Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawijanie transformatora. Ile razy nawinąć? Grubość drutu.

Adamos256 07 Mar 2009 13:34 10584 23
    tkordus
    Level 23  
    to zależy na jakie napięcia.... prądy...
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    Zobacz TAM, a pytania (ewentualne) zadawaj tu.

Pozdrawiam
    Quarz
    Level 43  
    Adamos256 wrote:
    Hmm po przeanalizowaniu mam większy mętlik w głowie. Ja będę wdzięczny komuś kto mi powie ile wat mogę uzyskać z tego rdzenia. Jego dokładne [chyba sobie żartujesz ... - dop. Quarz] wymiary to
    Ale brakuje co najmniej jednego wymiaru - zobacz na podanej przeze mnie stronie jak podobny rdzeń został tam zwymiarowany.
    Poza tym, to mógłbyś przyłożyć się i zmierzyć ten rdzeń znacznie dokładniej, a nie "po krawiecku" ... :!: :idea: :D
    AnTech
    Level 31  
    Na tym rdzeniu można nawinąć trafo sieciowe o mocy ok 120VA. Oczywiście nawijanie na dwóch karkasach.
    Dioda52
    Level 27  
    Od kiedy na transformatorze o powierzchni 6cm2 mozna nawinac transformator o mocy 120W.Sa tabele gdzie wyraznie jest podana moc od powierzchi przekroju kolumny srodkowej.Nawet mod Mariusz CH nie chciel zajrzec do tabel i wyrzucil moj post, ze podaje nie prawde.Wobec tego podaje jeszcze raz tabele dla przypomnienia dla wszystkich.Wiecej informacji jest w tym poscie.
    10 Gru 2007 22:42 Re: Nawijanie trafa sieciowego

--------------------------------------------------------------------------------

Wysylam dokladny opis wyliczenia transformatora sieciowego oraz tabele

--------------------------------------------------------------------------------

TRsieciowe1.jpg
    Opis: 0.00

Rozmiar: 95.77 KB
    Quarz
    Level 43  
    Dioda52 wrote:
    Od kiedy na transformatorze o powierzchni 6cm2 mozna nawinac transformator o mocy 120W.[spacja]Sa tabele gdzie wyraznie jest podana moc od powierzchi przekroju kolumny srodkowej.[spacja]Nawet mod Mariusz CH nie chciel zajrzec do tabel i wyrzucil moj post, ze podaje nie[spacja zbędna] prawde.[spacja]Wobec tego podaje jeszcze raz tabele dla przypomnienia dla wszystkich.[spacja]Wiecej informacji jest w tym poscie.
    10 Gru 2007 22:42 Re: Nawijanie trafa sieciowego

Wysylam dokladny opis wyliczenia transformatora sieciowego oraz tabele

TRsieciowe1.jpg
    Opis: 0.00

Rozmiar: 95.77 KB
    Taaa... tabele tabelami, a porządna teoria porządną teorią zawsze była, jest, i będzie ... :!: idea: :D :idea:
    W poprzednim moim poście zamieściłem linkę do wzoru ma moc obliczeniową transformatora, a to mi z owego wzoru 'wyszło':
    (4,44•0,97/(1+0,97))•50•1,2•2,5•0,95•0,35•((40•65)/1000000)•((20•30)/1000000)•10^6=1.70096738071066;10^2=170VA, tak: sto_siedemdziesiąt wolt_amper ! ! !
    Co prawda pole powierzchni okna przyjąłem na podstawie pozostałych wymiarów rdzenia a podanych przez autora tego tematu i - znanych mi skądinąd - proporcji zwijanych oraz ciętych rdzeni transformatorowych, ponieważ - jak widać - autora tematu "wcięło" i nie raczy tu zajrzeć by uzupełnić wymagane wymiary swojego rdzenia.

:arrow: Dioda52 Przyjmij też do wiadomości, iż rzeczony Twój post - który za sprawą Moderatora Mariusza znalazł się w koszu - ja byłem go raportowałem ... :!: :D ...a dlaczego to dochodź sobie do tego sam ... :idea:

Natomiast wszystkim czytelnikom tego tematu podam, iż nie można przenosić empirycznych wzorów podanych dla kształtek E-I na inny kształt magnetowodu transformatora - vide podany przeze mnie wzór na moc obliczeniową.
    Mało tego, wystarczy założyć inną np. wartość gęstości prądu w uzwojeniach, czy wartość maksymalną indukcji magnetycznej w rdzeniu, by rzeczone empiryczne tabele - czy wzory - nie były warte przysłowiowego "funta kłaków" ... :idea: :D

Ja z tych "poradnikowych" wzorów i tabel 'wyrosłem' już przeszło circa about czterdzieści lat wstecz, kiedy porównywałem sobie podane na metryczce dane transformatorów z hitlerowską gapą z tym co mi komunistyczna propaganda - w postaci ówczesnych czasopism popularno-technicznych - podawała ... :idea: :D ... i dziwiłem się dlaczego jest o ok. 50% więcej od tego, co mi te "pomoce naukowe" podawały, aż natrafiłem na rzeczony wzór w 'zabronionym' - bo w kapitalistycznym - Das QLC ... :!: ...a przemyconym w paczce z 'ciuchami' przez "uczynnego" HAM's z Fatherlanu ... :D
    AnTech
    Level 31  
    Dioda52 wrote:
    Od kiedy na transformatorze o powierzchni 6cm2 mozna nawinac transformator o mocy 120W.Sa tabele gdzie wyraznie jest podana moc od powierzchi przekroju kolumny srodkowej.

Może kolega nie zorientował się, że to rdzeń zwijany dopuszczający znacznie większą indukcję niż rdzenie EI i przygotowany do nawijania na dwóch karkasach. Już ZATRA w latach 80-tych nawijała na takich rdzeniach np. trafo TS120/24 i kilka innych.
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Adamos256 wrote:
    wrzucam dokładnie wymiary tego rdzenia
    Przy wyżej podanych wymiarach moc obliczeniowa S będzie tyle;
    S =(4,44•0,97/(1+0,97))•50•1,6•2,5•0,95•0,35•((20•60)/1000000)((19•30)/1000000)•10^6=9.94411699492386•10^(+0001)VA≈100VA,
    oraz zwoi_na_wolt;
    z/V =1/(4,44•50•1,6•0,95•(19•30/1000000))=5.19910492209661•10^(+0001)zw/V≈5,2zw/V.

Przy czym jest to typowy rdzeń do złożenia w "parę" i utworzenia transformatora płaszczowego (analog do E-I), a nie dla transformatora rdzeniowego z pojedynczym rdzeniem typu O, ponieważ dla pojedynczego rdzenia mamy, odpowiednio, pole powierzchni okna O (takie same w obu przypadkach):
    O = 20•60=1200mm²,
    oraz pole powierzchni S przekroju rdzenia dla jednej kolumny;
    S =19•30=570mm²,
    co jest mniej jak połową pola powierzchni okna,
    a dla dwóch kolumn - transformator płaszczowy - mamy;
    Sp =2•19•30=1140mm²,
    co jest prawie "książkowo", czyli prawie po równo i oczywiście moc obliczeniowa wypadnie dwa razy więcej (200VA), a ilość zwoi_na_wolt dwa razy mniej (2,6zw/V).
    Quarz
    Level 43  
    Adamos256 wrote:
    Czyli mogę na nim zyskać 200W i 2x24V
    Tak, ale dla dwóch takich rdzeni jakie na rysunku podałeś.

Różnice w konstrukcji w/w transformatorów: płaszczowego (dwa rdzenie zwijane i cięte) i rdzeniowego (jeden rdzeń zwijany i cięty) można zobaczyć np. TAM.
    Adamos256
    Level 17  
    Quarz wrote:
    Adamos256 wrote:
    Czyli mogę na nim zyskać 200W i 2x24V
    Tak, ale dla dwóch takich rdzeni jakie na rysunku podałeś.

No to ile zwoi pierwotnych powinienem nawinąć aby mieć te 200w?
  • Helpful post
    AnTech
    Level 31  
    Quarz wrote:
    ...oraz zwoi_na_wolt;
    z/V =1/(4,44•50•1,6•0,35•(19•30/1000000))=1.41118562171193•10^(+0001)zw/V≈14,1zw/V.

Wszystko fajnie tylko się kolega "machnął" :wink: i do wzoru podstawił współczynnik wypełnienia okna (0,35) zamiast współczynnika wypełnienia rdzenia materiałem magnetycznym, przyjmijmy Kfe=0,95, a wtedy dla wspomnianego rdzenia ilość zwojów na Volt wyniesie ok. 5,2 a nie 14,1.

Quarz wrote:
    Przy czym jest to typowy rdzeń do złożenia w "parę"...

Tu się z kolegą nie zgodzę, to akurat nie jest typowy rdzień do złożenia w "parę". Zarówno ZATRA stosowała jak i INDEL stosuje ten konkretny rdzeń do budowy transformatorów nazwijmy to "niskoprofilowych" wykorzystujących podwójny karkas.
    Do stosowania podwójnych magnetowodów przeznaczone są rdzenie RZC i niektóre CP. W tych pierwszych stosunek szerokości okna do szerokości magnetowodu wynosi 1,5÷2 do 1, w drugich 1,2÷1,3 do 1.
    W przedmiotowym rdzeniu posiadanym przez kolegę Adamos 256 ta proporcja wynosi ok.1 do 1 co przy podwójnym złożeniu daje efekt przewymiarowania objętości rdzenia w stosunku do pola przekroju okna podobnie jak to ma miejsce w rdzeniach płaszczowych EI (w przypadku rdzeni EI owo przewymiarowanie jest spowodowane faktem "bezodpadowości" przy wykrawaniu kształtek).
    Oczywiście można przedmiotowy rdzeń złozyć w parę tylko nie wiemy czy kolega Adamos posiada jego drugą część. W takim przypadku (podwójny rdzeń, pojedyńczy karkas) ilość zwojów na Volt wyniesie ok 2,6, a nie 7,05 jak kolega Qarz podał.

:arrow:Adamos, jak widzisz, to ile zwojów drutu trzeba nawinąć zależy od wielkości i rodzaju rdzenia. Z pojedyńczej posiadanej przez Ciebie kształtki uzyskasz moc ok 100÷120 VA. Wiedząc, że na jeden Volt napięcia trzeba nawinąć 5,2 zwoja drutu policzysz sobie ilość zwojów pierwotnych i wtórnych. Dla uzwojeń wtórnych trzeba przyjąć ok +5% poprawki w ilości zwojów ze wględu na straty w rdzeniu i uzwojeniach.
    Prąd w uzwojeniach, a co za tym idzie średnice drutów nawojowych policzysz sobie z mocy poszególnych uzwojeń i napięć na nich występujących uwzględniając średnią gęstość prądu na poziomie 2,5 A/mm2.
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    AnTech wrote:
    Quarz wrote:
    ...oraz zwoi_na_wolt;
    z/V =1/(4,44•50•1,6•0,35•(19•30/1000000))=1.41118562171193•10^(+0001)zw/V≈14,1zw/V.

Wszystko fajnie tylko się kolega "machnął" :wink: i do wzoru podstawił współczynnik wypełnienia okna (0,35) zamiast współczynnika wypełnienia rdzenia materiałem magnetycznym, przyjmijmy Kfe=0,95, a wtedy dla wspomnianego rdzenia ilość zwojów na Volt wyniesie ok. 5,2 a nie 14,1.
    Faktycznie, "machnąłem się" - dziękuję za zauważenie i zwrócenie uwagi - ale nie tylko tu, ponieważ wcześniej - nim napisałem te moje bzdury - byłem TAM i smakowałem Jaśka trunki ... :idea: :D ... widać naszła mnie 'pomroczność jasna' za co przepraszam autora tematu i Wszystkich w/w poście to czytających - już byłem tam mój błąd naprawiłem.

AnTech wrote:
    Quarz wrote:
    Przy czym jest to typowy rdzeń do złożenia w "parę"...

Tu się z kolegą nie zgodzę, to akurat nie jest typowy rdzeń do złożenia w "parę". Zarówno ZATRA stosowała jak i INDEL stosuje ten konkretny rdzeń do budowy transformatorów nazwijmy to "niskoprofilowych" wykorzystujących podwójny karkas.
    Tu można by dyskutować a to, że produkowali, czy produkują, nie jest wyrocznią i wcale to nie oznacza, iż jest to rozwiązanie - ze względu na straty mocy w trakcie eksploatacji - optymalne.
    Dopowiem tylko, iż produkują (produkowano) również na tego typu rdzeniach transformatory płaszczowe (z rdzeniem na wzór E-I).

AnTech wrote:
    Do stosowania podwójnych magnetowodów przeznaczone są rdzenie RZC i niektóre CP. W tych pierwszych stosunek szerokości okna do szerokości magnetowodu wynosi 1,5÷2 do 1, w drugich 1,2÷1,3 do 1.
    Jednak nie tylko szerokości tu decydują ale również i grubość rdzenia jest do nich wzajemnie ważna - z czego wynika kształt przekroju kolumny rdzenia na której nawinięte jest uzwojenie.
    Jest powszechnie znane, iż dla ustalonej wartości przekroju rdzenia to najoptymalniejszym jest - ze względu na najmniejszą długość (obwód) zwoju - przekrój kołowy, a potem kwadratowy.
    Nie trudno tu zauważyć, iż dla rzeczonego rdzenia 'współczynnik_kwadratowości' dla pojedyńczego rdzenia wynosi;
    19/30=0,63(3), a dla podwojonego;
    2•19/30=1.26(6), lub;
    30/(2•19)=0,7895...
    gdzie bliżej do kwadratu, to chyba wskazywać nie muszę ... :idea: :D

AnTech wrote:
    W przedmiotowym rdzeniu posiadanym przez kolegę Adamos 256 ta proporcja wynosi ok.1 do 1 co przy podwójnym złożeniu daje efekt przewymiarowania objętości rdzenia w stosunku do pola przekroju okna podobnie jak to ma miejsce w rdzeniach płaszczowych EI (w przypadku rdzeni EI owo przewymiarowanie jest spowodowane faktem "bezodpadowości" przy wykrawaniu kształtek).
    Patrz wyżej ...

AnTech wrote:
    Oczywiście można przedmiotowy rdzeń złożyć w parę tylko nie wiemy czy kolega Adamos posiada jego drugą część. W takim przypadku (podwójny rdzeń, pojedyńczy karkas) ilość zwojów na Volt wyniesie ok 2,6, a nie 7,05 jak kolega Qarz podał.
    Prawda - patrz wyżej com był tu napisał ...

AnTech wrote:
    :arrow:Adamos, jak widzisz, to ile zwojów drutu trzeba nawinąć zależy od wielkości i rodzaju rdzenia. Z pojedyńczej posiadanej przez Ciebie kształtki uzyskasz moc ok 100÷120 VA. Wiedząc, że na jeden Volt napięcia trzeba nawinąć 5,2 zwoja drutu policzysz sobie ilość zwojów pierwotnych i wtórnych. Dla uzwojeń wtórnych trzeba przyjąć ok +5% poprawki w ilości zwojów ze względu na straty w rdzeniu i uzwojeniach.
    Prąd w uzwojeniach, a co za tym idzie średnice drutów nawojowych policzysz sobie z mocy poszczególnych uzwojeń i napięć na nich występujących uwzględniając średnią gęstość prądu na poziomie 2,5 A/mm2.
    Przypominam, iż po obliczeniu ilości zwoi i przyjęciu ich przekroi należy sprawdzić - policzyć - wartość współczynnika zapełnienia okna miedzią kCu, by mieć pewność, że projektowane uzwojenie zmieści się w oknie rdzenia.
    Nie bez znaczenia jest tu również wybór kształtu karkasu i jego grubości, oraz konstrukcji samego uzwojenia - krążkowe (obok siebie), czy walcowe (jedno na drugim).
  • Helpful post
    AnTech
    Level 31  
    Karkasy i przekładki (papier, preszpan gr 0,1 mm).
    Można nawijać bezkarkasowo ale to trudniejsza sztuka.
  • Helpful post
    AnTech
    Level 31  
    Oj błądzisz kolego Adamos, błądzisz :wink:
    Rdzeń masz jeden (nie ma czegoś takiego jak rdzeń pierwotny), a karkasy będą dwa (ewentualnie można zrobić na jednym, ale trafo nie wyjdzie juz takie płaskie i eleganckie jak przy dwóch karkasach).
    Umiesz zrobić kaskasy z laminatu gr 1±1,5mm? Albo masz może gotowe z poliamidu?
    Skąd Ci wyszło 2 razy po 312 zwojów?
    Zwykła taśma izolacyjna nie bardzo się nadaje, mięknie przy wzroście temperatury.
    Postaraj się o karkasy, wklej fotkę i napiszemy co dalej.
    Chociaż mam obawy czy sobie poradzisz z zadaniem nawinięcia transformatora. Dysponujesz nawijarką? Będziesz miał dostęp do drutów nawojowych o różnych średnicach?
    Po złożeniu transformatora rdzeń trzeba będzie ścisnąć specjalną obejmą skręcana na śrubkę lub obejmą z paska cienkiej blachy ocynkowanej lutowaną w zapince, a do tego potrzebny jest odpowiedni przyrząd.

Przy dwóch karkasach uzwojenie pierwotne składać się będzie z 115 V x 5,2 zw/V = 598 zwojów na każdym karkasie. Uzwojenia te zostaną później połączone szeregowo aby mogły pracować przy napięciu sieci 230V.
    Przy mocy oddawanej 120VA moc uzwojenia pierwotnego wyniesie ok 130VA, stąd prąd w uzwojeniu pierwotnym wyniesie ok 130 VA : 230 V = 0,57 A. Przyjmując gęstość prądu w uzwojeniu równą 2,5 A/mm2 potrzebny będzie drut o średnicy 0,55 mm. Do dalszych obliczeń potrzebne są wartości napięć jakie chcesz mieć na uzwojeniach wtórnych.
    Tyle na razie.
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Adamos256 wrote:
    Czyli mam najpierw zrobić na ten rdzeń coś takiego z laminatu http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans1/trans.htm rys. 3. A taki nadaje się https://obrazki.elektroda.pl/44_1237971632.jpg
    czy może od wytrawiania płytek.
    Tak, masz zrobić takie dwa karkasy:
    ale o takiej szerokości płytki bocznej, by oba karkasy zmieściły się obok siebie na obu kolumnach rdzenia.
    Pamiętaj też by rozmiary wewnętrzne okna karkasu - tam gdzie wchodzi rdzeń - był po jeden milimetr większe od rozmiarów rdzenia.
    Tam jeszcze musi wejść opaska spinająca obie połówki rdzenia, a której wspominał tu już Kolega AnTech.
    Możesz też użyć 'gołej' (bez miedzi) płytki do obwodów drukowanych, ale na "boczki" - element A na w/w rysunku - to powinien być materiał grubszy od 1,5mm (zalecany rezokart, albo tekstolit o grubości 2,5mm) - ten cieńki będzie się wyginać pod naporem uzwojenia.