Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Minimalizacja zakłóceń podczas rozruchu kompresora.

antrykot 07 Mar 2009 18:28 995 4
  • #1 07 Mar 2009 18:28
    antrykot
    Poziom 20  

    Witam.
    Majstruje właśnie sterownik do kompresora wyciągniętego z lodówki (90W, polski).
    Co mnie najbardziej zastanawia to problem przepięć podczas rozruchu i wyłączania. Silnik ma uzwojenie rozruchowe, Jest to ono włączane przy starcie przekaźnikiem. Kwestia jest tego typu, że pojawiają sie na nim dość duże iskierki, a że ma to być sterowane przez uC (optotriak MOC3041, triak BT136/500) to troche mnie to martwi.

    Jak się tego pozbyć ? Jakieś pojemności równolegle do silnika ?

    0 4
  • #2 07 Mar 2009 18:46
    adamjur1
    Poziom 39  

    Włączane a potem wyłączane tym stycznikiem i dlatego iskrzy ?
    Pozdr.J.

    0
  • #3 07 Mar 2009 19:30
    antrykot
    Poziom 20  

    Po prostu podczas rozruchu stycznik włącza się na krótki czas (moze 0.3sek)i prąd płynie przez uzwojenie silnika o znacznie mniejszym oporze niż uzwojenie robocze w celu rozruchu. Potem stycznik je wyłącza i silnik z niego już nie korzysta. Aż do następnego rozruchu. W trakcie włączania i wyłączania(zwłaszcza) styków przeskakuje dość duża iskra, która na pewno będzie powdować problemy z zakłóceniami.

    A druga sprawa - czy to nie spowoduje przebicia lub innego uszkodzenia triaka którego mam zamiar zastosować do jego sterowania (BT 136/500).

    0
  • Pomocny post
    #4 07 Mar 2009 21:51
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Spróbuj dać na stykach przekaźnika układ gasikowy -szeregowo RC (rezystor - kilkadziesiąt Ω, kondensator - kilka÷kilkadziesiąt nF).
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 08 Mar 2009 00:16
    antrykot
    Poziom 20  

    Dałem 100n Foliowy 400V (akurat był pod ręką) i 75Ohm. Trochę chyba zmniejszyło iskre, ale dalej fadnie pali styki.

    0