Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool 9999 M, 6 sense od wczoraj nie pobiera wody

kepol 08 Mar 2009 09:24 3816 11
  • #1 08 Mar 2009 09:24
    kepol
    Poziom 9  

    Witam.
    Jestem tu nowy, więc serdecznie witam innych forumowiczy i proszę o poradę.
    Otóż od pewnego czasu zauważyłem problem ze zmywarką (Whirlpool 9999 M, 6 sense, zabudowana).
    Od wczoraj nie pobiera wody, no i woda też nie odpływa.
    Sprawdziłem filtry, oczyściłęm, ale problem pozostał.
    Co to może być? Proszę o porady.
    Dziękuję z góry. Pozdrowienia.
    K.

    2 11
  • #2 08 Mar 2009 09:37
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Jak nie wylewa to nie będzie pobierała, sprawdź cały układ spustowy wody, zobacz czy coś nie blokuje turbinki pompy spustowej.

    0
  • #3 08 Mar 2009 09:38
    luk_jag
    Specjalista AGD

    Zablokowana lub uszkodzona pompa spustowa.

    schnauzerman mnie uprzedził :D

    0
  • #4 08 Mar 2009 09:42
    kepol
    Poziom 9  

    A jak to sprawdzić?

    0
  • #5 08 Mar 2009 09:46
    luk_jag
    Specjalista AGD

    Jak ją resetujesz to słyszysz pracę pompy?

    1
  • #6 08 Mar 2009 09:51
    kepol
    Poziom 9  

    Zresetowałem. Po ponownym włączeniu słyszę buczenie, jakby zmywarka chciała pobierać wodę, ale nie słyszę, żeby ta woda leciała. Buczy, ale nic się nie dzieje. Po paru minutach zaczyna "pikać" i mruga dioda "Start". A to oznacza uszkodzenie, więc wyłączam, resetuje i w to samo w kółko... Nie wiem co robić, bo się na tym nie znam. Może to błahostka?

    0
  • #7 08 Mar 2009 09:57
    luk_jag
    Specjalista AGD

    A woda jest odkręcona? Sitko na wężu czyste?

    0
  • #8 08 Mar 2009 10:43
    kepol
    Poziom 9  

    Woda jest odkręcona. Wczoraj zmywarka nawet na chwilę się załączyła, słychać było lecącą wodę, ale po paru chwilach przestałą lecieć i pojawiło sie to buczenie. Jakby starała się pobrać wodęl, a nie mogła...

    0
  • #9 08 Mar 2009 10:47
    ROBSON33
    Moderator AGD

    schnauzerman napisał:
    Jak nie wylewa to nie będzie pobierała, sprawdź cały układ spustowy wody, zobacz czy coś nie blokuje turbinki pompy spustowej.

    Skoncentruj się na tym

    0
  • #10 08 Mar 2009 10:56
    kepol
    Poziom 9  

    OK, ale jak sprawdzić tą turbinkę i czy nic jej nie blokuje? W którym miejscu to jest?

    1
  • #11 08 Mar 2009 11:05
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Musisz wysunąć zmywarkę spod zabudowy wywrócić na tył odkręcić osłonę dolną po lewej stronie misy znajduje się ta pompka nacisnąć zabezpieczenie (mały zatrzaskujący się plastik) obrócić całą pompkę w lewo i wysunąć.

    0
  • #12 08 Mar 2009 18:58
    Jasxx
    Poziom 21  

    wiesiekba napisał:
    Musisz wysunąć zmywarkę spod zabudowy wywrócić na tył odkręcić osłonę dolną po lewej stronie misy znajduje się ta pompka nacisnąć zabezpieczenie (mały zatrzaskujący się plastik) obrócić całą pompkę w lewo i wysunąć.


    Nie wysuwaj zmywarki, ni obracaj. Odkręć przedni cokół (cztery wkręty), zdemontuj go (podnieś lekko do góry i pociągnij do siebie). Pod zmywarką po lerej stronie masz pompę drenażową o której mowa.

    3