadomo czy TDA3565 wytrzymał - co poszło najpierw - 6326 czy scalak? Ten tv ma moduł SECAM?

  • #11 10 Mar 2009 08:51
    Olek II
    Moderator

    Witam, najpierw poleciał TDA 3653 w czasie pomiarów zwarcie między nogą 6 i 7. Od tego poszła zenerka przy TDA 3565 /noga 7 6326 12V/.
    Dlaczego zawyżone jest napięcie Sc na TDA 8305 noga 27 winno być 2,9V, jest ponad 4V. Napięcie to czasem spada poniżej 3,8 V i w tedy od góry chwilami pokazuje się pas obrazu szeroki ok 5 cm. Ten model ma Secam. Pozdrawiam.

  • #12 12 Mar 2009 20:25
    Olek II
    Moderator

    Witam, telewizor "se" naprawiłem. Wylutowałem diodę 6515 i jest wszystko ok. Widocznie nie toleruje tej diody. Pozdrawiam i temat zamykam.

  • #13 13 Mar 2009 00:51
    mirex
    Poziom 43  

    Oryginalnie była i było OK! Może po prostu kolejny TDA3653 to bubel i ma za duże napięcie na wyjściu Guard.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME