Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Philips 42PF7320/10-ekran śnieży kolorowo

staszek75 06 Mar 2009 11:30 7315 5
Nazwa.pl
    staszek75
    Level 11  
    Witam.Posiadam plazmę 42'' Philips PF7320/10.Problem polega na tym,że ekran czasem bardzo kolorowo śnieży,szczególnie jest to widoczne na ciemnym tle,na jasnym tle nie jest to tak bardzo widoczne.Dzieje się to niezależnie od podłączonego sprzętu(DVD,CYFRA,zwykła antena),śnieżenie jest również widoczne jeśli nie jest nic podlączone do telewizora,a np.włączę ciemne tło AV.Obraz robi się wtedy dość jaskrawy,pojawiają się miejsca gdzie śnieżenia jest mniej(środek),a po bokach(szczególnie z prawej strony)śnieżenie tworzy jak gdyby plamy.Nie zauważyłem żadnej zależności pojawiania się tego śnieżenia,tak na zimnym jak i na rozgrzanym telewizorze występuje.Nieraz przez kilka godzin wszystko jest w porządku..W trakcie śnieżenia nie zauważyłem żadnych niepokojących dzwięków,iskrzenia itp.
    Telewizor nie jest już niestety na gwarancji,proszę o poradę bo zastanawiam się czy naprawa jest opłacalna.
    Pozdrawiam.
    Plazma Philips 42PF7320/10-ekran śnieży kolorowo
  • Nazwa.pl
    arturKg
    Level 14  
    Witam,
    W tych modelach czasem kabel LVDS ( ten do screenu )jest poluzowany i po nagrzaniu robi takie figle.
    To chyba na start.
    Pozdrawiam.
  • Nazwa.pl
    staszek75
    Level 11  
    Czyli można by zacząć od sprawdzenia podłączeń kabli,czy czasem coś nie jest lużne...Nawet to nie jest takie proste,ponieważ obudowa tyłu jest częściowo przynitowana i trzeba rozwiercić nity:)
    Wielkie dzięki.
    arturKg
    Level 14  
    Powinno sie obejsc bez wiercenia zobacz dokladnie,bez pospiechu.
    Sorry za brak polskiej czcionki.
    roger269
    Level 11  
    Witam!
    Mam podobny problem z 42PFP5332/10 Philipsa. No skala zjawiska jest mniejsza, w ciemnych fragmentach obraz staje się nieostry i podlega dużemu zaszumieniu a nawet częściowej solaryzacji. Dzieje się tak po około 15-25 minutach grania. Poza tym OK. Plazma ma 15 miesięcy, a usterka zaczęła się pojawiać od 3 dni.
    staszek75
    Level 11  
    Niestety trzeba rozwiercić nity aby zdjąć tylny panel.Zrobię to jutro,ale już dzisiaj przez uchylony tylny panel poprawiłem wszystkie złącza i jest ZNACZNIE lepiej:)Mam nadzieję,że to nie przypadek.
    Czy ma sens czyszczenie telewizora sprężonym powietrzem?-oczywiście mówię o elementach elektronicznych po zdjęciu obudowy.Czy trzeba na coś bardzo uważać?Mógłbym to zrobić przy okazji zdjęcia obudowy.W komputerze zawsze mi to pomagało,sprzet działał lepiej.Proszę o radę.