Witam jestem posiadaczem rdzenia od transformatora https://obrazki.elektroda.pl/27_1236428716.jpg i jak trzeba obliczyć ile razy należy nawinąć uzwojenie o jakiej grubości drut w uzwojeniu pierwotnym.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereAdamos256 wrote:Ale brakuje co najmniej jednego wymiaru - zobacz na podanej przeze mnie stronie jak podobny rdzeń został tam zwymiarowany.
Dioda52 wrote:Taaa... tabele tabelami, a porządna teoria porządną teorią zawsze była, jest, i będzie ...Od kiedy na transformatorze o powierzchni 6cm2 mozna nawinac transformator o mocy 120W.[spacja]Sa tabele gdzie wyraznie jest podana moc od powierzchi przekroju kolumny srodkowej.[spacja]Nawet mod Mariusz CH nie chciel zajrzec do tabel i wyrzucil moj post, ze podaje nie[spacja zbędna] prawde.[spacja]Wobec tego podaje jeszcze raz tabele dla przypomnienia dla wszystkich.[spacja]Wiecej informacji jest w tym poscie.
10 Gru 2007 22:42 Re: Nawijanie trafa sieciowego
--------------------------------------------------------------------------------
Wysylam dokladny opis wyliczenia transformatora sieciowego oraz tabele
--------------------------------------------------------------------------------
TRsieciowe1.jpg
Opis: 0.00
Rozmiar: 95.77 KB
Dioda52 wrote:Od kiedy na transformatorze o powierzchni 6cm2 mozna nawinac transformator o mocy 120W.Sa tabele gdzie wyraznie jest podana moc od powierzchi przekroju kolumny srodkowej.
Adamos256 wrote:Przy wyżej podanych wymiarach moc obliczeniowa S będzie tyle;
Quarz wrote:Adamos256 wrote:Tak, ale dla dwóch takich rdzeni jakie na rysunku podałeś.Czyli mogę na nim zyskać 200W i 2x24V
Quarz wrote:...oraz zwoi_na_wolt;
z/V =1/(4,44•50•1,6•0,35•(19•30/1000000))=1.41118562171193•10^(+0001)zw/V≈14,1zw/V.
Quarz wrote:Przy czym jest to typowy rdzeń do złożenia w "parę"...
AnTech wrote:Faktycznie, "machnąłem się" - dziękuję za zauważenie i zwrócenie uwagi - ale nie tylko tu, ponieważ wcześniej - nim napisałem te moje bzdury - byłem TAM i smakowałem Jaśka trunki ...Quarz wrote:...oraz zwoi_na_wolt;
z/V =1/(4,44•50•1,6•0,35•(19•30/1000000))=1.41118562171193•10^(+0001)zw/V≈14,1zw/V.
Wszystko fajnie tylko się kolega "machnął"i do wzoru podstawił współczynnik wypełnienia okna (0,35) zamiast współczynnika wypełnienia rdzenia materiałem magnetycznym, przyjmijmy Kfe=0,95, a wtedy dla wspomnianego rdzenia ilość zwojów na Volt wyniesie ok. 5,2 a nie 14,1.
AnTech wrote:Tu można by dyskutować a to, że produkowali, czy produkują, nie jest wyrocznią i wcale to nie oznacza, iż jest to rozwiązanie - ze względu na straty mocy w trakcie eksploatacji - optymalne.Quarz wrote:Przy czym jest to typowy rdzeń do złożenia w "parę"...
Tu się z kolegą nie zgodzę, to akurat nie jest typowy rdzeń do złożenia w "parę". Zarówno ZATRA stosowała jak i INDEL stosuje ten konkretny rdzeń do budowy transformatorów nazwijmy to "niskoprofilowych" wykorzystujących podwójny karkas.
AnTech wrote:Jednak nie tylko szerokości tu decydują ale również i grubość rdzenia jest do nich wzajemnie ważna - z czego wynika kształt przekroju kolumny rdzenia na której nawinięte jest uzwojenie.Do stosowania podwójnych magnetowodów przeznaczone są rdzenie RZC i niektóre CP. W tych pierwszych stosunek szerokości okna do szerokości magnetowodu wynosi 1,5÷2 do 1, w drugich 1,2÷1,3 do 1.
AnTech wrote:Patrz wyżej ...W przedmiotowym rdzeniu posiadanym przez kolegę Adamos 256 ta proporcja wynosi ok.1 do 1 co przy podwójnym złożeniu daje efekt przewymiarowania objętości rdzenia w stosunku do pola przekroju okna podobnie jak to ma miejsce w rdzeniach płaszczowych EI (w przypadku rdzeni EI owo przewymiarowanie jest spowodowane faktem "bezodpadowości" przy wykrawaniu kształtek).
AnTech wrote:Prawda - patrz wyżej com był tu napisał ...Oczywiście można przedmiotowy rdzeń złożyć w parę tylko nie wiemy czy kolega Adamos posiada jego drugą część. W takim przypadku (podwójny rdzeń, pojedyńczy karkas) ilość zwojów na Volt wyniesie ok 2,6, a nie 7,05 jak kolega Qarz podał.
AnTech wrote:Przypominam, iż po obliczeniu ilości zwoi i przyjęciu ich przekroi należy sprawdzić - policzyć - wartość współczynnika zapełnienia okna miedzią kCu, by mieć pewność, że projektowane uzwojenie zmieści się w oknie rdzenia.Adamos, jak widzisz, to ile zwojów drutu trzeba nawinąć zależy od wielkości i rodzaju rdzenia. Z pojedyńczej posiadanej przez Ciebie kształtki uzyskasz moc ok 100÷120 VA. Wiedząc, że na jeden Volt napięcia trzeba nawinąć 5,2 zwoja drutu policzysz sobie ilość zwojów pierwotnych i wtórnych. Dla uzwojeń wtórnych trzeba przyjąć ok +5% poprawki w ilości zwojów ze względu na straty w rdzeniu i uzwojeniach.
Prąd w uzwojeniach, a co za tym idzie średnice drutów nawojowych policzysz sobie z mocy poszczególnych uzwojeń i napięć na nich występujących uwzględniając średnią gęstość prądu na poziomie 2,5 A/mm2.
Adamos256 wrote:Tak, masz zrobić takie dwa karkasy:Czyli mam najpierw zrobić na ten rdzeń coś takiego z laminatu http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans1/trans.htm rys. 3. A taki nadaje się https://obrazki.elektroda.pl/44_1237971632.jpg
czy może od wytrawiania płytek.