Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poradnik inżyniera elektryka? Co wybrać?

cn.mooris 06 Mar 2009 23:11 4060 12
Wago
    cn.mooris
    Level 10  
    Witam

Poproszono mnie o założenie wątku i poproszenie o pomoc w wyborze chyba najważniejszej pozycji literatura w domowej bibliotece każdego elektryka.

W sieci znaleźć można mnóstwo poradników, encyklopedii, niezbędników traktujących niby o tym samym. Jedne pozycje są rozbite na poszczególne tomy, inne zawarte w jednej pozycji.

Chciałbym aby ktoś polecił mi jakiś sprawdzony tytuł który pozwoli sprostać każdemu zadaniu, znaleźć współczynnik, metodę rozwiązania etc. Jeżeli ktoś ma wydać na książkę niemało pieniędzy niech nie będą one wyrzucone w błoto.

Z góry dziękuję za okazane zainteresowanie i pomoc.
  • Wago
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kiedyś to można by polecić PBUE, teraz polecam PN-IEC 30364
    Każdy poczciwy inżynier powinien to mieć w swojej bibliotece :D
  • Wago
    alfaam
    Level 19  
    1 Instalacje Markowskiego;
    2 Pomiary Kuprasa;
    3 Poradnik Montera Elektryka WNT, nie wiem czy były wznowienia ale pozycja zacna.
    andziul
    Level 13  
    Polecam "Poradnik projektanta elektryka" Julian Wiatr
    profbolek
    Level 12  
    alfaam wrote:
    1 Instalacje Markowskiego;

Mógłby kolega podać pełny tytuł? Bo znalazłem tylko MARKOWSKI - Instalacje Sanitarne i Grzewcze, a poczytałbym.
    alfaam
    Level 19  
    Instalacje Elektryczne Henryk Markiewicz.
    Jeśli chodzi o pozycję pana Wiatra to wywołała sporo kontrowersji wśród fachowców......
    profbolek
    Level 12  
    alfaam wrote:
    Instalacje Elektryczne Henryk Markiewicz.
    Jeśli chodzi o pozycję pana Wiatra to wywołała sporo kontrowersji wśród fachowców......

Markiewicza mam, szukałem tego Markowskiego.
    alfaam
    Level 19  
    Sorki rąbnąłem się, teraz dopiero zauważyłem, pisałem z pamięci
    profbolek
    Level 12  
    Szkoda, ja jako laik polecałbym tego Markiewicza i :"Współczesne instalacje elektryczne w budownictwie jednorodzinnym" Moellera (teraz dopiero zauważyłem że to nie Markiewicz, straśnie podobna okładka), "Instalacje elektryczne w budownictwie jednorodzinnym" Strzyżewski bros i "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych" Bunon Lejdy, sporo mi to wyjaśniło. Z chęcią bym poznał inne przystępne pozycje.
    Ryszard49
    Level 38  
    Witam.
    Piszesz, oczywiście Możesz pisać ... ale wiedza przychodzi sama z czasem. Od czego to zależy - odpowiem krótko tylko od Twojego zaangażowania.
    Pozdrawiam.
    profbolek
    Level 12  
    Ja jestem zaangażowany strasznie, ale wiedza sama jakoś nie przychodzi. Czekać za długo nie mogę, bo mnie kostucha dopadnie. Poleć coś dobrego.
    astash
    Level 2  
    A ma je może ktoś w wersji elektronicznej? Bardzo prosiłbym o przesłanie lub wstawienie pliku. Z góry dziękuję. pawelk80(malpa)gmail.com
    alfaam
    Level 19  
    astash wrote:
    A ma je może ktoś w wersji elektronicznej? Bardzo prosiłbym o przesłanie lub wstawienie pliku. Z góry dziękuję. pawelk80(małpa)gmail.com

zapomnij to trzeba kupić !!!