logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć notebooka z D-Sub do TV przez tuner DSR-5001PLUS?

Krzyq 08 Mar 2009 15:14 9546 4
  • #1 6253312
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Witam. Mam banalne pytanie. Problem studencki ;o) - czyli jak bez zbędnych zakupów podłączyć kompa pod TV. Opis sytuacji poniżej:

Mam TV 27'' z wyściami TV/Audio analogowymi oraz eurozłączami podłączonymi do tunera satelitarnego DSR-5001PLUS (posiada jedynie wyjście antenowe, eurozłącze, analogowe audio/video oraz RS232). Nie mam odtwarzacza DVD innego niż ten w moim notebooku. Niestety w moim notebooku nie ma karty TV - za to są wyjścia HDMI oraz D-Sub.

Przed zakupem kabla RS 232 (koszt ok. 10 zł) chicałem zadać pytanie:

Czy istnieje możliwość podłączenia notebookowego D-Sub do tunera w taki sposób, aby móc odtwarzać filmy na telewizorze? (bo z tego co pamiętam RS232 w tunerach służył głównie do programowania i łączeniu z Internetem).
  • #2 6253394
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    Chyba coś ci się pokręciło - Rs-232 (9-pin) to jest inaczej COM- sygnał video po tym nie pójdzie.

W TV natomiast możesz mieć DSUB-15 pin i z nim na pewno nie będzie kłopotu z połączeniem.

Jeśli zaś nie masz takiego wejścia to może jakaś przejściówka vga na scart

Abstrahując od faktu , że tuner ma wejście rs-232 a nie PC VGA (DSUB-15) to nigdy nie słyszałem że się da puścić przez niego obraz z komputera.
  • #3 6255706
    Tapip
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Krzyq napisał:
    Niestety w moim notebooku nie ma karty TV - za to są wyjścia HDMI oraz D-Sub.

Karta TV nie służy do podłączenia telewizora czy monitora zewnętrznego. Nie wysyła sygnału wideo, przeciwnie odbiera go. Dzięki niej możliwe jest oglądanie telewizji w komputerze lub podłączenie zewnętrznego źródła obrazu.

A wracając do tematu.........

D-Sub nie jest kompatybilne ze złączami analogowymi typu Euro/Scart, S-Video czy Composit. Nie wystarczy odpowiedni przewód/adapter. Potrzebny byłby jeszcze konwerter elektroniczny jak np:
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym)

.
    Istnieją zestawy kabel + oprogramowanie, choćby na Allegro.
    Wygląda to tak :
    ODRADZAM, nie działa z kartami graficznymi zintegrowanymi czyli odpada większość laptopów.

Skoro twój laptop posiada HDMI to raczej jest to nowszy model, więc zastanawia mnie czy nie ma także S-Video ? Jest to analogowe wyjście obrazu z karty graficznej. Za jego pomocą po zastosowaniu najzwyklejszego adaptera S-Video - SCART podłączysz analogowy telewizor. Bo rozumiem że telewizor to model analogowy (kineskopowy) ?
  • #4 6256440
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    orzelpiotr napisał:
    Chyba coś ci się pokręciło - Rs-232 (9-pin) to jest inaczej COM- sygnał video po tym nie pójdzie.
    /.../
    Abstrahując od faktu , że tuner ma wejście rs-232 a nie PC VGA (DSUB-15) to nigdy nie słyszałem że się da puścić przez niego obraz z komputera.

Oczywiście jest RS232(DE-9) i D-Sub(DE-15). Ewentualne możliwości to Scart (Eurozłącze) albo analogowe wyjście video.

Po prostu zastanawiało mnie czy po COMie dałoby radę puści obraz.
    Sugerując się też tym tematem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1109312.html myślałem, że może dałoby radę choćby 15 pinowy D-Sub na Scarta podpiąć. Niestety nie znam specyfikacji D-Sub, i nie mam do dyspozycji lutownicy w tej chwili - a z tego co widziałem nie dość że trzeba polutować, to są 2 schematy nie wiedzieć który do czego - a z tematu nic sensownego nie wynikło.

Dodano po 17 [minuty]:

Tapip napisał:

Karta TV nie służy do podłączenia telewizora czy monitora zewnętrznego. Nie wysyła sygnału wideo, przeciwnie odbiera go. Dzięki niej możliwe jest oglądanie telewizji w komputerze lub podłączenie zewnętrznego źródła obrazu.

Tak masz rację nie służy. Chodziło mi raczej o to, że nie mammodułu TV.

Tapip napisał:

D-Sub nie jest kompatybilne ze złączami analogowymi typu Euro/Scart, S-Video czy Composit. Nie wystarczy odpowiedni przewód/adapter. Potrzebny byłby jeszcze konwerter elektroniczny jak np:
    https://obrazki.elektroda.pl/96_1236548816.jpg

Tego się właśnie obawiałem.

Tapip napisał:

Skoro twój laptop posiada HDMI to raczej jest to nowszy model, więc zastanawia mnie czy nie ma także S-Video ? Jest to analogowe wyjście obrazu z karty graficznej. Za jego pomocą po zastosowaniu najzwyklejszego adaptera S-Video - SCART podłączysz analogowy telewizor. Bo rozumiem że telewizor to model analogowy (kineskopowy) ?

Tak telewizor to model kineskopowy blisko 30'' - stąd wiadomo dlaczego wartałoby bardziej do niego podłączyć komputerek niż cokolwiek na notebooku oglądać. Złącza S-Video brakuje. W większości modeli go po prostu już go teraz nie ma, nawet jeśli było przewidziane miejsce na niego. Za modele z takim bajerem trzeba dopłacić minimum 1200 ,-

Wygląda więc na to że bez konwertera się nie obejdzie?

Kartę graficzną mam zintegrowaną ATI Radeon HD3650 Crossfire (premiera płyty głównej AMD była w marcu 2008), więc jest przyzwoicie wydajna. Niestety w brak jest rozwiązania wyjść analogowych.

P.S>
    - 1. Zapomniałem dodać że w notebooku jest jeszcze FIREWIRE - ale to raczej nic nowego nie wnosi.
    - 2. Czy takie coś ma szansę zadziałać jako łącze komputer TV: http://myhometheater.homestead.com/vgacable.html ?
    - 3. Czy ten kabel:Jak podłączyć notebooka z D-Sub do TV przez tuner DSR-5001PLUS? podziała z notebookiem. Na aukcjach opis brzmi "sygnał w stronę VGA" czyli do notebooka.
  • #5 6256753
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    1. Nic to nie da
    2. Szanse są ale ale wspomniane kable mogą nie wspierać pewnych kart czytałem ze dobrze chodzą tylko na riva tnt i kilku geforce,
    3. Do puki nie kupisz się nie przekonasz.

Tymczasem podobno sprawdzony schemat jak zrobić konwerter VGA na SCART Link
REKLAMA