Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mastercook PFE-1100E- nie grzeje wody

mikhael86 05 Mar 2009 20:43 5565 24
  • #1 05 Mar 2009 20:43
    mikhael86
    Poziom 9  

    Witam,

    Problem jak w temacie. Pralka działa prawidłowo, niestety nie grzeje wody. Grzałka jest sprawna (sprawdzona multimetrem). Problem pojawił się po wymianie łożysk, najprawdopodobniej z powodu złego podpięcia przewodów do presostatu (były wpinane losowo, aż do uzyskania połączenia umożliwiającego poprawne zadziałanie pralki). W tej chwili kolejność przewodów jest prawidłowa, wszystkie programy i funkcje wykonują się tak jak powinny, oprócz grzania wody. Proszę o porady gdzie ewentualnie szukać rozwiązanie problemu?

    Pozdrawiam

    0 24
  • #2 05 Mar 2009 21:03
    axxx
    Specjalista AGD

    A może odpięty termostat pod zbiornikiem.

    0
  • #3 05 Mar 2009 21:25
    mikhael86
    Poziom 9  

    Termostat podłączony, pralkę oglądał "fachowiec" i zasugerował wymianę programatora. Kwota jaką usłyszałem za moduł + 200-300 zł spokojnie wystarczyłaby na zakup nowej pralki. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc na forum. Co ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić i w jaki sposób?

    1
  • #4 05 Mar 2009 21:31
    axxx
    Specjalista AGD

    A fachowiec sprawdził czujnik NTC w grzałce ?

    0
  • #5 05 Mar 2009 21:40
    mikhael86
    Poziom 9  

    Nie było mnie w domu podczas wizyty tego Pana. Proszę o jakieś bliższe informacje gdzie "tego" dokładnie szukać i jak sprawdzić

    0
  • #6 06 Mar 2009 07:46
    staszekf
    Poziom 32  

    Sprawdź czujnik NTC z lewej strony(grzałki) powinien mieć około 68kilo po prawej natomiast masz termostat powinien być zwarty, ale często się uszkadzają.Pozdrawiam.

    0
  • #7 09 Mar 2009 20:16
    mikhael86
    Poziom 9  

    Grzałka wydaje się nie mieć w sobie żadnych czujników, za to jeden z przewodów odchodzących od jej końca zagnieżdża się w niewielkiej puszce widocznej na zdjęciach. Co mogę dalej z tym fantem zrobić?

    Mastercook PFE-1100E- nie grzeje wody

    Mastercook PFE-1100E- nie grzeje wody

    Mastercook PFE-1100E- nie grzeje wody

    1
  • #8 09 Mar 2009 20:22
    nares
    Specjalista AGD

    Na tej "puszce" (zespolony czujnik) zmierz rezystancję. Styki białych przewodów ok.65kOhm, styki niebieskiego i czarnego, mają mieć przejście.
    Dla sprawdzania przewody zdejmij. O tym pisał staszekf

    0
  • #9 09 Mar 2009 20:29
    mikhael86
    Poziom 9  

    Po zmierzeniu:
    czarny-niebieski - zwarcie
    między białymi 66 kOhm
    Czujnik zdaje się nie mieć nic wspólnego z niesprawnością działania grzałki

    0
  • #10 09 Mar 2009 20:37
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Jesteś pewien co do tych przewodów na hydrostacie?

    0
  • #11 09 Mar 2009 20:46
    mikhael86
    Poziom 9  

    Hydrostat ostatecznie podpiął serwisant AGD, na problem z grzałka nie poradził nic. Czy rzeczywiście jest możliwe żeby uszkodzeniu uległ programator?

    0
  • #12 09 Mar 2009 20:55
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Zrób wysokiej rozdzielczości fotki modułu pooglądamy może coś znajdziemy.

    0
  • #13 09 Mar 2009 22:16
    mikhael86
    Poziom 9  

    No to prawdopodobnie jest winowajca. Na programatorze są niewielkie ślady nadpalenia ścieżek i kilka rezystorów, które nabrały nieco koloru :). Zdjęcia nie wyszły najlepiej przy słabym sztucznym świetle. Dla zainteresowanych poniżej programator i hydrostat.

    http://img15.imageshack.us/gal.php?g=img3218k.jpg

    Dodano po 33 [minuty]:

    Sprawdziłem parametry rezystorów i nie wyglądają na uszkodzone. Oczyściłem ciemny nalot ze ścieżek i także szkód nie widać.

    0
  • #14 10 Mar 2009 01:06
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Przekaźnik obok radiatora niezbyt wyraźnie widać ale wygląda jakby był do grzałki sprawdź go nie widzę jednego styku roboczego jest tylko czarna dziura.Czy te przewody które zostały wpięte to od grzałki i hydrostatu?

    0
  • #15 10 Mar 2009 20:23
    mikhael86
    Poziom 9  

    Nie bardzo wiem o co chodzi? O jakim radiatorze mowa, gdzie ten przekaźnik?

    0
  • #16 10 Mar 2009 22:00
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    A te przewody o które pytałem?

    0
  • #17 24 Mar 2009 21:02
    mikhael86
    Poziom 9  

    Witam ponownie,

    Po dłuższej nieobecności i wymianie programatora na nowy problem dalej pozostaje nierozwiązany. Spora suma w plecy :cry: Na grzałkę nie dochodzi napięcie. Przewody odchodzące od grzałki dochodzą na termostat i z tamtąd na programator. Drugi kabelek trafia na hydrostat. Jakieś pomysły?

    0
  • #18 25 Mar 2009 07:06
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Mierzyłeś czy z modułu wychodzi napięcie na grzałkę zanim zmieniłeś go?Ja bym stawiał na złe połączenie hydrostatu nawet możliwe że jest uszkodzony po złym połączeniu tak samo i moduł można uwalić przy złym połączeniu,raczej jest jeszcze pomylony przewód a to już potrzebny schemat i po kolei sprawdzić tego nikt nie zrobi za Ciebie . Zbyt pochopnie Wziąłeś się za wymianę modułu. Nie sprawdziłeś czy z modułu wychodzi napięcie do grzałki.W serwisach robią też ludzie i nie są nieomylni.

    0
  • #19 25 Mar 2009 10:21
    mikhael86
    Poziom 9  

    Pewnie ma Pan rację, ale sterta prania rosła, a doświadczenia w tej kwesti nie mam i zdałem się na sugestię serwisanta. Ma ktoś może schemat podłączenia tego hydrostatu?

    0
  • #20 26 Mar 2009 21:27
    mikhael86
    Poziom 9  

    Zamieniłem nieco kolejność przewodów na hydrostacie. Teraz jest tak:
    z wyłącznika na hydrostat przychodzi zielony przewód (N)
    bez wody zielony jest zwarty z białym (biały odchodzi na programator)
    z wodą w bębnie zwarty z czarnym (czarny idzie na termostat)
    pomarańczowe wpięte w ostatni wolny styk

    Oprócz tego zauważyłem, że jest coś nie tak z zamkiem (jak on dokładnie działa?) i zwarłem dwa skrajne przewody (teraz ok).

    0
  • #22 26 Mar 2009 22:00
    mikhael86
    Poziom 9  

    Mastercook PFE-1100E- nie grzeje wody

    W tej chwili zamienione są miejscami biały z zielonym

    0
  • #23 28 Mar 2009 21:45
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Może poproś jego to zrobi fotkę jak mają wyglądać połączenia.

    0
  • #25 10 Lis 2014 06:20
    gibonm
    Poziom 9  

    Witam

    Mam takie pytanie, co prawda dotyczące pralki PFE 700E, ale to pewnie to samo. Pralka podczas prania zasyczała i w rezultacie przestała grzać wodę, do tego zaświeciły się trzy górne diody, ale pralka skończyła prać normalnie.
    Podejrzewam, że padła albo grzałka, termostat, albo czujnik NTC.
    I tu moje pytanie, żeby sprawdzić te trzy elementy,to tak:
    - na grzałce ma być obwód zamknięty, to będzie świadczyło że jest OK?
    -na czujniku NTC (na wsuwkach białych kabli) ma być opór około 68 kiloOhm?
    - natomiast dwie wsuwki z prawej strony gdzie jest podpięty czarny i szary kabel mają mieć obwód zamknięty?

    Będę wdzięczny za pomoc
    pozdrawiam
    Marcin

    0