Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prosty upload plików na stronie www

07 Mar 2009 12:46 16406 9
  • #1 07 Mar 2009 12:46
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Servizza
  • Pomocny post
    #2 07 Mar 2009 13:13
    Avatat
    Poziom 26  

    Pierwsza sprawa to to że cba ma limit pliku jak pamiętam 3mb - więcej niż 3mb nie wyślesz
    Druga to taka że porządny kod "uploadera" to tylko w PHP - małe prawdopodobieństwo "włamu"
    Trzecia sprawa - kod php nie jest trudny.
    Pozdrawiam!

    0
  • Servizza
  • #3 07 Mar 2009 13:17
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #4 07 Mar 2009 13:31
    Avatat
    Poziom 26  

    W html'u umiesz robić ramki?
    Jeżeli tak to tworzysz sobie plik upload.php i do niego wklejasz kod ze strony którą podałeś.
    Następnie robisz sobie index.html piszesz do niego kod w języku html i pośrodku (gdzie chcesz) robisz ramkę z zawartością upload.php
    Z darmowych hostingów, bez limitu to raczej ciężko będzie
    A z płatnych i bez limitów to polecam hosting Boo.pl - mają również płatność sms w takich cenach: abonam. miesięczny: 3,66zł, 5,49zł/miesiąc i 10,98zł/miesiąc
    Pozdrawiam

    0
  • #5 07 Mar 2009 13:58
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #6 08 Mar 2009 07:46
    Avatat
    Poziom 26  

    To źle wyglądał.
    Oto gotowy skrypt:

    Code:
    <?php
    
    echo '<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>';
    ?>
    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-
    transitional.dtd">
    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
    <title>Upload</title>
    </head>
    <body>

    <div>
    <form enctype="multipart/form-data" action="index.php" method="POST">
    <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="3072000" />
    <input name="plik" type="file" />
    <input type="submit" value="Wyślij plik" />
    </form>
    </div>

    <?php
    $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name'];
    $plik_nazwa = $_FILES['plik']['name'];
    $plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];

    if(is_uploaded_file($plik_tmp)) {
         move_uploaded_file($plik_tmp, "upload/$plik_nazwa");
        echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze
        <strong>$plik_rozmiar bajtów</strong> został przesłany na serwer!";
    }
    ?>
    </body>
    </html>

    Więc: na serwerze, tam gdzie jest plik upload musisz stworzyć folder "upload", następnie plik php z kodem także nazywasz "upload.php".
    Dla folderu "upload" ustawiasz chmod 777.
    Tworzysz plik html o nazwie "index.html" i wklejasz do niego to:
    Code:

    <html>
    <frameset>
    <frame src="upload.php" name="test" />
    </frameset>
    </html>

    Pozdrawiam!

    0
  • #7 09 Wrz 2009 08:09
    arni1993
    Poziom 9  

    Ja również jestem początkującym i mam taki problem. Mianowicie kiedy próbuję wrzucić jakiś plik to jak kliknę wyślij to wyskakuje mi błąd, że nie można odnaleźć strony. O co chodzi??
    Z góry dzięki za pomoc ;]

    0
  • #8 10 Wrz 2009 19:56
    Avatat
    Poziom 26  

    Witam!
    Rzeczywiście skrypt nie działał. Ale już wiem jak go wgrać aby działał. Kod PHP zapisujemy w pliku index.php a nie upload.php, tworzymy katalog upload z prawami 777.
    Powyższa metoda działa, sprawdziłem przed chwilą.
    Pozdrawiam!

    0
  • #9 11 Wrz 2009 22:02
    arni1993
    Poziom 9  

    żeczywiście zmiana nazwy działa ale teraz zamiast czytać mi "index.html" wchodzi mi "index.php" co z tym zrobić?? I jeszcze jedno co zrobić żeby na innej podstronie można było zobaczyć ten obrazek, bo chcę tylko obrazki wrzucać xD?? moja stronka jest w HTML ;]

    0